През последните две години като че ли свикнахме с идеята

...
През последните две години като че ли свикнахме с идеята
Коментари Харесай

Регулираните цените на тока - нужна е прозрачност и предвидимост

През последните две години сякаш свикнахме с концепцията публичният дневен ред да е доминиран от една огромна тематика, а всичко друго да остава на назад във времето с аргумента " не му е в този момент времето ". Първо беше пандемията, след това - политическата рецесия в страната, по-късно - високите цени на енергийните запаси, а от предходната седмица - войната в Украйна и следствията от нея. Светът обаче не стопира да се върти и няма да ни чака първо да решим огромните проблеми, с цел да ни остане време и сила за останалите, които изобщо не са маловажни. Една от тези тематики е обвързвана с контролираните цени на електрическата сила и началото на процедурата по установяване на такива за интервала юли 2022 година - юни 2023 година

Формално тя стартира не по-късно от края на март, когато енергийните компании би трябвало да изпратят заявките си за контролираните цени за новия интервал до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), само че публичният снабдител (НЕК), крайните доставчици и мрежовите компании би трябвало да разгласят своите претенции един месец по-рано в средствата за всеобща информация. На фона на голямата неустановеност в бранша сега, която е доста по-голяма спрямо 2020-2021 година, обаче не излиза наяве по какъв начин тъкмо да бъдат направени заявките. Лесният отговор е " според настоящата нормативна рамка ", само че тя не регистрира " гъвкавите " визии на политиците, които се трансформират всеки ден, нормално без задоволителна бистрота, време за привеждането им в деяние или кардинална аргументация.

Може и да звучи налудничаво, само че първият и максимален проблем пред новия ценови интервал идва от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), който се чака да бъде признат доникъде на март - две седмици откакто ценовите планове би трябвало да са оповестени в медиите и две седмици преди заявките да бъдат изпратени в КЕВР. Последната версия на ПВУ е от 15 октомври 2021 година, а на публичното разискване на 11 февруари 2022 година излиза наяве, че в частта " Зелена България " се вършат промени единствено в капиталовите планове, а промените остават непроменени. Именно последните са от основно значение, тъй като приемането на средства по проекта зависи от осъществяването на промени. Реформа 8 планува до края на юни 2022 година да бъде осъществена " [п]ълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро [, включително] законодателни промени, свързани с премахването на ролята на НЕК като публичен снабдител и унищожаване на квотите за контролирания пазар ". С други думи, ценовите заявки би трябвало да са основани на настоящата нормативна рамка, само че ПВУ планува нейната смяна и то точно по време на процедурата за установяване на новите контролирани цени.

На фона на високите борсови цени и неуместния развой на либерализиране на небитовите консуматори, присъединени към мрежата на ниско напрежение, който приключи в края на юни 2021 година, извеждането на семействата на свободен пазар през тази година наподобява немислимо. Но както казахме по-рано - Механизмът за възобновяване и резистентност е инструмент, който обезпечава финансиране след осъществяване на промени. Ситуацията наподобява по следния метод - или държавното управление дава обещание нещо, което знае, че няма да извърши, или дава обещание нещо с ясното схващане, че ще има непредвидими последици освен за семействата, само че и за целия електроенергиен бранш, а оттова - и цялата стопанска система.
Реклама
Това, несъмнено, има директно отношение към ценовите заявки на директно засегнатите компании - публичния снабдител (макар че подобен не би трябвало да има след юни), крайните доставчици (не излиза наяве тяхната роля в какво ще се трансформира) и мрежовите компании. Ще има и индиректно отношение по цялата верига на добавената стойност в бранша.

В момента контролираният сегмент съставлява към 40% от потреблението на електрическа сила в страната, а огромните производители имат избрани квоти за него, а оттова - предвидими финансови потоци. При отпадане на квотите, цялото количество електрическа сила следва да се търгува на борсата, без да е ясно какъв резултат би имало това върху цените на обособените сегменти. С други думи, и производителите не знаят какви ценови заявки да изпращат, в случай че такива изобщо са нужни.

Следващият огромен проблем, който излезе на напред във времето през последните няколко месеца, е по какъв начин се предвиждат софтуерните разноски на мрежовите компании. Досега регулаторът изготвя планирана пазарна цена за мрежите на високо напрежение, от една страна, и на приблизително и ниско напрежение, от друга, а всяко отклоняване от нея се компенсира в идващия ценови интервал. Настоящият ценови интервал обаче демонстрира слабостите на този метод - за интервала юни-декември 2021 година четирите мрежови компании натрупват загуби от 235 млн. лева, а прогнозните такива за януари-март 2022 година са към 221 млн. лева За съпоставяне регулаторно приетите разноски за интервала юли 2021 година - юни 2022 година са 407 млн. лева, а превишаването им единствено за деветте месеца на този интервала се чака да доближи близо 460 млн. лева

Точно за това този метод не може да продължи през идващия ценови интервал най-малкото тъй като е извънредно нерешителен и основава усложнения пред обезпечаването на активността на тези сдружения. Първоначално изобщо не бяха планувани сходни помощи; едвам в средата на декември 2021 година държавното управление се съгласи да отпусне към 50 млн. лева за интервала октомври-ноември; в края на месеца има ново решение за разпределяне на спомагателни 185 млн. лева, които обаче са изплатени чак през февруари; през предходната седмица излиза ново решение за обезщетения до края на март, като всекидневно, обезщетенията ще бъдат получени със забавяне.
Реклама
През миналите седмици се тиражира концепция мрежовите компании да купуват главната част от софтуерните си разноски по двустранни контракти, което би осигурило повече предвидимост, само че досега не са показани стъпки в тази посока. Нормативно това може да стане с смяна в наредбата за контролиране на цените на електрическата сила, само че остава оперативният въпрос - дали ще има насрещни предложения от производители. През последните години делът на борсовия сегмент " Двустранни контракти " се свива до към 15% от общата търговия на борсата. Както с цел да се обезпечат нужните количества, по този начин и за развиването на пазара и предлагането на повече артикули за хеджиране на ценовия риск са нужни спомагателни старания както и разноски.

Същевременно, единственото, което се чува от политиците и регулатора, е, че цените няма да се усилват, което звучи добре, само че наподобява надалеч от действителността, в случай че не е придружено с нови промени.

Не на последно място, би трябвало да се има поради, че всевъзможни промени имат както предстоящи, по този начин и непредвидени отблясъци върху пазара и неговите участници. Това значи, че те би трябвало да са по едно и също време премислени добре, да са предвидими и транспарантни (да не се случват от през днешния ден за утре) и да не са прибързани, т.е. да са вследствие на авансово тестване. Разбира се, този идеалистичен метод рано или късно се сблъсква с неизбежната реалност, която, както обърнахме внимание по-рано, не чака политиците и регулаторите да изготвят идеалните промени. Затова се нужни краткотрайни, неидеални, решения като държавна помощ, контролирани цени и квоти, в това число за мрежовите компании, финансиране по европейски стратегии, в това число Плана за възобновяване и резистентност, и други Докато обаче работят краткотрайните ограничения, би трябвало да си напишем домашните, вместо да чакаме бурята да отмине, а когато не се случи, да се измислят нови и нови " краткотрайни " ограничения.

Ако би трябвало да обобщим - двата най-важни и скъпи правилото при правенето на нормативната рамка и регулаторните решения в бранша са бистрота и предвидимост. Липсата на което и да е от двете основава големи компликации, в това число финансови, и слага под въпрос качеството на услугите, да не приказваме за тяхното развиване. Секторът има премного исторически насъбрани проблеми и се изправя пред от ден на ден нови провокации, свързани както с енергийния преход, по този начин и с електрификацията на стопанската система, навлизането на електрически автомобили, личното производство/потребление, в това число от страна на семействата, и други Промяна в ръководството му значи загърбване на решенията на парче, повече стратегическа визия и отварянето на политиката и регулациите към фирмите в този бранш, които разполагат с голям актив под формата на експертиза. Алтернативата е прехвърлянето на горещия картоф сред семейства, промишленост и енергийни компании според от това кой може да " носи " най-вече, а като се измори - на идващия.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Войната в Украйна Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калоян Стайков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР