RISC-V изчезна от общото ядро на Android, но мотивите все

...
RISC-V изчезна от общото ядро на Android, но мотивите все
Коментари Харесай

Пълна изненада: Google току-що премахна поддръжката на RISC-V от ядрото на Android

RISC-V изчезна от общото ядро на Android, само че претекстовете към момента не са изцяло ясни...

Емил Василев 15:36 | 03.05.2024 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 10:24 | 02.05.2024

Илън Мъск още веднъж сигнализира: „ Ако раждаемостта продължи да понижава, човешката цивилизация просто ще изчезне “

IT НовиниДаниел Десподов - 16:17 | 02.05.2024

Неочаквано изобретение – ракът поражда даже без клетъчна разновидност

IT НовиниДаниел Десподов - 8:57 | 30.04.2024

Ексклузивно: До 2030 година Съединени американски щати и всички страни от Г-7 изцяло ще се откажат от потреблението на въглища

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Архитектурата с отворен код RISC-V, създадена въз основата на други архитектури на компютри с сведен набор от указания (RISC) печели интернационална поддръжка и съдействие. Гугъл обаче изненадващо реши да спре да взе участие в играта с RISC-V.

Поредица от неотдавна обединени кръпки отстраниха поддръжката на процесорната архитектура „ riscv64 “ от кодовата база на Android Common Kernel.

Android Common Kernel (ACK) са главните разклонения на плана Android Open Source Project (AOSP), който дава информация за всички реализации на Android на трети страни и на самата компания Гугъл в мобилни и носими устройства. Премахването на поддръжката на RISC-V от ACK и AOSP на процедура значи, че Гугъл „ убива “ личната реализация на ISA в границите на своята съществена изчислителна платформа.

Напоследък доста производители и дизайнери на процесори влагат в бъдещето на RISC-V. През октомври 2023 година Гугъл публично вкара поддръжка на RISC-V в Android. Qualcomm към този момент създава RISC-V чипове за Wear OS – версия на Android, особено създадена за смарт часовници и други типове носими джаджи.

Отвореният стандарт даже обезпечава известна конкуренция на архитектурата Arm в бизнеса с контролери за SSD дискове. Според китайския производител Yingren Technology резултатите са доста по-добри. Премахването на поддръжката на RISC-V от ACK/AOSP значи, че идните версии на Android няма да работят с RISC-V чипове, макар че производителите биха могли да персонализират мобилната операционна система, с цел да прибавят още веднъж поддръжка на ISA.

Като се има поради какъв брой доста предприятия се интересуват от работа с RISC-V, решението на Гугъл да спре AOSP от по-нататъшно развиване на технологията е озадачаващо.

RISC-V ISA към момента следва да се материализира в подобаващ SoC план за приложения за смарт телефони, а новосвързаните ACK кръпки евентуално ще бъдат забележителна спънка в това отношение.

Помолен да разяснява въпроса, представител на Гугъл съобщи пред Android Authority, че мобилната операционна система ще продължи да поддържа RISC-V и в бъдеще. Поради „ бързия ритъм на итерация “ на технологията ISA, Android наподобява не е подготвен да даде обединен поддържан облик на Android ядрото за всички производители.

Гугъл твърди пазара, че няма да приключи изцяло поддръжката на RISC-V в Android, само че изтласкването на архитектурата от AOSP значи, че възможното комерсиално развиване на този обещаващ стандарт за чипове ще отнеме доста повече време от предстоящото. Междувременно общността на RISC-V работи по спецификацията Boot and Runtime Services (Услуги за зареждане и изпълнение), с цел да сътвори оперативно съвместима платформа на операционната система за разкриване на устройства, ръководство на системата и други значими систематични интервенции.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР