През септември ще видим дали ще има по-високи нива на

...
През септември ще видим дали ще има по-високи нива на
Коментари Харесай

Кога е капанът? Асен Василев горещо за инфлацията

През септември ще забележим дали ще има по-високи равнища на инфлацията, съобщи финансовият министър Асен Василев в bTV Новините.

По думите му антикризисните ограничения не са проинфлационни:

„ Те биха били, в случай че бюджетния недостиг растеше, защото това значи, че ще наливаме повече средства в стопанската система, създавайки по огромен недостиг това, което ние вършим, е спомагателните доходи, които се чакат, да се връщат назад в стопанската система и при най-уязвимите групи целево. Така че от тази позиция не би следвало да основат спомагателна инфлация “.

„ Всъщност огромната въпросителна пред инфлацията сега, ние в случай че погледнем април месец детайлно, то тя не идва към този момент толкоз от енергийни артикули, идва от храни, от превоза, дрехи и обувки. Всъщност остава последно строителната инфлация да влезе в стопанската система и можем да стигнем до по високи равнища.

Това ще го знаем чак септември по две аргументи: първата, би трябвало да забележим какво ще стане с цените на храните, тъй като сега има дефицит голям - Индия затвори износа на зърно, има огромно количество зърно в Украйна, което не е ясно дали ще успее да стигне до интернационалните пазари.

Цените на торовете се подвигнаха трагично, което оскъпява, надлежно цялата продукция цените на зърното влизат надлежно и в месото, несъмнено – пилета, свине, всичко това се храни с фураж значително и няма по какъв начин това да не се отрази. Около 20% е нарастването на хранителната кошница все още, а през лятото не чакаме някакви трагични придвижвания.

Въпросът е какво ще се случи есента “, сподели Василев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР