През последните две седмици няма нито едно новорегистрирано огнище на

...
През последните две седмици няма нито едно новорегистрирано огнище на
Коментари Харесай

В страната няма нито едно огнище на африканска чума

През последните две седмици няма нито едно новорегистрирано огнище на африканска чума при домашните свине. Това разгласи земеделският министър Десислава Танева след постоянното съвещание на Министерския съвет.

"Изплащането на компенсациите стартира след 1 септември по към този момент направените описи на стопаните по места, като се отпускат по 300 лева за стерилизация на двор. В отговор на поисканата от Европейски Съюз финансова помощ за справяне с африканската чума, имаме уверението, че Брюксел ще ни съфинансира до 75% ", сподели Танева.

Днес кабинетът утвърди спомагателни средства в размер до 28 млн. лева по бюджета на земеделското министерство за погашение на компенсации и използване на ограниченията за ограничение и очистване на болестта. С тях ще се изплащат компенсации на свинекомплексите, в които са установени огнища на заболяването. Част от средствата са предопределени за подкрепяне на стопаните, които непринудено усвоиха месото от животните си, както и за стерилизация и стимулиране намирането на умрели и отстрелване на диви прасета.

Междувременно европейски специалисти към този момент дойдоха у нас и стартират инспекции в Северна България на подхванатите от страната ограничения. Инспекцията ще продължи три дни. Към момента има убити 2000 диви прасета от ловците, а общо са регистрирани 52 случая на африканска чума при тях в 43 инфектирани зони, които са ситуирани в 10 области на страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР