През октомври общият показател на бизнес климата намалява с 2.7

...
През октомври общият показател на бизнес климата намалява с 2.7
Коментари Харесай

Октомври носи оптимизъм само за мениджърите в сектора на услугите

През октомври общият индикатор на бизнес климата понижава с 2.7 пункта по отношение на предходния месец (от 24.7% на 22.0%). Понижение на индикатора се следи в индустрията, строителството и търговията на дребно, до момента в който в бранша на услугите е записано нарастване, оповестява Националният статистически институт.

В някои браншове дефицитът на работна ръка слага под въпрос осъществяването на повишения брой поръчки, а в други се чака спад в поръчките. В половината от следените браншове мениджърите чакат продължаващ растеж в цените, в останалите - да се запазят на настоящето им равнище.

Промишленост. Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " се намалява с 1.7 пункта (от 25.2% на 23.5%) вследствие на неподходящите оценки на промишлените бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията.

Същевременно през интервала юли - октомври 2023 година осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се усилва от 5.3 на 5.6. Средното натоварване на мощностите нараства с 0.7 пункта и доближава 76.2%, като предвид на предстоящото търсене през идващите месеци се планува дефицит на мощности.

Основните спънки за развиването на бизнеса не престават да бъдат несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ. Последната анкета регистрира усилване на отрицателното въздействие на факторите " незадоволително търсене от страната " и " незадоволително търсене от чужбина ".

По-голяма част от мениджърите плануват продажните цени в индустрията да запазят своето ниво през идващите три месеца.

Строителство. През октомври съставният индикатор " бизнес климат в строителството понижава с 4.6 пункта (от 24.7% на 20.1%), което се дължи на резервираните упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. По тяхно мнение в идната половин година се чака понижение на новите поръчки, което ще докара и до известно намаление на активността в кратковременен проект.

Основните фактори, ограничаващи активността на предприятията, остават несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ, като през последния месец се следи повишаване на негативното им влияние.

Продажните цени в строителството мениджърите чакат да останат без смяна през идващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " спада със 7.5 пункта (от 35.2% на 27.7%) вследствие на неподходящите оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца също са резервирани.

Най-сериозното усложнение за развиването на бизнеса продължава да бъде несигурната икономическа среда, посочена от 62.1% от предприятията. На второ и трето място са конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ.

По отношение на продажните цени 24.8% от търговците на дребно предвиждат те да се покачат през идващите три месеца.

Услуги. През октомври съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " нараства с 1.8 пункта (от 13.3% на 15.1%), което се дължи на позитивните упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно обаче мненията им за актуалното и предстоящо търсене на услуги са неподходящи.

Основните проблеми за активността на предприятията остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ, като по отношение на септември се следи усилване на отрицателното им въздействие.

За продажните цени в бранша на услугите мениджърите плануват известно нарастване през идващите три месеца.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР