През октомври Националният статистически институт отбелязва влошаване на икономическата среда

...
През октомври Националният статистически институт отбелязва влошаване на икономическата среда
Коментари Харесай

През октомври само в строителството гледат с оптимизъм напред

През октомври Националният статистически институт отбелязва утежняване на икономическата среда най-вече поради отрицателните упования на бизнеса от несигурната политическа конюнктура, дефицита на работна мощ и свиването в търсенето.

През октомври 2022 година общият индикатор на бизнес климата понижава с 1.7 пункта по отношение на септември - това се отнася за бизнес климата в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите.

През октомври индикаторът " бизнес климат в индустрията " се намалява с 1.3 пункта вследствие на умерените оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Анкетата регистрира понижение в притока на поръчки през последните три месеца, като и прогнозите за износа и индустриалната интензивност през идващите три месеца са резервирани. През октомври спрямо юли междинното натоварване на мощностите понижава с 1.2 пункта и доближава 74.3%.

Най-сериозните усложнения за развиването на бизнеса не престават да са свързани с несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ, посочени надлежно от 62.2 и 31.4% от предприятията.

И при търговия на дребно упованията спадат с 5.2 пункта вследствие на неподходящите оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са също по-резервирани. Най-сериозните проблеми за развиването на бизнеса не престават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене.

В бранша на услугите спадът в упованията е по-нисък - с 2.3 пункта, което се дължи на влошените оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията. Мненията им за актуалното търсене на услуги са също резервирани, до момента в който упованията им за идващите три месеца се усъвършенстват.

Факторите, които затрудняват най-много дейностите са несигурната икономическа среда, конкуренцията и дефицитът на работна мощ.

Показателят " бизнес климат " се усилва единствено в бранша на строителството - с 1.4 пункта, което се дължи на удобните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията и прогнозите им по отношение на строителната интензивност през идващите три месеца се следи известно усъвършенстване.

Основната спънка за активността на предприятията остава несигурната икономическа среда, следвана от цените на материалите и дефицита на работна мощ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР