През последната 1,5 г. управляващите в България не просто харчат

...
През последната 1,5 г. управляващите в България не просто харчат
Коментари Харесай

Николай Василев: Управляващите харчат като в ултрапопулистки соц

През последната 1,5 година ръководещите в България не просто харчат повече, а трагично и пагубно започнаха да прахосват пари, разяснява пред БГнес финансистът и някогашен вицепремиер Николай Василев. „ Бюджетът за 2020 година беше признат с 42 милиарда лв., а за тази година ще приключим с 69 милиарда, което е растеж от над 60%, а не се е случило нищо през последните две години, което да обуславя подобен голям растеж “ показва той.

„ Като % от Брутният вътрешен продукт разноските са по-високи от всяка една година на прехода с доста. Оказва се, че левите министър председатели на прехода – Виденов, Станишев, са харчили доста по-малко от междинното за прехода, а през последната година и половина харчим като някаква ултрапопулистка соц страна “, безапелационен е Василев.

Според него все пак има хора в Народното събрание, които оферират разноските да се усилят с още 20%, което е безразсъдно, недалновидно, води до големи дефицити и задължения. „ Истинският проблем е, че тези хора си показват по какъв начин с всяка последваща година харченето ще става по-голямо, което значи по-големи дефицити и задължения от миналата година. Вярвам в практиката на уравновесените бюджети и на бюджетните остатъци в положителни години “, посочи Василев.

Той пресметна, че към февруари 1997 година България е била най-задлъжнялата страна в света с към 280% дълг към Брутният вътрешен продукт. „ Три държавни управления – на Костов, на Сакскобургготски и по-късно на Станишев, за 11 къси години смъкнаха този дълг от въпросните 280% до 13%. Това е международен връх за всички времена в цялата история на човечеството за най-голямо понижение на държавния дълг “, добави Василев и уточни, че се гордее с достиженията от 1997 до 2008 година

Икономистът разяснява и дали България може да изпадне в обстановка, че да не може да финансира тези задължения. „ През 2022 година страната няколко пъти опита да пласира малко количество обществен дълг – 500 милиона, 200 милиона. 200 милиона лв. звучат като астрономическа сума за настрана физическо лице, обаче за страната това не са доста пари. Това са разноските на страната за няколко часа напред. Ние се опитваме да емитираме от време на време дълг, който стига да се платят разноските за няколко часа напред. Няколко пъти страната се издъни, не можа да събере толкоз пари “, разясни той.

Неправилните политики безусловно за месеци могат да оплескат десетилетия старания и съгласно него точно това се случва сега. Изкарването на един или два сполучливи мандата, като се харчи безсистемно и се усилва дългът, не са формула за сполучлива страна, тъй като казусът стартира още на първия ден, а финансовите пазари не са глупави и няма да желаят дълга на страна като България.

Николай Василев показа, че е изгубил вяра да получи съответен отговор на въпроса къде са отишли 9 милиарда лв. от бюджета по време на ръководството на кабинета „ Петков “. „ Ако бяха 9 милиона или корист за 9 хиляди лв., несъмнено щеше да стане интернационален скандал, щом е за милиарди никой не се интересува “, съобщи той и добави, че отговорът е даден в деня, когато държавното управление падна и то с таблица, която съдържа единствено имената на ведомствата и каква сума са изхарчили, само че не и защо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР