През ноември американците ще избират следващия президент. Ако Доналд Тръмп

...
През ноември американците ще избират следващия президент. Ако Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Умира ли знаковата средна класа на Америка

През ноември американците ще избират идващия президент. Ако Доналд Тръмп загуби, той ще отиде в историята, написа Бенямин Бидер в Der Spiegel. За публичните сили обаче, които го доведоха на тази служба през 2016 година, това не се отнася.

Политическите различия в продължение на 4 години се концентрираха върху личността на Тръмп. По-дълбоките аргументи за войнственото държание на неговите поддръжници обаче се разискват доста по-малко. „ Тръмп е разследване, само че не е самата причина ” – споделя живеещият в Принстън икономист Ангус Дитън, притежател на премията „ Нобел ” по стопанска система през 2015 година

„ Смърт от безизходност ” (Deaths of Despair) е озаглавена книгата. Нейната огромна заслуга е в това, че тя документира злополуката, която не виждат доста медии, тъй като тя се развива постепенно, като се прокрадва. „ Смърт от обезсърчение ” не е нагледно изявление, описващо икономическия спад в забележителна част от американското население, а има дословен смисъл.

Отправна точка се явява наблюдението, че продължаващото увеличение на продължителността на живота в Съединени американски щати за миналите години на практика спря. Съединени американски щати се намират надалеч зад страни като Канада и Швеция.

Общата дълготрайност на живота е междинен индикатор за групите от население. Кейнс и Дитън изследвали данните за смъртността и се натъкнали с огнище на тиха рецесия.

По-високата смъртност на практика изцяло е обвързвана с три аргументи: внезапно увеличение на самоубийствата, алкохолизъм и обвързваните с него болести, предозиране на опиати. Най-силно наранена се оказала „ бялата работническа класа ” – белите чиновници без тапия за обучение.

В същото време до момента в който смъртността в тази група от популацията на възраст от 45 до 54 години на практика във всички други развити страни понижава, в Съединени американски щати от края на 90-те години тя дори пораства. В съпоставяне с Швеция вероятността от гибел измежду белите американци е два пъти по-висока. От 1999 година тези спомагателни жертви, които можело да бъдат избегнати, съставлявали общо 600 хиляди американци, главно на следна възраст.

Причината за тази обстановка, съгласно мнението на Дитън и Кейс, са тектоничните земетресения на американския трудов пазар. Работниците, които по-рано са могли да водят удовлетворителен живот и без тапия за висше обучение, се сблъскват с от ден на ден компликации.

С отчитане на инфлацията заплатата на пролетариата в Съединени американски щати към този момент от половин век не пораства – покупателната дарба на белите служащи от 1979 до 2017 година е намаляла с 13%.

Това довежда освен до материални последствия. Кейс и Дитън демонстрират по какъв начин значително се влошило здравното положение на хората на възраст от 45 до 54 година без висше обучение. В тази възрастова група частта на хроничните болести е по-голяма, в сравнение с американските пенсионери.

Какви са аргументите за това развиване? По-малко квалифицираните американци се сблъскват с натиска от въвеждане на роботи и глобализация. За разлика от европейските страни, в които не се следи увеличение на „ гибел от обезсърчение ”, в Съединени американски щати няма обществени държавни системи, които отстраняват или даже предотвратяват обстановки, когато „ машините изяждат хората ”.

Особено внезапно Кейс и Дитън подлагат на критика американската здравна система, която гълтам към 17% от Брутният вътрешен продукт – в Германия е 11%.

Прочети още: https://www.actualno.com/america/tihata-smyrt-na-amerikanskata-sredna-klasa-news_1479991.html
© Actualno.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР