През октомври строителната продукция у нас отново отбелязва спад след

...
През октомври строителната продукция у нас отново отбелязва спад след
Коментари Харесай

Спад в строителната продукция през октомври

През октомври строителната продукция у нас още веднъж отбелязва спад след растежа септември, пресмятат от Националния статистически институт (НСИ). По предварителни данни той е с 1.5% под нивото от септември. Въпреки положителните условия за работа и многото ориентирани пари в бранша (по особено в строителството на инфраструктура), ограничаващите ограничения, свързани с ковид дават своето отражение. Но "принос " за този спад имат и гражданското/инженерното строителство и сградното строителство.

Ако погледнем и на годишна база, секторът изостава. В съпоставяне със същия месец на 2019-а понижението е минус 4.7 %.

Тези месечни показатели демонстрират краткосрочните промени на строителната продукция сред два сравнявани интервала. Тази информация може да се употребява за разбор на настоящото положение на строителството в страната, както и за краткосрочни прогнози за бъдещото му развиване.

Несигурната икономическа среда остава главната спънка за развиването на бизнеса, следвана от дефицита на работна мощ и конкуренцията в сектора.

Иначе през октомври бизнес климатът в строителството леко се усъвършенства, което се дължи на усъвършенстваните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. Настоящата строителна интензивност се прави оценка като леко нараснала, а и упованията им за активността през идващите три месеца са удобни. Мениджърите пък регистрират и понижение на броя на клиентите със закъснения в заплащанията.

Относно продажните цени строителните бизнесмени плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.

Продукцията от сградното строителство понижава през октомври с 1.6%, след регистрирания растеж през септември. При гражданското/инженерното строителство също има спад през десетия месец на годината и той е с 1.5%, само че това се случва след пет сполучливи предишни месеци.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР