През последните няколко години SpaceX работи върху проекта си Starlink,

...
През последните няколко години SpaceX работи върху проекта си Starlink,
Коментари Харесай

SpaceX с нови мерки срещу космическия боклук, който прави

През последните няколко години SpaceX работи върху плана си Starlink , чиято цел е да пусне хиляди спътници в ниска орбита, които ще дават високоскоростен интернет на хора по целия свят. През февруари компанията пусна в орбита два прототипни спътника, които тя употребява за тестване на технологията преди цялостното разрастване на сателитното си съзвездие. Но до момента в който тези спътници трябваше да стартират да се движат на по-голяма надморска височина от мястото, където в началото са били сложени, те към момента не са го създали. Изглежда, че повода за това е фактът, че SpaceX леко преразглежда проекта си за изстрелване.
SpaceX изиска от Федералната комисия за връзки да пусне 1584 спътника на 550 километра, за разлика от в началото препоръчаната орбита от 1110 километра. Компанията твърди, че по-ниската орбита може да ѝ разреши да понижи броя на спътниците, нужни за интервенцията, и най-много да помогне с изваждането от употреба на тези спътници, откакто към този момент не са функционални. Докато SpaceX възнамерява интензивно да извади спътниците си от орбита, когато настъпи моментът за това, в случай че даден спътник се скапе и SpaceX към този момент не може да го махне, както е планувано, ниската орбита може да помогне на компанията да отстрани спътника навреме. При такава ниска орбита естествените резултати, като гравитацията и частиците в атмосферата, които натискат спътниците надолу с времето, биха могли да ги извадят от орбита в границите на пет години, в случай че не и по-рано.

А отстраняването на галактическите боклуци е значимо, изключително откакто SpaceX в последна сметка възнамерява да пусне 12 000 спътника в орбита към Земята като част от Starlink. 1584 въпросни спътника са единствено част от 4425 спътника, утвърдени от Федералната комисия за връзки по-рано тази година.

В новото си заявление за Федералната комисия за връзки, SpaceX декларира, че двата изпитателни спътника са посочили какво предлага „работата на по-ниска надморска височина“. Регулаторът към момента би трябвало да утвърди модифицираните проекти.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР