През март в България ще дойде помощник държавният секретар по

...
През март в България ще дойде помощник държавният секретар по
Коментари Харесай

Премиерът чака решение за визите за САЩ до една година

През март в България ще пристигна асистент държавният секретар по консулските въпроси на Съединени американски щати, с цел да стартираме работа по въпроса с визите. Надявам се до година, година и нещо да завърши и тази тематика. България чака поддръжка от Съединени американски щати и за присъединението ни към Организацията за икономическо развиване и съдействие, по този начин да се каже тази организация на белите страни. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов при откриването на първата сесия на Стратегическия разговор България-САЩ. Днес ще бъдат извършени 5 тематични сесии с показване на съответни съглашения, като се чака тази самодейност да изведе двустранните връзки сред България и Съединени американски щати на ново равнище.

" Това е нова фаза в нашите старания да придвижим нашето съдействие напред. Ще бъдат оповестени няколко съглашения в региона на енергетиката, сигурността, защитата, значими правила в технологията 5 G, ще приказваме за анулация на визите и за усилване на икономическото съдействие ", разяснява посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа. Мустафа напомни, че в България към този момент е гостувала бизнес делегация на високо равнище, а през вчерашния ден за Съединени американски щати е отпътувала българска бизнес делегация, водена от министъра на превоза. По-късно през януари следва и втора американска делегация в региона на енергетиката, разяснява Мустафа. Посланикът на Съединени американски щати превключи на български и разгласи, че Съединени американски щати в действителност държат на България и българите заслужават най-хубавото за себе си и децата си.

" Тук няколко пъти се акцентира, че тези 5 сесии покриват всички стратегически тематики и всичко това е договаряно година и половина. Накрая с президента Тръмп взехме решение България и Съединени американски щати да имат геостратегическо съдействие по доста тематики, тъй като те са значими както за България и района, по този начин и за Съединени американски щати ", разяснява Борисов. В изявлението си той подчертава върху тематиката за енергийната сигурност и одобряването на България като стратегически газов хъб. " Хъб значи, че България се върна на газовата карта - от задачата преди години на остарялата администрация ние да станем единствено клиент. Второ - диверсификацията не са единствено думи. Днес на Министерския съвет ще вземем решение за закупуване на 20% от акциите на терминала за полутечен газ - колкото има и гръцката държавна енергийна компания. Това ни подсигурява най-малко 3 карга за свободния пазар ", разяснява Борисов. Той се надява това да докара до поевтиняване на цените на газа. Борисов се пошегува, че и той може да каже нещо на британски, само че не го прави, тъй като ще му се смеят.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР