През последните години изкуственият интелект отбеляза голям напредък, а ново

...
През последните години изкуственият интелект отбеляза голям напредък, а ново
Коментари Харесай

Според ново проучване, креативността на ИИ превъзхожда 99% от хората

През последните години изкуственият разсъдък означи огромен прогрес, а ново изследване на университета в Монтана, Съединени американски щати сподели, че той може да надмине хората в тестванията за креативност. По-конкретно, изследването открива, че чатботът с изкуствен интелект на OpenAI – ChatGPT е в положение да се изравни с 1% от най-хубавите човешки мислители на общоприет тест за креативност.

В изследването за оценка на работата на ChatGPT откривателите употребяват пробата на Торенс за креативност (TTCT). Те задават 8 въпроса на ChatGPT и записват отговорите му. Те също по този начин събират отговорите на 24 студенти от университета в Монтана ги съпоставят с отговорите на 2700 студенти от цялата страна, които са се явили на TTCT.

Тестът TTCT се състои от две разнообразни оценки: вербална и графична оценка. И двете мерят дивергентното мислене – мисловния развой, употребен за генериране на хрумвания. При вербалното оценяване изпитващият дава картинки и/или словесни подсказки и желае писмени отговори. Например, може да бъде показана фотография на събитие и задачата да бъде размишление за резултата от него, или пък може да се показва артикул и да се потърсят способи за неговото възстановяване. Отговорите се употребяват върху 3 психически характерности:

Свобода: брой на идеите Оригиналност: какъв брой необикновена е идеята Гъвкавост: многообразие от разнообразни типове хрумвания

Графичното оценяване изисква от изпитвания да дава отговор на въпроси, като рисува картинки.

Резултатите

Резултатите от изследването демонстрират, че творчеството на отговорите на изкуствения разсъдък е сравнима с тази на най-креативните човешки същества, взели участие в теста. Всъщност, изследователският екип оповестява, че ChatGPT е надминал множеството студенти.

В това изследване ChatGPT доближи най-високия % както за независимост, по този начин и за автентичност. За гъвкавостта резултатът му спадна до 97%. Това значи, че ChatGPT евентуално ще бъде мотор на нововъведенията в близко бъдеще.

Последиците

Резултатите от изследването имат голямо значение за бъдещето на изкуствения разсъдък и неговата роля в креативните трендове. Въпреки, че ИИ се употребява за задания като основаване на музика и изкуство, изследването на Университета на Монтана демонстрира, че той може да се употребява и за основаване на нови и новаторски хрумвания. Това би могло да се употребява в области като маркетинг, реклами и създаване на артикули. Всъщност това може да значи доста за всяка област, в която има потребност от креативен мозъци.

Проучването обаче повдига и доста въпроси по отношение на ролята на хората в креативните трендове. Ще има ли към момента потребност от човешка креативност, когато изкуственият разсъдък стане по-напреднал? Според специалисти, ИИ постоянно ще се нуждае от хората. Те настояват, че на ИИ му липсва способността да учи човешките страсти, както и това, което хората усещат. Други специалисти пък настояват, че ИИ и хората ще работят в една и съща сфера. Докато ИИ ще основава концепциите, хората ще ги усъвършенстват и употребяват.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР