През последните години около 33 държави са намалили емисиите, запазвайки

...
През последните години около 33 държави са намалили емисиите, запазвайки
Коментари Харесай

Икономическият растеж вече не означава по-високи въглеродни емисии

През последните години към 33 страни са понижили излъчванията, запазвайки растежа си. Благодарение на усъвършенствания в енергийната успеваемост излъчванията в Източна Европа са спаднали от разпадането на Съветския съюз. Енергийната активност на Брутният вътрешен продукт - доставките, нужни, с цел да се създаде един $ от националния приход, е спаднала по-бързо, в сравнение с е повишен Брутният вътрешен продукт.
Ако някъде може да се претендира, че е родното място на индустриалната гражданска война, това е Коулбрукдейл, красиво селце в Уест Мидландс в Англия. През 1709 година Ейбрахам Дарби, локален търговец, наема леярна и зарежда пещта с коксуващи се, а не с дървени въглища. Употребата на изкопаемото гориво значи, че той можеше да създаде чугун надалеч по-евтино и да отлива от него тенджери, тигани и котли за готвене - евтини промишлени артикули, които през идващите три века ще доведат до невиждан растеж на виталния стандарт по целия свят.

Пещта на Дарби не беше единствено отправната точна за индустриалната гражданска война. Те беше също по този начин и началната точка за световното стопляне. След това съдбоносно размразяване икономическото произвеждане и излъчванията на парникови газове се покачват в тандем. Английските пещи бяха съпроводени от захранвани с въглища железници и парни текстилни заводи, всички употребяващи принадлежности, отлети в леярни, захранвани с кокс. Между средата на XIX век и началото на Първата международна война националният приход на човек от популацията във Англия се е нараснал повече от два пъти, а въглеродните излъчвания са нарастнали четирикратно. Когато други страни се индустриализираха, техните излъчвания също се усилиха.
Реклама
Докато политиците в египетския курорт Шарм ел Шейх преглеждаха напредъка в битката с климатичните промени на COP27, има най-малко една причина за оптимизъм - историческата връзка сред възходящото богатство и въглеродните излъчвания е била прекратена. Днес Англия е член на огромна и разрастваща се група богати и междинни по приход страни, които са я прекъснали. Това делене е било реализирано не посредством огромно разрастване на възобновима сила - или посредством експорт на излъчвания към по-бедни страни - а посредством смяна в връзките сред икономическия растеж и силата, която може е би е толкоз значима, колкото първите първи проблясъци на индустриалната гражданска война преди три века в Коулбрукдейл.
По-малко излъчвания и опазване на растежа
През последните години към 33 страни са понижили излъчванията, запазвайки растежа си. Около три пети са европейски, което значи, че както по времето на индустриалната гражданска война, Старият континент е отпред. Но тази група също включва Съединени американски щати, където излъчванията са се намалили с 15% сред 2007 година и 2019 година, макар че Брутният вътрешен продукт на човек от популацията е повишен с 23%, както и други, които са се включили по-скоро. Сред тях са Австралия, където излъчванията са спаднали с 9% от пика си през 2012 година, и Израел, където те са се намалили с 12% за същия интервал, макар че и двете стопански системи са се разраснали.

Би било неверно обаче да определим разделянето като разкош, непокътнат за най-богатите страни. Благодарение на усъвършенствания в енергийната успеваемост излъчванията в Източна Европа са спаднали от разпадането на Съветския съюз, като в същото време виталният стандарт се изравнява със Западна Европа. Аржентина, Мексико и Уругвай също са се включили към групата на страните, намаляващи излъчванията си. Например в Мексико те са спаднали с 16% от пика си през 2012 година В света, преди пандемията от ковид-19 да изкриви данните, към 1.2 милиарда души живееха в страни с намаляващи излъчвания и растящи стопански системи.

Териториалните излъчвания, които отразяват локалното произвеждане, започнаха да падат доста по-рано. Във Англия те доближиха върха си през 70-те години, преди петролните шокове и стачките да опустошат промишлеността на страната. Но техният спад само отразяваше обстоятелството, че от ден на ден произвеждане се изнасяше в чужбина - английски облекла се шиеха в Дака, а не в Дерби, което не докара до понижаване на международните излъчвания. Данните в тази публикация са главно от разбор на данни, осъществен от Global Carbon Project, организация за мониторинг на парниковите газове. Те включват приблизителна оценка на излъчванията от вноса, като по този метод обгръщат по-голямата част от въглеродния отпечатък на дадена страна. С други думи, данните за Англия включват излъчванията от вноса на тениски, създадени в Бангладеш.
Реклама
Следователно най-скорошният спад е действителната стойност. Част от обяснението е, че страните, чието произвеждане е било изнесено на открито, сега сами отделят по-малко въглеродни излъчвания, отбелязва Викторас Кулионис от Pictet Asset Management. Във всички индустриализиращи се страни като се изключи няколко десетки - в това число Камбоджа, Монголия и Виетнам - растежът на Брутният вътрешен продукт води до отделянето на по-малко въглеродни излъчвания, в сравнение с е било в предишното, което е известно като " релативно делене ". През 2008 година изнесените излъчвания на Китай са достигнали пик - 1.5 милиарда тона еквивалент на въглероден диоксид, преди да спаднат до 1 милиарда през 2019 година с помощта на по-високата успеваемост и преход от експорт на химикали и метали към по-малко въглеродно интензивната електроника. Емисиите, внасяни от групата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, формирана най-вече от богати страни, доближиха своя връх през 2006 година - 2 милиарда тона еквивалент на въглероден диоксид. Оттогава те са спаднали с над една трета до 1.3 милиарда тона.
Промяна в метода на потребление на сила
Но преходът отразява най-много коренната смяна в метода, по който силата се употребява на Запад. Разделянето може да се извърши по две аргументи: или тъй като производството става по-малко енергийно интензивно, или тъй като употребяваната сила става по-екологична. За последното десетилетие най-вече е била първата причина. Енергийната активност на Брутният вътрешен продукт - доставките, нужни, с цел да се създаде един $ от националния приход, е спаднала по-бързо, в сравнение с е повишен Брутният вътрешен продукт. Това може да се види в Съединени американски щати. Страната постоянно е считана за замърсител par excellence. Всъщност териториалните ѝ излъчвания са достигнали пик през 2005 година Оттогава енергийната активност на Брутният вътрешен продукт на страната е спаднала с близо една четвърт. Така че, макар че Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати се е повишил с 29%, излъчванията им са спаднали с 15%. По сходен метод четири пети от понижаването на немските излъчвания от 1990 година отразяват по-ниската енергийна активност. Само останалата една пета е от използването на зелена сила.

Понижаващата се енергийна активност е резултат от измененията в структурата на богатите стопански системи. Посетител в Коулбрукдейл от XVIII век е сравнил пушека, топлината и огъня му с привидение от пъкъла. Днес остарялата пещ е студена; последната леярна, която правеше елементи за печките Aga, затвори през 2017 година и мястото е туристическа атракция. Тя е знак на прехода на Англия от индустриалната стопанска система към такава, основана на услугите - смяна, която има огромни последствия за излъчванията. Както отбелязва Ник Ейре, специалист по климатичните политики към Оксфордския университет, още едно пътешестване към театъра изисква доста по-малко сила от производството на спомагателни тенджери, тигани и казани.

Това прекосяване от произвеждане към услуги се случва в целия богат свят. Делът на индустрията в американския Брутният вътрешен продукт се е намалил от малко над 17% през 2007 година до 14% през 2019 година В Германия, страна, известна с индустриалната си мощност, делът на индустрията е понижен с 2 процентни пункта през същия интервал. Дори в Мексико, една от по-бедните страни, нейният дял се е намалил от 27% до 25%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР