През последния месец кабинетът окончателно скри цените на основните хранителни

...
През последния месец кабинетът окончателно скри цените на основните хранителни
Коментари Харесай

Скандал! Скриха цените на храните в Европа, разликите с тези у нас са фрапиращи СНИМКИ

През последния месец кабинетът дефинитивно скри цените на главните хранителни артикули в европейските страни Австрия, Германия, Хърватска, Гърция, Румъния, Чехия, Словения и Франция, оповестява „ Труд “.

В края на март тържествено и с обещания за преборване на спекулата от държавното управление пуснаха уеб страницата www.foodprice.bg, в който дадоха обещание на седмична база да актуализират информацията за цените на главните хранителни артикули у нас и в 8 европейски страни, с цел да могат потребителите да се ориентират дали у нас им дерат кожите, както и да се видят сами какъв брой костват суровините, какъв брой продуктите по тържища и борси, предлагани на едро, както и каква е крайната цена в магазините.

И кой в действителност надува цените.

Кравето масло също излиза по-изгодно да се купи в Германия, в сравнение с в България.

Добрите планове на кабинета обаче към този момент повече от месец не се извършват, демонстрира инспекция на “Труд news ”. Цените на главните хранителни артикули в определените европейски страни като база за съпоставяне към този момент не се демонстрират, а вместо това се разгласява единствено данни дали съответната стока нараства или поевтинява.

Което по никакъв метод не оказва помощ на потребителите да се ориентират дали заплащат по-скъпо или по-евтино от европейците. Обществена загадка е, че питателните артикули в Испания, Италия, Гърция, Турция и даже прилежаща Румъния костват доста по-евтино спрямо предлаганите артикули по магазините у нас, обясниха търговци, поискали анонимност.

В същото време приходите в тези страни са от 2 до 3 пъти по-високи от тези в България, което прави и покупателната дарба доста по-висока на европейците даже и при сходни цени, разясниха специалисти.

Млечните артикули са една от тези категории, в които разликата е най-голяма, видно е от разнообразни уеб сайтове, които съпоставят потребителските цени в страни по целия свят като numbeo.com.

Според данните в него за литър прясно мляко в Испания заплащат 0,93 евроцента или почти 1,82 лв.. За същия артикул в Германия заплащат 1,08 евро или към 2,11 лв.. В Румъния – 6,71 леи или към 2,63 лв., а в Италия 1,30 евро или 2,54 лв.. У нас междинната цена за страната на литър мляко е 3,34 лв. по данни на държавния уебсайт foodprice.bg. В област Пловдив междинната цена на прясното мляко доближава даже до 3,59 лв. за литър.

Цената на кг локално сирене (в Европа назовават и твърдите сирена като кашкавала сирене) в Германия е 12,18 евро или 23,82 лв., в Италия – 25,64 лв.. В Гърция същият артикул коства приблизително 10,90 евро или 21,30 лв. за кг.

В Румъния заплащат 34,22 леи или 13,43 лв.. Цената на един кг кашкавал приблизително за страната е 28,19 лв. за кг, а на кравето сирене – 22,27 лв. за кг. Най-скъпо в магазините на дребно се продава кашкавалът в област Силистра – против 30,54 лв. за кг, а кравето сирене заплащат най-скъпо в област Пловдив – 26,23 лева./кг.

Друг уебсайт, който съпоставя цените на европейските артикули и даже разгласява фотоси от магазини – globalprice.info, демонстрира че литър олио сега в Германия коства 1,09 евро или към 2,13 лв. за литър. В същото време междинната цена на олиото у нас е 3,89 лв. за литър, съгласно държавния уебсайт foodprice.bg. В област Ловеч цената му доближава даже 4,15 лв. за литър.

В същия уебсайт можете да се уверите с очите си, че кравето масло в берлинските супермаркети може да бъде открито против 1,79 евро за 250 грама или за 3,50 лв.. В същото време междинната цена на млечния артикул у нас е 6,84 лв. за същото количество, демонстрират данните във foodprice.bg. Цената на кг домати, също в Берлин, е 1,49 евро за или 2,91 лв., до момента в който в родните магазини доматите към този момент коства приблизително 3,57 лв. за кг.

При съпоставяне на цените на главните хранителни артикули и на покупателната дарба на българите по отношение на останалите европейски страни, излиза наяве за какво от държавния уебсайт действително изчезнаха цените на продуктите в определените в началото 8 страни от Европейски Съюз.

Плащаме по 22 лв. за кг при 86 стотинки изкупна цена на млякото

Сиренето нараства двойно от борсата до рафта

Прекупвачи ни товарят с надценки и такси

Себестойността на кравето сирене е под 10 лв., само че в магазина междинната му цена е над 22 лв. за кг.

Близо два пъти нараства един кг сирене по пътя от тържища и пазари, където се търгува на едро, до рафта в магазина.

През миналата седмица млечният артикул е нараснал цената си със 17 стотинки за кг или 1,5 на 100 и към този момент се предлага против 11,36 лв. за кг на едро, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и тъжищата (ДКСБТ). В областите Сливен и Бургас даже млечният артикул коства едвам 8-8,50 лв. за кг на едро.

В същото време обаче междинната цена на продукта в магазина е 22,27 лв. за кг или съвсем двойно демонстрира държавният уебсайт foodprice.bg. От кабинета даже твърдят тези, които наблюдават уеб страницата, че кравето сирене поевтинява с цели 2,15 на 100 през миналия месец.

От данните в същия уебсайт обаче е видно, че изкупната цена на литър мляко продължава да е 86 стотинки за литър. За изработката на кг сирене са нужни сред 6 и 10 литра мляко, т.е. индустриалната цена без спомагателните разноски за обработка би трябвало да е от порядъка на сред 5,16 лв. за кг и 8,60 лв. за кг.

В област Добрич изкупните цени са още по-ниски – по 68 стотинки за литър. Тоест от скъпите цени печелят прекупвачи и търговци, а самите производители работят съвсем на загуба.

За повече труд 

Взимаме 4 пъти по-малко от германците

Най-бедни сме в Европейски Съюз

Въпреки че са измежду тези, които работят най-вече, българите взимат най-ниски заплати в Европейски Съюз.

Сравнявайки цените на питателните артикули у нас и в останалите страни в Европейски Съюз не трябва да пропущаме и обстоятелството, че междинната чиста заплата у нас е близо 4 пъти по-ниска от тази в Германия, до момента в който цените на питателните артикули у нас са или по-високи или близки до тези в останалите европейски страни.

У нас след заплащане на всички налози и осигуровки междинният размер на чистата заплата е 701 евро, демонстрират данни на Евростат за 2022 година В същото време чистата заплата в Германия е 2870 евро или близо 4 пъти повече. В резултат българите са най-бедните в Европа, макар че не работят минимум.

Например българите се трудят повече часа седмично – 39,2, с цел да получат тази доста по-ниска сума, до момента в който междинното работно време в Германия е 34,6 часа.

Най-близо до нас по чисти заплати е Румъния, демонстрират данните на Евростат. Средната заплата в Румъния след заплащане на всички налози и осигуровки е 746 евро. Това значи, че в северната ни съседка взимат приблизително по 45 евро повече на месец, в случай, че множеството храни там са по-евтини.

На трето място по най-ниски междинни чисти заплати е Унгария с 896 евро на месец. Топ пет по най-ниски заплати се добавя от Хърватия с 905 евро и Словакия с 981 евро. Във всички останали страни от Европейски Съюз междинните заплати след заплащане на налози и осигуровки са над 1000 евро.

Най-високи заплати взимат в Люксембург – приблизително 4048 евро измежду заплащане на всички данъци. Топ три на страните с най-високи междинни заплати след удръжките за налози и осигуровки се добавя от Нидерландия и Дания, където взимат надлежно приблизително по 3463 евро и 3382 евро на месец.

На четвърто място е Ирландия с чиста междинна заплата от 3301 евро, а на пето място е Австрия с 2959 евро. Много близо по заплати след Австрия са Швеция с 2936 евро и Финландия с 2914 евро. Германия с 2870 евро е чак на осмо място измежду страните от Европейски Съюз в класацията по чисти заплати, а топ 10 се добавя от Белгия и Франция надлежно с 2762 евро и 2504 евро.

Прави усещане, че в едни от страните с най-голям стандарт на живот работят минимум. Държавите с най-кратка междинна работна седмица са Нидерландия (32,4 часа), Австрия (33,7 часа), Норвегия (34,1 часа), Дания и Германия (и двете по 34,6 часа).

Медът ни е от Гърция и Полша

Над 5000 тона са импортирани през 2022 година от чужбина, родният отива зад граница

Изнасяме родният мед, а внасяме от Полша и Гърция.

Вече и медът, който слагаме на трапезата всеобщо не е български. Само през 2022 година у нас са импортирани над 5000 тона мед, от които 40 на 100 са от страни отвън Европейски Съюз. Най-големият вносител на пчелния артикул през последните три години е Полша, само че през първите 6 месеца на актуалната година водач е Гърция, демонстрират данни на земеделското министерство и на Евростат.

Вносът на пчелен мед у нас се усилва, като през 2022 година растежът е 14,9 на 100 по отношение на миналата година. Въпреки информацията, че огромна част от импортираният у нас мед идва от Украйна, действително от общо над 5000 тона за първите 6 месеца на годината 440 тона мед са импортирани са от Украйна, а от Гърция – 493 тона.

По предварителни данни през първите 6 месеца на 2023 година се регистрира спад на общия импорт на пчелен мед от 39,7% по отношение на същия интервал на 2022 година, като количествата доставени от Европейски Съюз се свиват с 33,2%, а тези от трети страни – с 47,7%.

В същото време през 2022 година страната ни е изнесла 1165 тона мед, а през първите 6 месеца на годината – 829 тона.

Доматите към този момент се продават против 3,40 лева./кг на едро

Шопската салата става разкош

Поскъпнаха с 40 стотинки за седмица

Шопската салата се трансформира в разкош след повишаване на домати и краставици.

Шопската салата безусловно се трансформира в първокласна храна, след повишаването през последната седмица на продуктите, нужни за изработката ѝ. Само за последната седмица на септември цената на кг оранжерийни домати се покачва с 40 стотинки на едро. Така те се търгуват при цена от 3,40 лв. за кг на едро и с най-малко с левче от горната страна в магазините.

Краставиците, въпреки и да поевтиняват нищожно на едро, костват 2,83 лв. за кг на едро, като надценката в магазините също е към левче. Кравето сирене върви приблизително по 22 лв. на дребно, а лукът на едро е най-малко 1,43 лв. за кг. Цената на кг зелен пипер на едро е 1,77 лв. за кг, а на аления – 2,08 лв. за кг.

Цените на множеството останали плодове и зеленчуци, източник на витамини, обичайно за сезона също нарастват. Цената на зелето се усилва с 3 стотинки за кг на едро до 1,14 лв. за кг, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Цената на дините към този момент е 95 ст./кг или с 8 стотинки повече по отношение на миналата седмица.

Пъпешите нарастват със 17 стотинки за кг и цената им доближава 1,72 лв. за кг. Увеличава се и цената на бананите с 6 ст./кг до 2,81 лева./кг. Както и на вносните ябълки с 1 ст./кг до 2,09 лева./кг на едро.

В същото време поевтинява кг грозде и към този момент на едро се търгува приблизително против 2,19 лева./кг или 21 стотинки по-евтино спрямо преди седмица.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР