През последните години читалище Васил Левски се е превърнало в

...
През последните години читалище Васил Левски се е превърнало в
Коментари Харесай

Приказки в 5 следобед - как децата да четат повече

През последните години читалище „ Васил Левски ” се е трансформирало в оазис на културата за децата от регион Подуяне в София. Инициативите, които се стараят да ангажират и образоват дребните са доста на брой. Сред тях изключително значимо място заема четенето на книги. Сега читалището продължава самодейност от началото на пандемията, с която се стреми да посее обич към литературата у подрастващите от детските градини и учебните заведения.

Когато предишния март животът като че ли спря, читалище „ Васил Левски ” разсъни доста деца в региона с поредност от онлайн четене на детски приказки. „ Не можехме да стоим безучастни, знаехме, че децата заключени в къщи ще имат потребност от нас. Затова искахме да им дадем малко наслада и да облекчим родителите в тези сложни за тях дни. ”, споделя Борисов Самаринов, който ръководи читалището и е основател на четенията за деца.

Видеата с приказките доближават до 80, а гледанията са хиляди. След този триумф дейците в читалището са решили в навечерието на 24 май самодейността да продължи, като я надградят и доразвият. Продължението на плана носи заглавието " Приказки в 5 следобяд " .



Новата поредност от видеа ще включват разкази на шефове на учебни заведения и детски градини, учители, библиотекари, известни лица и хора от администрацията на регион Подуяне. Te ще опишат за своите първи срещи с книгите и по какъв начин това им е помогнало. Ще има и онлайн включвания от библиотеките на читалището и срещи в парк „ Герена ”.

„ Приказки в 5 следобяд ” цели да насърчи ранното детско четене измежду родителите и децата ", разяснява Борис Самаринов. „ За задачата желаеме да дадем персонален образец като заснемем тези изявленията. Считаме, че персоналният образец е доста значим, тъй като това ще покаже на децата и техните родители какъв брой е значимо да се научат да четат по–рано. Как това ще им помогне да знаят повече, да бъдат положителни възпитаници, да следват фантазиите си и да се осъществят сполучливо в живота. ”

Инициативата се реализира по план на Столична стратегия “Култура “. За разлика от началото на пандемията, читалището към този момент разполага с добра техника за снимане, микрофони и устройства, с които се реализира връзка с читалището и децата онлайн.

Като част от самодейността за поощряване на четенето читалището е подготвило и видеа, в които девойки и момчета рецитират български литературни творби.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР