През миналата година дейността на Българска роза АД - Карлово

...
През миналата година дейността на Българска роза АД - Карлово
Коментари Харесай

Намаленото потребление прави несигурни регулярните поръчки в козметиката

През предходната година активността на " Българска роза " АД - Карлово е съществено повлияна от резултата на пандемията от Ковид-19 и наложените ограничаващи ограничения, които доведоха до внезапно стесняване на икономическата интензивност във всички водещи световни стопански системи, изключително през първото полугодие. Експортната ориентираност на компанията обуслови и мощната взаимозависимост на индустриалната активност с външните пазари. Независимо, че в България не бяха наложени ограничаващи ограничения в промишлените предприятия, резултатът на пандемията от Ковид-19 оказа въздействие върху активността и продажбите на компанията в тенденция понижаване на търсенето на създаваната продукция и размера на поръчки от главните клиенти на компанията, нужда от бързо асимилиране на голям брой нови продукти с цел компенсиране на намалелите поръчки. Ефектът от ограниченията, които държавните управления подхващат по отношение на Ковид-19 продължава да оказва значително отрицателно въздействие върху икономическите настроения и световните условия на бизнес. " Продължаващата неустановеност по отношение на мащабите и интензивността на въздействие на пандемията може да ни накара да ревизираме надолу предварителните си прогнози за 2021 година ", означават мениджърите на компанията от Карлово.

Бизнес-планът за 2021 година

планува нарастване в приходите от продажба

на продукция по отношение на 2020-а. Производството на натурално-ароматични артикули е подчинено на съществуването на суровина за преправка (розов, лавандулов цвят и др.), което мощно се въздейства от природо-климатичните условия по време на акция. Освен макроикономическите фактори, значително резултатите на компанията ще бъдат повлияни и от ценовите нива на основни материали влагани в производството на козметичните артикули. Друга тревожна наклонност е повишаването на цената на ел.енергията за промишлеността, което неизбежно ще даде отражение на индустриалните разноски на сдружението. Продължаващата към този момент над година оповестена пандемия от Ковид – 19 оказва значително отрицателно въздействие върху икономическите настроения и световните условия за бизнес. " Българска роза " АД изнася своята продукция в редица страни, част от суровините и материалите, с които работи са импорт от Европейски Съюз и трети страни. Предвид обстоятелството, че разпространяването на Ковид -19 е друго в разнообразни елементи на света, което постанова ограничение на напредването на товари и хора, се отрази и продължава да се отразява отрицателно на износа на подготвена продукция, вноса на първични материали и материали, а по този начин също и на туристите, които са огромен консуматор на тези продукти.

През 2021 година се предвижда 

възобновяване на към този момент съществуващи козметични серии,

разработка и стартиране в постоянно произвеждане на нови артикули към съществуващи серии, а по този начин също и създаване на артикули по съответно задание от клиент.

На вътрешния пазар, който е основен за предходната година, се търгуват козметични произведения и парфюмерийни артикули, а в чужбина - козметика и натурално ароматични артикули. Добрата вест за компанията е, че пораства размерът на продажбите на открито, които през предходната година са били 34.85% при 29.41% през 2019-а. У нас " Българска роза " АД среща мощна конкуренция от страна на множеството компании, които работят в този отрасъл. Предвид свитото ползване на съществуващите клиенти, производството и реализацията на тютюневи соуси и композиции напълно зависи от съществуването на съответни поръчки. Дружеството има открити трайни взаимоотношения с български и европейски снабдители на първични материали, от които няма забележителна взаимозависимост.

Общите доходи от продажби са по-малко по отношение на 2019 година с 3.12 млн. лева, което е вследствие на настъпилата икономическа рецесия по отношение на Ковид-19. Козметиката е главен източник на парични приходи. 

През миналата година акцентира и на създаването на

хигиенизиращи и дезинфекциращи артикули.

През първите шест месеца на 2020 година главен дял в продажбите на подготвена продукция се пада на артикул, който от години участва в портфолиото на сдружението, само че доби изключителна известност и търсене заради заплахата от болест с Ковид-19, а точно гел за разчистване на ръце на спиртна основа с мирис роза и лавандула.

Разходите за съществена активност също са намалели двукратно. От значително значение за харчовете за материали са нарасналите цени на някои от употребяваните първични материали, а по този начин също и увеличените разноски за превоз и доставка на същите.Разходите за труд са по-ниски по отношение на 2019-а.

В последна сметка " Българска роза " завършва годината с нетна загуба от 136 хиляди лева при облага в размер 2 хиляди лева през 2019-а. Намалението е вследствие на спад в приходите от продажби на козметика и натурално-ароматични артикули в резултат на настъпилата икономическа рецесия от Ковид-19.

По капиталовата активност през предходната година са платени 10 млн. лева лични средства за машини, уреди и софтуерни стратегии.

 

Очаквани опасности и несигурности през 2021 година

Отрасловият риск при козметичната промишленост е от въздействието на научните достижения във връзка с дейни съставки, отговарящи на все по-високите условия на потребителите, новите технологии, уменията на мениджмънта, мощната конкуренция на вътрешни и външни пазари. Рискът, обвързван с натурално-ароматичната промишленост е обезпечаването с нужните първични материали за преправка, което зависи от добивите на етеричномаслените култури.

Различни фактори се чака да окажат въздействие върху разноските за 2021 година. Например, неустановеност във връзка с регулярни поръчки от съществени дистрибутори в страната и чужбина заради понижено ползване и покупателна дарба в резултат на Ковид-19. Или пазарните цени на първични материали и материали за произвеждане на козметични артикули. Природо-климатичните условия по време на акция 2021 (розова, лавандулова), които, от своя страна, дефинират съществуването на суровина за преправка. Трябва да се отбележат и цените на енергийните запаси, като предстоящата наклонност е за повишаване. Текущият условен дял на енергийните разноски в себестойността на продукцията е към 2.92 на 100. През последните години пораства силата на фактор като районната пазарна цена на работната мощ, както и дефицитът на дипломиран личен състав.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР