През последните месеци финансовите пазари - от облигации, през акции

...
През последните месеци финансовите пазари - от облигации, през акции
Коментари Харесай

Стефан Стоев, Talaria: Турбуленцията на финансовите пазари едва сега започва

През последните месеци финансовите пазари - от облигации, през акции до криптовалути, се срутват, а главната причина за това е смяната в политиката на централните банки, които започнаха покачване на лихвите в опит да овладеят инфлацията. Войната в Украйна, енергийната рецесия и нарушените доставки утежняват още повече икономическата среда, а терзанията към този момент се насочват към рецесията. По този мотив " Капитал " беседва с няколко анализатори от страната и чужбина за това какво се чака на пазарите през второто полугодие. Стефан Стоев е с повече от 10 години опит във финансовия разбор и работи за австралийската компания за ръководство на активи Talaria. В идващите дни очаквайте изявленията с Цветослав Цачев, основен капиталов съветник на " Елана трейдинг ", и с Даниел Дончев, изпълнителен шеф на " Експат асет мениджмънт ".
Какви са упованията ви за финансовите пазари през второто полугодие на 2022?
Очакванията са ми за нескончаем спад и повишено равнище на волатилност.
Кои фактори ще въздействат? Кои финансови активи може да се чака, че ще нарастват?
Световните финансови пазари се въздействат от редица водещи стопански знаци (ВИИ - Lead Economic Indicators). ВИИ с най-силно въздействие в настоящия стопански цикъл е равнището на лихвения %. То афектира пазарите по два съществени метода.

Първо, колкото по-висок е лихвеният %, толкоз по-ниска е цената на парични потоци, които са в далечното бъдеще. Това е главната причина, заради която P/E (price to earnings ratio, цена облага на акция) на редица международни показатели са спаднали от началото на годината. Например S&P500 Shiller P/E е понижен до 32.5х в края на май от 38х при започване на годината. Сектори от стопанската система, които разчитат на доходи от далечното бъдеще (например доста от софтуерните компании, котирани в показателя NASDAQ), са изпитали най-силен срив на своите P/E равнища.
Реклама
Второ, нарасналият лихвен % води до по-високи разноски на всички компании - и огромни, и дребни компании, понижено равнище на вложения в нова инфраструктура и капитал (growth CAPEX), което от своя страна води до закъснение и даже до спад на икономическия напредък. PMI (Purchasing Managers` Index) е водещ знак, който мери равнището на икономическа интензивност.

Когато лихвеният % пораства, PMI спада. А когато PMI спада, финансовите пазари се намаляват. Но най-важното тук е, че лихвеният % води равнището на PMI с цели 18 месеца. Тоест, когато централната банка спре да подвига лихвения %, изминават цели 18 месеца, преди спадът на икономическата интензивност да стигне до своето дъно.

Казано по най-прост метод - турбуленцията във финансовите пазари едвам в този момент стартира.

Фазата, в която се намираме сега, значи, че вложителите би трябвало да бъдат доста деликатни.
Реклама
Предпочитаемите активи, които биха могли да нарастнат, са тези на отбранителни компании от секторите на фармацевтиката, потребителски артикули и комунални услуги.
Време ли е да се влиза с вложения на финансовите пазари след спадовете от последните месеци?
Сега е моментът вложителите да преориентират портфейлите си към активи с отбранителни характерности. Компании с високи парични потоци в близкото бъдеще и високи дивиденти са за предпочитане.

Финансовите пазари, несъмнено, в никакъв случай не се движат в права линия нито надолу, нито нагоре. Много е евентуално в идните месеци да станем очевидци на bear market rallies - краткотрайно повишаване на активите (2-4 седмици), последвано от срив, който води до още по-ниски равнища. Временни положителни вести, като да вземем за пример помирение сред Русия и Украйна или понижаване на инфлацията, биха породили повишение на цените на пазара. Това са доста комфортни моменти за преструктуриране на портфолиото към по отбранителни вложения.
Смятате ли, че криптопазарът в един миг ще стартира да се възвръща дружно с другите активи?
Криптопазарът за следващ път потвърди, че не е ваксиниран от финансова турбуленция и че несъмнено не е сурогат на други " безвредни активи " като златото. Точно противоположното - криптопазарът има извънредно висока " бета ", което мери корелацията на избран актив с бенчмарк показател като S&P500 или MSCI World. Когато интернационалните пазари вървят надолу, криптопазарът върви надолу с още по-голяма скорост. В един миг, когато достигнем дъното на международните пазари, криптопазарът ще бъде още веднъж доста атрактивно място за облага и е евентуално да стартира да нараства с бързи темпове. Но несъмнено към момента не сме достигнали тази фаза на пазарния цикъл.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазари 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Градове 2 Пазари 3 Компании Реклама Какво да следим, кои са сигналите, че пазарите обръщат тренда?
Историята ни подсказва, че има единствено два съществени сигнала, които ще покажат ясно дали трендът се обръща. Първият от тях е, когато Федералният запас на Съединени американски щати алармира завършек на покачването на лихвения %. Вторият е, когато PMI доближи дъното и стартира да се усъвършенства.

Фед е на задача да се пребори с инфлацията, която за момента е към момента над 8%. Поради редица механически фактори ни чакат още дълги месеци, до момента в който достигнем равнище, което удовлетворява управлението на Централната банка на Съединени американски щати. Това значи, че надали ще има поврат в политиката на растящи лихви най-малко до края на годината.

Същото се отнася и до равнището на PMI. Както към този момент споделих, лихвеният % води PMI с 18 месеца - това значи, че PMI ще доближи дъното най-рано през втората половина на 2023.
Свързани публикации Цените на суровините спадат, което е сигнал за наближаваща криза 5 юли 2022, 12:39 Сливанията и придобиванията се забавят след рекордната 2021 година 5 юли 2022, 09:11 Не бягайте от мечките: Време ли е да се влага на тържищата след спада 4 юли 2022, 11:32 Стратегията за вложение 60/40: време за преосмисляне 24 юни 2022, 05:50 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР