Регионален исторически музей – Добрич ще гостува в Музея на

...
Регионален исторически музей – Добрич ще гостува в Музея на
Коментари Харесай

Възрожденски икони от Добруджа гостуват в Музея на религиите

Регионален исторически музей – Добрич ще гостува в Музея на религиите в Стара Загора за Нощта на музеите с част от неповторимата си сбирка „ Възрожденски икони от Добруджа ”. Гостуващата галерия е в града на липите по покана на РИМ – Стара Загора. Колекцията включва 209 произведения, мостри на възрожденската иконопис. Те са дело на майстори зографи, представители на известната Тревненска живописна школа. Преобладават творбите на потомствените иконописци от родовете Захариевци и Витановци, които носят типичните белези на тази школа. Интересни и скъпи са иконите на Захария Цанюв с ктиторски надписи, които дават спомагателна информация за възрожденската ера в Добруджа.Други зографи, които не се числят към одобрените школи, само че чиито произведения заемат значително място в сбирката, са: Недко Тодорович от Жеравна и Никола Василев от Шумен.Вероятно някои от иконите са рисувани от локални майстори. Ценно допълнение са царските двери и йерусалимиите.

Иконите в сбирката на РИМ – Добрич са събирани от православни храмове в над 20 обитаеми места в Добричка област. Те са били в извънкултова приложимост сега на събирането им. Престояли са десетилетия в разнообразни пространства на храмовете и при намирането им множеството са били с тежки повреди от времето. Възрожденските икони са върнати към нов живот от реставраторите на РИМ – Добрич през последните 3 десетилетия. Те съставляват непрекъснатата експозиция на Отдел „ История на българските земи XV-XIX век ” на РИМ – Добрич в зала „ Възраждане ”. Иконите са под патримониума на Варненската и Великопреславска митрополия и са предоставени на РИМ – Добрич за предпазване, реституция, проучване и разпространение. Те са статут на движими културни полезности, приети са за част от националното иконно благосъстояние.

В Музея на религиите ще бъдат експонирани 30-те най-впечатляващи експонати от сбирката. Сред тях са „ Исус Христос Пантократор ” от 17-и век, „ Исус Христос на престол ” /18-и век/, рядко срещаният сюжет „ Обрезание Христово ”, Рождество Христово ” /19 век/ с чудесно непокътнат околовръстен надпис, двойната икона Св. Георги и Св. Димитър ” на Недко Тодорович. Сред гостуващите експонати са и царски двери /18 в./, надиконостасен кръст /19 в./ и йерусалимия от края на 19-ото столетие. 12 осведомителни табла описват историята на възрожденската иконопис в Добруджа /Южна и Северна/, за процеса на реституция и за храмовете, в които са открити иконите.

Гостуващата галерия ще остане в Стара Загора до 15 юли. Тя се осъществя с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР