През последните години, във века на информационните технологии и бързите

...
През последните години, във века на информационните технологии и бързите
Коментари Харесай

Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и какви ще са последствията?

През последните години, във века на осведомителните технологии и бързите промени в корпоративния свят, въпросът за лоялността на чиновниците към своите работодатели заема централно място. От основно значение е да се поддържа висок стандарт на доверие и съдействие сред работодателя и работника/служителя. Въпреки това, има случаи, в които обособени произшествия или държание на работещите могат да доведат до съществено уронване на престижа на работодателя. Кой са те според закона, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право и основател на платформата mywork.

Задължението за преданост съставлява главен детайл от трудовите връзки. Работниците и чиновниците са задължени да се отнасят с дължима грижа и преданост към своя шеф. Това включва освен осъществяването на съответните трудови отговорности, само че и предотвратяването на държание, което би могло да докара до уронване на репутацията или финансовите ползи на предприятието.

Когато от държанието на служителя личи желание да се възползва от предоставения му от работодателя достъп до материалните и нематериалните активи на предприятието или когато се установи липса на полагане на нужните старания за тъкмо осъществяване на трудовите отговорности, това към този момент се смята за нарушаване на задължението за преданост. Такива дейности могат да включват откриване на поверителна информация, неправда в работата или даже интензивно саботиране на ползите на предприятието.

Последиците от такива нарушавания не са единствено лимитирани до юридически последствия, само че включват и съществено уронване на репутацията на компанията. Работодателите постоянно се намират в състояние, в което би трябвало да подхващат дейности, с цел да възстановят вярата на клиентите, сътрудниците и другите негови служащи и чиновниците.

Като образци в това отношение могат да бъдат посочени разнообразни форми на корист. Някои чиновници се възползват от служебното си състояние, с цел да извлекат персонална изгода, като да вземем за пример придобиване на имотна полза, която не им е предоставена по отношение на тях или други лица. В такива случаи, злоупотребата може да включва и потребление на отстъпки, предопределени единствено за клиенти, или противоположната обстановка – даване на клиенти на отстъпка, предопределена за служащи или чиновници на компанията.

Освен това, уронването на положителното име на работодателя може да настъпи посредством необятен кръг дейности, в това число нарушение на етични правила за държание на служащите или чиновниците. Това може да включва дейности, които нарушават общоприетите стандарти за професионализъм и добра процедура.

Специален случай, който показва сериозна корист, е извършването на конкурентна активност по време на съществуването на трудовото правно отношение. Тук служащият или служителят може да употребява предоставените му материални активи или добития при работодателя опит, с цел да прави същата работа като конкурентен сътрудник.

Всички тези форми на корист създават не единствено правни последствия, само че и носят съществени опасности за репутацията на компанията. Устойчивият триумф на всяко дружество изисква непрекъснато внимание и строго съблюдаване на етичните и професионални стандарти от страна на служащите и чиновниците. Създаването на корпоративна просвета, ориентирана към взаимно почитание и преданост, е от значително значение за предотвратяване на доверието и престижа на работодателя.

Задължението за преданост не е единствено правно обвързване, само че и фундаментален етичен принцип в областта на трудовите връзки. Нарушенията му могат да имат тежки последствия както за индивида, по този начин и за компанията. Работодателите би трябвало интензивно да работят в посока на основаване на такава корпоративна просвета, която поддържа лоялното и отговорно държание на служащите и чиновниците, като по този метод предотвратяват уронването на своя авторитет и известност. Такъв метод освен основава здрави връзки в работната общественост, само че и укрепва дълготрайната резистентност на предприятието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР