През последните години трафикът през ГКПП "Дунав мост" при Русе-Гюргево

...
През последните години трафикът през ГКПП "Дунав мост" при Русе-Гюргево
Коментари Харесай

Около 2000 камиона на ден минават през Дунав мост след влизането ни в ЕС

През последните години трафикът през Граничен контролно-пропусквателен пункт "Дунав мост " при Русе-Гюргево непрестанно се усилва. Ако преди присъединението на България към Европейския съюз през пункта приблизително на денонощие са прекосявали 500 камиона, то през днешния ден нормалният трафик в границите на 24 часа е 1500 - 1800 камиона в двете направления, като нерядко цифрата доближава до 2000 товарни транспортни средства. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от митницата в Русе.

От там осведомят, че естествената пропускателна дарба на оборудването, съгласно разбор на Световната банка от 2000 година, е 50 камиона на час или 1200 в границите на 24 часа.

От митницата оповестяват, че нараства и трафикът на леки коли. От миналите през предходната година 943 506 в посока Румъния транспортни средства, леките и лекотоварните коли са 646 572. През изтеклата година е маркиран и връх в един от най-натоварените дни - единствено за денонощие са били обработени 4900 изходящи леки автомобила, което е близо три пъти повече от нормалното.

Зона "Изток " ще облекчава входящия от Румъния трафик на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Дунав мост "

Заради нараствания брой транспортни средства, честите скупчвания и дълги опашки през предходната година бе сложено началото на рехабилитацията на зона "Изток ", която да облекчи трафика. Тя е построена преди към 20 години и замислена като уголемение на настоящия граничен пункт, само че до този миг не е била въведена в употреба. Предвид новите условия за граничен надзор и надзор по пътните такси в зоната бе осъществено реновиране и дооборудване на инфраструктурата. Така от 1 февруари тя е въведена в пробна употреба.

Изградени са общо четири трасета за товарни и още толкоз за леки коли, които да могат да поемат изцяло входящия от Румъния трафик и в най-натоварените дни.

Инвестицията по възобновяване и адаптиране на инфраструктурата на пункта към новите функционалности е в размер на над 1,625 млн. лв..

След привършване на работата по обекта са направени две тествания в действителни условия. Проверени са всички системи на пункта - включително кантарите и системите за безкасово заплащане за тежкотоварните коли.

От митницата декларират, че предстоящият резултат от стартиране в употреба на зона "Изток " е увеличение пропускателната опция на пункта, основаване на условия, позволяващи качествено и експедитивно обслужване на преминаващите транспортни средства, товари и жители, основаване на модерни условия за работа на митническата администрация, позволяващи повишение успеваемостта на митническия и граничен надзор, увеличение площта на буферната зона за входящия в страната трафик, нужна за облекчение натовареността и запазване на мостовото оборудване, издигнато през 1954 година.

Четирите обособени трасета единствено за леките коли в зона "Изток " разрешават осъществяването на бърз и първокласен винетен надзор върху транспортните средства. Открити са нови работни места за чиновници от организация "Митници ", Национална агенция за приходите и Гранична полиция. Те ще обезпечат контрола и обслужването на транспортния поток.

След като зона "Изток " към този момент работи, то зона "Запад ", която до момента обработваше входящи и изходящи транспортни средства, ще поеме единствено изходящия лек и тежкотоварен трафик през "Дунав мост " в посока Румъния.

Нужни са реципрочни ограничения и от румънска страна

Шофьори обявиха, че казусът за изходящия трафик в посока Румъния остава. Продължава да се образува опашка от изчакващи да излязат от България камиони по пътя Мартен-Русе.

От митницата разясниха за Българска телеграфна агенция, че с цел да има граничният пункт оптималната пропускателна дарба, са нужни реципрочни ограничения за увеличение на потенциала и от румънска страна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР