През последното десетилетие САЩ неуморно увеличиха влиянието си по света

...
През последното десетилетие САЩ неуморно увеличиха влиянието си по света
Коментари Харесай

САЩ защитават правата на човека зад граница, но не обръщат внимание на собствения си регион

През последното десетилетие Съединени американски щати неуморно усилиха въздействието си по света - борят се с тероризма в Близкия изток, сблъскват се с Китай и Русия и се пробват да защитят правата на индивида надалеч от вкъщи си, само че отделят малко внимание на личния си район. Това се споделя в разбор на „ Ню Йорк Таймс “ (NYT), съобщи организация БГНЕС.

И тези дни безусловно в прилежащия двор започнаха да се случват събития, които принудиха администрацията на Джо Байдън да се активизира. Това са митингите в Куба и дръзкото ликвидиране на президента на Хаити. И двете събития изискват някакви дейности от Вашингтон, само че там към момента не схващат тъкмо какви дейности, защото от дълго време не са обръщали дължимото внимание на страните от най-близкото си обграждане.

Разбира се, Байдън е декларирал готовността си да пази потиснатите, в тази ситуация кубинския народ, който страда от репресии, пандемия и стопански усложнения. Час по-късно изказване Съединени американски щати анулираха визите за 100 никарагуански политици, съдии и членове на техните фамилии поради поддръжката им за кубинския режим. Кризата, която настъпи в района, обаче заплашва Съединени американски щати с доста по-сериозни последствия, които не могат да бъдат позволени с елементарен декрет. Например вълната от хаитянски бежанци, която неизбежно ще се втурне към американските граници.

И това може да са единствено първите признаци, като се има поради, че в множеството страни от Централна Америка липсват демократични институции и обстановката там също е евентуално избухлива. Събеседниците на „ Ню Йорк Таймс “ споделят, че Съединените щати по инерция възприемат Централна и Латинска Америка като сфера на своето въздействие в продължение на десетилетия, като в същото време не вършат нищо за подсилване на това въздействие. Следователно актуалните събития са станали за администрацията на Байдън освен изненада, само че и съществено предизвикателство, защото по-нататъшната роля на Съединени американски щати в района ще зависи от нейните дейности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР