През последните дни ДПС се радикализира и видимо изостри тона

...
През последните дни ДПС се радикализира и видимо изостри тона
Коментари Харесай

Готви ли се ДПС за скок във властта?

През последните дни Движение за права и свободи се радикализира и очевидно изостри тона и реториката си към ръководещите. Ръководни фактори на придвижването заговориха за "демонтиране " на националистите от кабинета "Борисов 3 " и "преформатиране " на държавното управление. Решения в тази посока взе и Централният съвет на придвижването. А това включва "действия на депутатите от Движение за права и свободи в европейския и българския парламенти, на кметовете и общинските съветници, както и на регионалните и общинските структури на партията, като се употребяват всички вероятни разрешени и демократични средства, в това число и вотове на съмнение против държавното управление ".

Заместник-председателят на партията Янко Янков даже изрече опасения за "гражданска война ", в случай че националистите не бъдат извадени от властта. Депутатът Йордан Цонев пък разгласи, че "българските националисти са от пещерен безчовечен етнонационалистически вид " и надлежно мястото им не е в ръководството на една демократична и правова европейска страна.

Неотдавна водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ сложи ултиматум на Бойко Борисов и ГЕРБ - "или оставка на Валери Симеонов, или на цялото държавно управление "! Този ултиматум удря по структурата на властта, въпреки и единствено вербално към този момент. Но със поръчката си, че ще вземат участие в съвещания по избор на съмнение и ще поддържат подобен, хората на Доган демонстрират подготвеност за по-радикални дейности. "Ситуацията в страната е тревожна. Преформатирането на управническата коалиция - дали ще е посредством предварителни избори или по различен метод, е наложително! ", безапелационен е Карадайъ.

В същото време обаче от Движение за права и свободи напомнят и за тяхното предложение към Борисов незабавно след предварителните избори през март да сформира държавно управление на малцинството, което от Движение за права и свободи ще поддържат под някаква форма. "Когато се съставяше този кабинет, предложихме на Бойко Борисов формула, по която да не участваме във властта, само че да я поддържаме. Борисов избра да вкара националистите. Ще има вотове на съмнение към кабинета. Относно това дали ще мине вотът, или не, мога да кажа: болшинство от 122 души не е болшинство, което може да направи ръководещите спокойни ", безапелационен е Йордан Цонев. Той добави, че партията, която съставлява, няма да поддържа оферти от държавното управление бюджет, което е сериозен знак.

Въпросът е за какво тъкмо в този момент Движение за права и свободи втвърди тона към ръководещите и се радикализира? Причината най-вероятно не е една. Първо, част от Патриотите и по-специално представителите на НФСБ съумяха да раздразнят и ядосат придвижването с недодялан и напряко афектиран език по негов адрес. Освен вицепремиера Валери Симеонов, който неотдавна беше наказан за потребление на език на омразата, и депутатът от неговата партия Валентин Касабов си разреши да назова на турски хората от Движение за права и свободи "хлебарки ", които ще бъдат смачкани. Тази причина някои политолози назовават ситуационна. Според тях напоследък говоренето на Патриотите е станало някак си "на две крила " - едното редовно, другото несистемно, основно в лицето на Симеонов и НФСБ. Наложи се даже самият Борисов да направи остри забележки на сътрудниците си "да си мерят приказките ".

Другата причина обаче е дълготрайна. Движение за права и свободи се нуждае от повече власт, тъй като води борба за своята вътрешна ниша. На последните парламентарни избори се видя, че партията е надалеч от най-хубавата си политическа форма. Да, тя се активизира и не разреши на Лютви Местан да дръпне задоволително гласове, с цел да влезе ДОСТ в Народното събрание. Но изгуби задоволително, с цел да остане на четвърто място и насилствено да отстъпи балансьорската си роля точно на Патриотите. Така че, с цел да възвърне силата си, придвижването има потребност да бъде във властта и да разполага с нейните запаси. Да не приказваме, че заплахата от външно въздействие (което също се видя по време на предизборната кампания) както върху неговата членска маса, по този начин и върху страната като цяло още не е отминала.

Най-любопитният въпрос обаче е дали Движение за права и свободи в действителност желае да махне това държавно управление, или единствено да го преформатира и да влезе във властта по някакъв метод на мястото на Патриотите. Обществена загадка е, че така наречен икономическо крило на тази партия и в този момент има наличие в това държавно управление. За съществуването на този факт съществуват доста признаци, забележими и с просто око. Така че няма логичност Движение за права и свободи да смъква или преформатира такова държавно управление, в което има някакво икономическо присъединяване.

От друга страна, в случай че са правилни слуховете, които плъзнаха в общественото пространство в края на лятото, че политическото и икономическото крило в Движение за права и свободи са се раздалечили, то картинката е друга. Тоест, в случай че е правилно, че има не раздор, само че най-малко изстудяване на връзките сред Ахмед Доган и Делян Пеевски, то има логичност така наречен политическо крило в придвижването също да желае повече присъединяване във властта. Още повече че Движение за права и свободи от много време е в изолираност. Останалите партии се пазят като демон от тамян да не бъдат свързани по някакъв метод с Догановата групировка. Именно по тази причина от ГЕРБ непрекъснато "привързват " Българска социалистическа партия към Движение за права и свободи и припомнят за кабинета на Орешарски, като стремежът е да основат недопустим обществен имидж на социалистите, да омаловажат и изкористят дейностите и поръчките им за опция.

"Митът, че Движение за права и свободи сменя държавни управления и кадрува, е обезверен. Със комплицирани термини като "демонтирам " и "преформатирам " от партията желаят да покажат на електората, че към момента владеят политическото инженерство... За мен групировката обаче е стигматизирана. Движение за права и свободи остана самотната партия на Делян Пеевски. Не би трябвало да злорадстваме, а по-скоро да сме обезпокоени какво се случва там ", счита общественият антрополог Харалан Александров.

Почетният ръководител на придвижването Ахмед Доган чудесно схваща, че корпулентният предприемач към този момент тежи като камък на шията на Движение за права и свободи. Че неговата отрицателна известност в обществото хвърля дебела сянка върху партията и тя е в изолираност значително и затова. А в случай че в действителност има предварителни избори след края на европредседателството ни следващата година и в случай че Българска социалистическа партия ги завоюва, тя ще би трябвало да ръководи с някого. Но опциите не са доста. И може би Движение за права и свободи се пробва още занапред да се отдалечи от Пеевски, да прекъсне най-малко забележимите влакна с него, да почисти облика си, с цел да стане допустим сътрудник за управническа коалиция.

Факт е, че този път Движение за права и свободи активизира даже в персонално качество Ахмед Доган и заприказва за "демонтаж ". Това от дълго време не се бе случвало. Неслучайно Мустафа Карадайъ разгласи, че в съвещанието на оперативното управление на 2 ноември, което е траяло четири и половина часа, е взел присъединяване и почетният ръководител на партията.

Движение за права и свободи още веднъж дава знак както към личния си електорат, по този начин и към Борисов. Това не значи, че Доган ще се завърне в дейната политика, само че той ще задава параметрите на политиката, която ще води Движение за права и свободи и която може да вгорчи живота на премиера. Включително и на интернационалната сцена. Както знаем, Движение за права и свободи е деен и почитан член на групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент. И въобще не счита да се помири с присъединяване на националистите в ръководството на страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР