През Новата 2018-а световната икономика я очакват вълна от сътресения:

...
През Новата 2018-а световната икономика я очакват вълна от сътресения:
Коментари Харесай

Смърт на биткойна и други мрачни предсказания от Saxo Bank

През Новата 2018-а международната стопанска система я чакат вълна от разтърсвания: намаляване н а независимостта на американската и японската централни банки, срив на борсовия S&P 500, политическо напрежение в Евросъюза и загуба на интерес към биткойна. Това предвижда датската Saxo Bank в обичайния си преглед " Шокиращи предсказания ".

Експертите счита че съмнително ниската волатилност през 2017- няма да се повтори стопанската система и тържищата са се запасили задоволително с сила за провокациите на Новата 2018 година. Затова някои от прогнозите непосредствено показват, че насъбраното непотребна финансово успокоение ще докара до " балон на волатилност и неговото пръсване ".

По принцип ексцентричните прогнози на Saxo Bank са хипотетични събития, чиято възможност да се случат се прави оценка на към 10 %.

" С убеденост може да се твърди, че в случай че някое от нашите мрачни предсказания се сбъдне през 2018-а, светът ще се окаже в напълно нова обстановка ", се показва в прогнозата. Ето от някои от вероятните " черни лебеди ", които могат да трансформират световната икономическа обстановката.

Довиждане, самостоятелност!

Едно от основните събития следващата година, съгласно прогнозата на Saxo Bank, може да стане отслабването на независимостта на Федералния запас (Фед) на Съединени американски щати.

Исторически се е наложило степента на самостоятелност на Фед да се дефинира от потребностите и политиката на федералното държавно управление. През 2018-а се чака нейното доста намаляване, заради това че Вашингтон възнамерява ограничение на държавните доходи. Ситуацията се утежнява от отсъствието на бюджетна дисциплинираност и голям бюджете недостиг, който може да се задълбочи при настъпване на криза в Съединени американски щати, считат специалистите.

Министерството на финансите получава изключителни пълномощия над централната банка и я принуждава да сложи таван на доходността по дълготрайните държавни облигации на Съединени американски щати от 2,5%, с цел да избегне цялостен срив на пазара на облигации, парична политика, който за последно е била в действие директно след Втората международна война.

Проблемът за загуба на надзор визира освен Съединени американски щати, само че и Япония. Политиката за надзор върху кривата на доходността, на която разчита японската централна банка, е мощно подвластна от ниските международни лихвени проценти и ниските облаги, а през 2018 тази тактика няма да бъде печеливша. С растежа на инфлацията ще пристигна и растеж на доходността, вследствие на което йената ще удари рекордно дъно. В последна сметка централната банка ще би трябвало да прибегне до ограничения, сходни на програмата за количествено облекчаване(QE) на ЕЦБ, само че не и преди двойката USD/JPY да доближи курс от 150 йени за $, който по-късно ще девалвира до равнище от 100 йени за $.

Годината на петроюаните

Анализаторите обръщат внимание върху обстановката в най-големия вносител на първични материали в света - Китай. Това значи, че доста страни експортьори на нефт са подготвени да стартират да търгуват в юани вместо в долари. Решението на Шанхайската енергийна борса INE (International Energy Exchange) да пусне нефтени фючърси, деноминирани в юани, се трансформира в цялостен триумф.

Въвеждането на петроюана ще докара до растеж на китайската валута с 10% по отношение на $, като двойката цената на $ ще падне за първи път под 6 юана за един $. Това провокира редица разтърсвания на международните валутни и стокови пазари.

Американските гласоподаватели създадат внезапен завой наляво

Демографските промени в Съединени американски щати, които са повода поколението под 35 години да стане по-многобройно от поколението на бейби-бума, ще имат трагично влияние върху американската политика през 2018 година.

Публичното омерзение на по-младите гласоподаватели към личността на Тръмп, растящото неравноправие, подсилено от данъчната промяна на републиканците и новото потомство от претенденти на Демократичната партия, които не се опасяват да вземат образец от левия популизъм на Бърни Сандърс, ще доведат до невиждана интензивност на междинните избори през ноември 2018 година.

Демократите ще трансферират центъра на дебата от данъчната промяна върху основаването на пакет от фискални тласъци за междинната и работническата класа. Доходността по 30-годишните облигации на Съединени американски щати ще прескочи 5%.

Семейните кавги в Европейския съюз

Saxo Bank допуска, че политическото напрежение сред Западна и Източна Европа поради имигрантите и за демократичните полезности в евросъюза ще се ускори през 2018 година.

По мнението на анализаторите, президентът на Франция Емануел Макрон ще продължи с концепцията си, за която среща поддръжката на Германия и страните от Бенелюкс, за доста по-голяма интеграция в Европейски Съюз, включваща обща хазна и вонен бюджет.

Лидерите на Централна и Източна Европа са срещу тези начинания, смятайки че такава политика би довело до значително понижаване на тяхната тежест и политическо въздействие в общността.

Австрия и вишеградската четворка, вършат всичко допустимо да насочат Европейски Съюз към икономическо стимулиране и да се предпазят от емигрантите. " Новата Австро-унгарска империя " съумява да образува коалиция от 13 страни членки на Европейски Съюз, включително Италия ще съумява да построи блокиращо болшинство в Европейския съвет.

Институционалните спорове в Европейски Съюз бързо се отразяват върху финансовите пазари. Към края на годината еврото доста отслабва и към края на годината се изравнява по стойност с $.

Смърт на биткойна

Курсът на биткойна прескача границата от 60 хиляди $, а пазарната капитализация на криптовалутата надвхърля 1 трилион $, откакто в края на 2017 година стартира търговията с биткойн фючърси, която води до вълна от вложители и фондове, които избират да купуват и продават фючърси, в сравнение с да работят с тържища за продан на криптовалути.

Не след дълго обаче биткойн манията " се удря в стената ", откакто Русия и Китай не разрешават търговията на локално равнище на критпвалути, които не са утвърдени от държавното управление. След рекорден връх през 2018 година, биткойн се срутва изцяло през 2019, падайки до своята основа - " призводствена цена " от 1 000 $.

Южната част на Африка процъфтява след нова " Африканска пролет "

След непредвиден поврат на събитията, Субсахарска Африка е залята от вълна от митинги за либерален преход. Оставката на президента на Зимбабве Робърт Мугабе в края на 2017 година провокира дълго чакани политически промени в редица други африкански страни. Южноафриканският президент Джейкъб Зума е свален от власт, а водачът на Демократична република Конго Жозеф Кабила е изправен пред невиждани демонстрации, които го карат да напусне страната.

Република Южна Африка е огромният печеливш от измененията, откакто южноафриканският ранд печели позиции против $, еврото и йената. Икономиките на страната и на нейните прилежащи страни стават най-бързо растящите в света.

Tencent задминава Apple като най-скъпата обществена компания в света

През 2018 година Китай продължава да е най-населената страна в света, която бележи бърз растеж на стандарта на живот, само че по-интересното е, че страната отваря финансовите си пазари и прави финансови промени, които притеглят нови вложения.

Промяната е изключително явна при акциите на китайските софтуерни колоси, водачът измежду който е Tencent с растеж от 120% през 2017 година. компанията влезе в топ 5 на най-големите компании по пазарна капитализация, задминавайки Фейсбук.

През 2018 година акциите на Tencent скачат с още 100%, което е задоволително, с цел да детронира Apple от първото място в класацията и да доближи капитализация от над 1 трилион $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР