През септември общият показател на бизнес климата спада с 2.4

...
През септември общият показател на бизнес климата спада с 2.4
Коментари Харесай

Есента настрои негативно мениджърите, а те прогнозират и поскъпване на продукцията

През септември общият индикатор на бизнес климата спада с 2.4 пункта спрямо август. Понижение на индикатора се следи в индустрията, строителството и търговията на дребно, а в бранша на услугите резервира почти равнището си от предходния месец.

На бизнеса не престават да тежат несигурността, рестриктивните мерки поради пандемията, повишаването на съществени първични материали поради нея, а към този момент е внезапния подскок на цените на тока, от което в България незасегнати са единствено битовите консуматори.

Промишленост. Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " понижава с 0.9 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки на промишлените бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. Според тях актуалната индустриална интензивност е леко понижена, като и прогнозите им за активността през идващите три месеца са неподходящи.

Най-сериозните усложнения за активността остават свързани с несигурната икономическа среда, дефицита на работна мощ и незадоволителното търсене от страната, посочени надлежно от 51.3, 24.9 и 24.0% от предприятията.

За продажните цени в индустрията 15.6% от мениджърите не престават да чакат те да се покачат през идващите три месеца.

Строителство. През септември съставният индикатор " бизнес климат в строителството " спада със 7.3 пункта вследствие на по-песимистичните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Мненията им за получените нови поръчки през последния месец също са отрицателни, което е съпроводено и с леко влошени упования за строителната интензивност през идващите три месеца.

Основният проблем за развиването на бизнеса продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от дефицита на работна мощ и цените на материалите.

В съпоставяне с август делът на мениджърите, които предвиждат продажните цени да се покачат през идващите три месеца, се резервира.

Търговия на дребно. Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " понижава с 2.6 пункта, което се дължи на по-неблагоприятните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Анкетата записва и песимистични отзиви както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към доставчиците през идващите три месеца.

Най-сериозното усложнение за активността на предприятията остава несигурната икономическа среда, като през последния месец се следи повишаване на отрицателното ѝ въздействие. На второ и трето място са незадоволителното търсене и конкуренцията в сектора.

Оценките на търговците на дребно във връзка с продажните цени през последния месец са в посока на нарастване, като 23.4% от мениджърите плануват те да продължат да се покачват и през идващите три месеца.

Услуги . През септември съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " резервира почти равнището си от август. Оценките на мениджърите за актуалното търсене на услуги се изместват към по-умерените отзиви, като упованията им за идващите три месеца са неподходящи.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора не престават да лимитират в най-голяма степен развиването на бизнеса, като по отношение на предходния месец се записва усилване на негативното влияние на фактора " други ".

За продажните цени в бранша на услугите анкетата регистрира известни упования за покачване през идващите три месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР