През последната година пациентите у нас продължават да търсят стотици

...
През последната година пациентите у нас продължават да търсят стотици
Коментари Харесай

Пациентите търсят изтеглени от пазара лекарства

През последната година пациентите у нас не престават да търсят стотици медикаменти, които обаче са изтеглени от пазара. Това демонстрират данните на онлайн платформата за подаване на сигнали за дефицит на лекарства, която бе основана от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти.

158 медикаменти са изтеглени от българския пазар през 2018 година по данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули, като повода за изтеглянето не лекарствената сигурност, съобщи пред БНР Боряна Маринкова от Асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти.

" Имаме редица сигнали, които удостоверяват, че огромна част от медикаментите, които пациентите не престават да търсят, са тези, които напущат българският пазар и се заличават техните досиета, т.е. окончателно се отдръпват от пазара в България, поради които редица пациенти все още, за жалост, имат единствен вид да ги търсят в чужбина посредством родственици, посредством другари, сами ", сподели тя.

От Асоциацията към този момент година упорстват за законови промени, които да им разрешат да внасят изчезнали медикаменти: " Паралелната дистрибуция да реагира с импорт на медикаменти, които са дерегистрирани ".

При 62% от случаите аргументите за дефицит на медикаменти са свързани с краткотрайно или трайно прекратен импорт на медикаменти. 20% от всички сигнали са заради овакантяване на пазара и дерегистриране на лекарствени артикули, демонстрират данните от платформата на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти. Платформата за облекчение и експедитивност изисква попълване единствено на обитаемо място, телефон за противоположна връзка и търсено лекарство.

Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти поддържа и гореща линия за дефицит на територията на цялата страна, която действа 24 часа в денонощието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР