През последните две десетилетия китайското правителство наложи поредица реформи, разработени

...
През последните две десетилетия китайското правителство наложи поредица реформи, разработени
Коментари Харесай

Безскрупулните практики срещу работещите жени в Китай

През последните две десетилетия китайското държавно управление наложи поредност промени, създадени за да съживят и либерализират стопанската система на страната. За китайските дами обаче резултатите не постоянно са позитивни, написа Би Би Си (BBC).

В страната с най-многобройно население в света, където мъжете са повече от дамите, интерес буди фактът, че наподобява към този момент по-малко дами се причисляват или задържат в трудовата мощ, в сравнение с през предходните десетилетия.

Някогашният ръководител на Китайската комунистическа партия Мао Цзедун беше прочут с мотото, че „ на дамите принадлежи половината небе “ .

Си Дзинпин дава обещание "нова епоха " на Китай

Големи промени и фетиш към личността идват в Китай

При 90% от китайските дами в трудоспособна възраст в градовете, които работеха през 70-те години на XX в., нещата изглеждаха тъкмо по този начин.

С набирането на скорост на пазарните промени, привличащи повече частни компании измежду работодателите, делът на работещите дами обаче непрекъснато понижава – към 2010 година броене на популацията сподели, че единствено 44,7% от дамите работят. Този дял е доста по-голям в сравнение с в някои развити страни, само че въпреки всичко съставлява голям спад.

Сред критиците на промените е коментаторката на обществени тематики и създател Чжан Лицзя, която показва, че преходът на Китай от планова стопанска система към пазарен стопански модел е донесъл промени и благоприятни условия както за мъжете, по този начин и за дамите, изключително за образованите дами в градовете. Той обаче е придружен от известно оттегляне, в това число и загуба на работни места.

„ Според мен

дамите понесоха по-голямата част от цената на прехода от планова стопанска система към пазарна стопанска система .

Например, в буксуващи държавни предприятия, дамите постоянно са първите освобождавани “, показва тя.

Чжан има персонален опит от измененията, за който написа в книгата си „ Социализмът е популярен “. Израснала в Нанцзин, столицата на източната китайска провинция Цзянсу, тя стартира да работи във фабрика за ракети на 16-годишна възраст. Селото, в което живее, служи като жилищна база на локалния машиностроителен цех, който е ръководен от министерството на авиокосмическата индустрия.

„ Имаше предписание, че дами на към 45-годишна възраст биваха освобождавани от предприятието ми “, споделя тя, намеквайки, че това е било всеобща процедура в завода.

Според авторката преходът към пазарна стопанска система е разрешил на повече компании да им се разминава за безскрупулни практики към работещите дами в Китай.

„ Преди имаше някакъв тип тъждество в маоистки жанр сред половете. Сега то е сменено от открит сексизъм “ ,

споделя тя.

По думите на анализаторката е „ доста по-трудно е да си намериш работа, тъй като се слагат спомагателни условия “, някои компании даже отхвърлят да наемат дами в детеродна възраст. Понякога, в случай че жена забременее, я уволняват. Понякога принуждават дамите да напишат „ давам обещание, че през идващите 10 години няма да имам деца “.

Публикувани наскоро данни сочат, че дамите в китайските градове в този момент печелят 67,3% от това, което получават мъжете. Жените в провинцията печелят даже още по-малко – 56%.

Както и в други страни, за това противоречие в приходите на дамите и мъжете има редица фактори. Една от разликите в Китай обаче е наложителната пенсионна възраст.

Жените би трябвало да се пенсионират по-рано от мъжете – за държавни служителки това е възраст от 55 години против 60 години за мъжете.

Може би е задоволително да се огледа към политическия хайлайф на Китай, с цел да се види неравенството в представителството на мъжете и дамите в трудовата мощ. Управляващата Комунистическа партия има единствено една жена в 25-членното Политбюро, а по-могъщият Постоянен комитет на Политбюро в никакъв случай не е имал жена член. Сред 204-те членове на Централния комитет единствено 10 са дами.

Китай мина през интервал на бърз напредък. Фактът, че надълбоко вкоренените обичайни показа за функциите на мъжете и дамите се резервират, значи, че на страната към момента ѝ следва да измине дълъг път, до момента в който реализира същински пробив, който да поддържа голямата ѝ стопанска система.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР