През последните няколко месеца в социалните мрежи се появи нова

...
През последните няколко месеца в социалните мрежи се появи нова
Коментари Харесай

Дъб край магистрала стана сензация

През последните няколко месеца в обществените мрежи се появи нова звезда. Тя не е каква да е, а просто едно дърво, което посреща и изпраща водачите на автомагистрала „ Тракия ”.

В обществените мрежи ври и кипи със фотоси на дървото от 233-тиа километър на аутобана. Ако пътуваме от Бургас към София, няма по какъв начин да пропуснем този възвишен контур., оповестява Народоосвободителна въстаническа армия.

Огромен дъб, ударен от гръмотевица не един, а два пъти. Тя безусловно го е разсякла на две. Но тъкмо поради тази гръмотевица дървото наподобява по този метод. И до момента в който на открито е изпепеляваща горещина, под необятната корона е най-малко с 10 градуса по-прохладно.

Дъбът, очевидно на над 100 години, се трансформира в атракция за пътуващите по автомагистралата сред Нова и Стара Загора. В Бенковски малко на брой знаят дъба като “бягащото дърво ”. Кореняците обаче го познават в елементи.

„ Аз съм на 60 години. Дървото го помня от дете. И беше отново със същата величина, каквато е в този момент ”, споделя Стефан Иванов.

Стърчащ самотно в полето, обратно в годините дъбът постоянно се употребил за ориентир, споделя ловецът Стефан. „ Вечер се вижда от километри. Служи за ориентир на някой подведен като мен ”, споделя той.

Днес най-известният дъб в дребната ни татковина се пази от локалните земеделци. Тракторите и комбайните го заобикалят. Но вековното дърво е ранено от бурите. А при дъжд оголените му елементи се пълнят с вода, загниват и стават дом на разнообразни инсекти.

„ Ние постоянно ги осакатяваме с нашата противозаконна сеч. Експлоатираме дърветата от хиляди години. Довели сме доста гори до етапи, в които няма по какъв начин да оцелеят без стопанисване. Но бракониерската сеч продължава да се вихри ”, споделя Константин Христов, WWF.

.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР