През първите месеци на 2024 година жилищният сектор в България

...
През първите месеци на 2024 година жилищният сектор в България
Коментари Харесай

Бум в жилищното строителство: Какви са предпочитанията на пазара – двустайни или тристайни апартаменти?

През първите месеци на 2024 година жилищният бранш в България продължи да показва мощно развиване. Според предварителни данни от Националния статистически институт, в страната бяха въведени в употреба 1,026 новопостроени жилищни здания, които включват общо 3,475 жилища.

Отново се следи преобладаване на постройките със стоманобетонна структура , които образуват 78.5% от общия брой, последвани от тухлените здания с 16%. Други типове структури и панелни здания съставляват дребен дял от пазара. Във връзка с вида на жилищата, къщите не престават да бъдат най-предпочитаният вид новопостроени здания, заемайки 79.1% от пазара.

В три от най-големите области – Пловдив, София и Варна, се следи най-високата интензивност. Пловдив води с въведени в употреба 147 здания, следван от София област с 139 и Варна с 108 здания. Това акцентира продължаващия интерес към жилищно строителство в огромните градски центрове и близките им области.

Жилищата с две и три стаи са най-често срещани , като надлежно заемат 33.6% и 32.8% от пазара. Жилищата с шест и повече стаи съставляват единствено 4.5% от новопостроените, което отразява желанията на потребителите за по-малки и функционални жилищни пространства.

Средната потребна повърхност на новопостроените жилища е 101.7 квадратни метра , като общата потребна повърхност доближава 353,200 квадратни метра. Регионите Монтана и Силистра се отличават с най-голяма междинна потребна повърхност, до момента в който Велико Търново и Сливен означават най-ниски стойности.

Тези данни акцентират динамичното развиване на жилищния бранш в България и дават значима информация за потребителите и вложителите в строителния отрасъл . Продължаващото строителство и разнообразието от предлагани жилищни решения са явен знак за здравословното положение на пазара в страната.

Главчев с изострен коментар към Северна Македония и с предизвестие за изборите на 9 юни

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР