През последните години на пазара може да се забележи голямо

...
През последните години на пазара може да се забележи голямо
Коментари Харесай

Могат ли да бъдат опасни боите за яйца? Ето какво показват изследванията

През последните години на пазара може да се забележи огромно многообразие от бои за яйца, само че до каква степен те са безвредни за нашето здраве, демонстрира изследване на Нова телевизия, което е проведенео взаимно а Активни консуматори.

Най-често потребителите у нас се тормозят от наличието на Е-та в продуктите, само че от Активни консуматори споделят, че Е-та, като Е-102, Е-110, Е-122, Е-131 и Е-133 се съдържат във всички оцветители на пазара и са изцяло безвредни.

Те участват в безалкохолните питиета и сладките произведения, а потреблението им може да бъде нездравословна единствено в случай че се хапват прекомерно постоянно.

Приемането на тези Е-та в огромни количества може да докара до странични резултати като хиперактивнист и алергии. Въпреки това оцветителите са утвърдени за прилагане от всички страни в Европейския съюз.

Цените на боите за яйца варират сред 0.30 лв. до 3 лв., само че цената не е определяща за тяхната сигурност.

 Великденски яйца Снимка: Мария Симова

Няколко случайно определени продукта на пазара бяха дадени за проучване в лаборатория. Първо се ревизира дали изписаните съставки попадат в тестът. След това и дали откритите Е-та са разрешени от Брюксел. Макар и позволени, тези оцветители могат да бъдат и рискови, предизвестяват специалисти.

Най-честият резултат е предизвикателство на хиперактивност при децата – стават буйни. Ефектът е непосредствен до този на кафето. Но също по този начин има и някои алергии, някои болести, които са свързани с нетърпимост, показват от асоциация Активни консуматори.

Експертите поучават с наближаването на празниците деликатно да следите за периода на валидност на продуктите и най-много – на яйцата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР