През последните дни турският президент направи редица остри изявления. Някои

...
През последните дни турският президент направи редица остри изявления. Някои
Коментари Харесай

Руско издание: Ердоган заплашва Европа с мюсюлманите

През последните дни турският президент направи редица остри изказвания. Някои от тях засегнаха Макрон, с концепцията му за „ просветения ислям “, който посъветва да си лекува душeвността, и германците, които направиха обиск в берлинска джамия. Турският водач се назовава бранител на мюсюлманите и заплашва Европа с дезинтеграция поради отношението й към почитателите на исляма. Европейски Съюз схваща опасността и намерено назовава дейностите на Ердоган „ разпалване на ненавист “, написа съветското издание „ Взгляд “ в материал, показан без редакторска интервенция от организация Фокус.
„ Макрон се нуждае от лекуване на душeвността си “, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Така той разяснява желанието на сътрудника си да провежда във Франция конструкция, която ще сътвори „ образован ислям “. Според самия Макрон ислямът в републиката би трябвало да бъде освободен от непознато въздействие и би трябвало да се ускори контролът върху финансирането на джамиите, което ще разреши да се избегне радикализацията на локалната юноша.
 Турската лира се срина Турската лира се срина
Турската валута падна до 8,04 за $, задминавайки предходното рекордно ниско равнище от 7,97, записано на 22 октомври, оповестява Блу...
Ердоган обаче вижда в това „ разкриване на фронт против мюсюлманите “. „ Какво не му харесва на Макрон с исляма и мюсюлманите? Фактът, че президентът се отнася по този метод с милиони мюсюлмани в страната си, е на първо място загуба на надзор над разсъдъка “, сподели турският водач. Според него всяка неприязън към исляма в Европа е неприязън и към турците, тъй като за жителите на западните страни „ мюсюлманинът е турчин, а турчинът е мохамеданин “.
Освен това Ердоган осъди последните дейности на немската полиция в джамия в Берлин. По време на обиските 150 чиновници по сигурността, облечени в маски и ботуши, се разхождаха по молитвени килими по време на утринния намаз (молитва). „ С сходни офанзиви против правата на мюсюлманите, които са жители на европейски страни, европейският фашизъм навлезе в нова фаза. Ако не се излекуват допустимо най-бързо, тогава такава болест ще унищожи Европа от вътрешната страна “, цитира РИА Новости думите на Ердоган.
И в случай че до момента Берлин пренебрегваше изказванията на турския водач, а Брюксел дипломатично призоваваше Ердоган да „ спре рисковата серпантина на борба “, Париж съвсем незабавно отзова своя дипломат от Анкара, назова обидите против Макрон неприемливи и изиска Ердоган „ да промени политическия си курс, тъй като е рисков във всички връзки “.
По-късно френският външен министър се застъпи за Макрон. Осъждайки изказването на турския президент, Жан-Ив льо Дриан напомни, че Анкара не е реагирала на неотдавнашното ликвидиране на френския преподавател Самуел Пати от етническия чеченец Абдула Анзоров. Нещо повече, турските управляващи започнаха „ акция на клюкарство и ненавист против Франция “ за „ да разпалят ненавист против нас и измежду нас “.
По този метод връзките сред Франция и Турция са „ развалени магистрално “, споделя Алексей Пушков, началник на Комисията по осведомителната политика на Съвета на федерацията. Според него „ Ердоган играе рискована игра “ и не за първи път атакува персонално Макрон. Той ту му слага диагноза „ мозъчна гибел “, като играе на фамозната фраза на Макрон за НАТО, ту го поучава да се грижи за психологичното си здраве. „ Следователно реакцията на Париж под формата на отзоваване на посланика е разумна “, отбелязва Пушков.
 Ердоган: Макрон се нуждае от психиатър Ердоган: Макрон се нуждае от психиатър
Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи в събота, че френският му сътрудник Еманюел Макрон се нуждае от „ психиатрично лекуване “...
Според сенатора турският президент се държи по този метод освен тъй като „ усеща силата си “, само че и тъй като „ усеща уязвимост или липса на противопоставяне от страна на другите играчи “. „ Но тактиката на едновременното изостряне на доста фронтове в последна сметка не е носила триумф на никого. Следвайки този път, Ердоган рискува да загуби салдото сред решителността, изисквана в политиката, и необуздания авантюризъм “, допуска политикът.
Междувременно специалистът на клуба „ Валдай “, професор на Държавния университет в Санкт Петербург Станислав Ткаченко счита изказването на Ердоган към Макрон за „ злополука на дипломацията и проваляне на Турция “. „ Това допуска, че той се усеща нерешителен и губи самообладание. Може би той губи религия, че Турция ще успее в Сирия, Либия и Нагорни Карабах. В противоположен случай той щеше да мълчи или щеше да се ограничи до къси общи изречения “, сподели Ткаченко пред вестник „ ВЗГЛЯД “.
В същото време специалистите означават, че през последните години Ердоган съумя да се скара освен с Франция и Съединени американски щати, само че даже и с Германия и Китай, което не може да се каже за връзките на турския президент с водачите на и Англия. „ Интересно е, че на срещата на Валдайския конгрес президентът Путин направи в допълнение изказване за Ердоган, наричайки турския си сътрудник еластичен човек, с който може да се реализира единодушие. Най-вероятно Москва е уверена, че макар зигзаговете във външната политика, Турция остава виновен състезател, който не надвишава това, което страната може да си разреши, считайки се за сътрудник на Русия “, изясни политологът.
В същото време на й се разминават доста неща поради участието в НАТО. „ Очевидното дисидентство на Ердоган не визира статута на Анкара в Алианса. Дори закупуването на системи за противовъздушна защита С-400, макар всички закани от Вашингтон, към момента не е довело до наказания “, споделя Ткаченко.
„ Турция се намесва в спорове в Сирия, Либия, Карабах, заплашва Европа с бежанци, едностранно трансформира статута на Източното Средиземноморие, прави стопански действия в непознати териториални води, само че интернационалната общественост приема това “, отбелязва генералният шеф на Руския съвет за интернационалните връзки Андрей Кортунов пред вестник „ ВЗГЛЯД “.
 Ердоган към Макрон: Кой си ти, че приказваш за преустрояване на исляма? Ердоган към Макрон: Кой си ти, че приказваш за преустрояване на исляма?
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува остро френския президент Еманюел Макрон поради негово изявление, че ислямът е в кр...
„ Обиждайки Макрон, Ердоган се стреми да наподобява като бранител на всички мюсюлмани. Той от ден на ден се отдалечава от светското завещание на Ататюрк и се бори със Саудитска Арабия за въздействие най-малко върху сунитската част на ислямския свят. Следователно думите му не са сигнал към Макрон или Франция, а провокативен сигнал към всички мюсюлмани, че няма да разреши на западните политици да изкривяват или подлагат на критика религията “, изяснява политологът. Между другото, някои страни в Близкия изток към този момент започнаха да бойкотират френските артикули.
Що се отнася до нежеланието на Турция да се кара с Лондон, специалистите показват, че след Брекзит Англия към момента не е дефинирала нова идея за външна политика, поради което Анкара не счита за належащо да влиза в спор с „ Мъгливия Албион “. Освен това неотдавна английското разузнаване MI6 беше управлявано от Ричард Мур, професионален шпионин и посланик, който има дълготраен стаж в Турция (включително като английски дипломат в Анкара) и положителни персонални връзки с Ердоган.
„ Президентът на Турция е прочувствен човек, за който са значими освен националните ползи, само че и персоналните условия. Например медиите постоянно пишат, че английският министър председател Борис Джонсън има турски корени. Може би на този декор турският водач разви известна благосклонност към Лондон. Но Макрон, от позиция на Ердоган, е момче от епруветка и политик от друго потомство, което не може да поучава турския президент за живота “, изяснява Кортунов.
В същото време на сегашния стадий от развиването на интернационалните връзки Анкара е извънредно заинтригувана да поддържа партньорски връзки с Москва, настояват специалисти. Допълнително доказателство за това е неделното изказване на Ердоган, че Турция няма да изостави С-400 по искане на Съединени американски щати, защото „ не е племенна страна “. Тук може да се отнесе и много грубия апел на Ердоган към Вашингтон да „ не закъснява с налагането на наказания “ против Анкара.
„ Ние сме доста свързани - това са енергетиката и бизнесът, Сирия, Либия, Южен Кавказ, износът на оръжие. За Ердоган Путин е доста по-голям от Макрон, тъй като тук виждаме въздържаност в оценките и изявленията, макар че имаме доста различия. Но Ердоган е умел политик, затова той прелестно знае с кого може да се скара и с кого - не “, заключи Кортунов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР