През месец април представителина различните вероизповедания и общности от Пловдив

...
През месец април представителина различните вероизповедания и общности от Пловдив
Коментари Харесай

Представители на всички религии - заедно на най-големите празници на вярата, добротата и свободния дух

През месец април представителина другите вероизповедания и общности от Пловдив и района честват едни от най-големите празници на вярата, добротата и свободния дух.

Същността и истинността на живота са в светлината на вярата.Това е посланието, което насочва за ВеликденОтец Недялкоот храма „ Св. Архангел Михаил “ в гр. Раковски.Най-голямата католическа общественост в България спазвакатолическите догми за светлия празник и наред с това пази свято националните традиции.Петъчният ден е времето за безмълвие и молитва. В събота вечер се пали пасхалният огън пред храма и отецът оповестява на вярващите за възкресението на Христос. Свещеникът пее три пъти „ Светлина Христова “ и възпламенява светлините на цялата черква, която досега е в цялостна мрачевина. Тържествените песнопения се извършват от известния хор към енорията „ Св. Архангел Михаил “, който взе участие и в тържествата при посрещане на папа Франциск през 2019 г.Великденските кошници, цялостни с безквасен самун, курабийки, козунак и яйца, се внасят в храма, с цел да се осветят, а по-късно вярващите ги отнасят в домовете си и ги слагат на празничната софра.

Заедно с католическата общественост, Великден честват и арменците. Седмица преди този момент те посрещнаха в Пловдив и един от най-красивите празници - Цветница. Съгласно каноните на Арменската Апостолическа Света Църква, след тържествената литургия на Цветница, свещеникът благослови децата и раздаде на вярващите цъфналите върбови клончета. Вечерта в храма бе осъществен и Търънпацек (отваряне на портата), който обред символизира възобновяване на отношението сред Бог и човек след Великите пости, споделя Хрипсиме Ерниасян, виновен редактор на вестник „ Парекордзаган Цайн “.Арменският храм „ Сурп Кеворк “ ще се извърши още веднъж с вярващи на Великден. Празникът стартира с литургия в църквата, по-късно се раздават козунак и яйца.

В неделята на католическия Великден, православните християни означават Цветница.На този ден християнската черква чества влизането наИсус ХристосвЙерусалимв дните преди еврейскатаПасха.

На 14-ия ден от пролетния месец нисан от еврейския календар,(който подхожда на мартилиаприл по григорианския),еврейската общественост чества Пасха (Песах).Празникът се свързва с бягството на евреите от Египет и продължава 7-8 дни. През 2023 година Пасха стартира от вечерта на5 априлдо вечерта на13 април.Тази година еврейската общественост в Пловдив се събира на празнично празненство на 9 април, на което са поканени и представители на всички етнически общности от фондация „ Заедно “.На трапезата наложително се слагат три части „ маца “ – безквасен самун, както и кашерно вино. Събирането към нея се назовава Седер. Според обичая, по време на вечерята, най-възрастният в рода извършва 15 стъпки, изясни Кристиян Ангелов, ръководител на младежката организация на ОЕ „ Шалом “.Менюто включва хрян, настъргани ябълки, както и карпас- магданоз, целина или зелена салата, потопени в солена вода. Евреите не постят, само че зелените растения са знак на оскъдната храна по време на робството. Неизменна част от трапезата на Пасха е и десертът от Тайната вечеря – хоросет, който се подготвя от сушени и пресни плодове и ядки.

Един месец продължава и свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, по време на който се дават благотворителните вечери ифтар. В Пловдив във вечерите ифтар – и като донори и като посетители – вземат участие също представители на всички религии. По време на Рамазан мюсюлманите съблюдават непоколебим пост, по този начин, както християните преди Великден.Това са дни на амнистия, смирение и състрадание.По време на целия месец Рамазан, от изгрев до залез слънце мюсюлманите не се хранят и не пият вода, въздържат се от тютюнопушене и интимни връзки.

Ден след православния Великден-17 април-се падаисвещенатаза мюсюлманитевечерКадир Геджеси. В тази нощ целият ислямски свят се моли и желае амнистия за греховете си.„ Дори и дърветата се кланят “, споделя ръководителят на джамийското настоятелство в Ахмед Пехливан, който и тази година провежда голяматаблаготворителна вечеря ифтар пред Джумая джамия в центъра на града.На 21-22 априлвярващите мюсюлманив Пловдив ще посрещнатРамазанБайрям-големият празник, с който приключвати постите.

Традициите и обичаите на другите народности в Пловдив и района, ще бъдат снимани по план на Фондация " Заедно " - " " за предпазване на нематериалното културно завещание в най-стария жив град в Европа. Проектът е финансиран по стратегия на към Министерство на културата на Република България.

Асистент продукция и водещ: Искра Койчева

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР