Италия е изправена пред дилема - икономиката не може да

...
Италия е изправена пред дилема - икономиката не може да
Коментари Харесай

Италия е изправена пред дилема заради рекордния наплив на туристи

Италия е изправена пред алтернатива - стопанската система не може да действа обикновено без приходите от туризма, само че напорът от туристи основава значително проблеми и усложнения. 

Потокът от туристи през последните години е толкоз огромен, че италианските управляващи са принудени да подхващат ограничения, с цел да бъда опазени обектите на културното и естествено завещание на страната, показва Си Ен Би Си.
 
Исторически връх

През предходната година Италия е посетена от рекорден брой туристи, разгласи през тази седмица италианският Национален статистически институт " Истат " (Istat). 
В хотелите и в другите туристически места за настаняване на Апенините са били регистрирани над 134 милиона души през 2023 година Това е исторически връх, като броят на туристическите нощувки се е нараснал с близо 10 на 100 до 451 милиона.

За първи път от 2020 година насам, когато стартира пандемията от КОВИД-19, броят на задграничните туристи в Италия е надхвърлил този на локалните, показва Ройтерс.   

През 2023 година най-голямо нарастване на броя на туристите на годишна основа (спрямо 2022 г.) е регистрирано в италианските области Лацио и Ломбардия. Това се дължи на повишаването на туристическия поток в Рим и Милано, отбелязва " Истат ".

Повече задгранични туристи са посетили североизточната част на Италия, където се намират известни туристически дестинации, измежду които се откроява Венеция. По-малко са чужденците, които са се насочили към Южна Италия, сочат данните на статистиката.
 
Туризъм и стопанска система

През 2022 година икономическите действия, свързани с туризма и с пътуванията като цяло, са съставлявали 10,2 на 100 от брутния вътрешен артикул (БВП) на Италия. В бранша са заети към 4,4 млн. души, което съставлява към 16 на 100 от трудещите се в страната, по данни на компанията за разбор на данни " Статиста " (Statista). 

Италианският туристически бранш обаче се нуждае от още работна мощ. Асоциацията на италианските организации по заетостта (Assolavoro) разгласи, че редица хотели, заведения и концесионери на плажове изпитват дефицит на личен състав за интервала на настъпващото лято. Търсят се готвачи и сервитьори, а на известния измежду по-заможните туристи остров Сардиния са нужни към 25 000 сезонни служащи.

На този декор италианските управляващи са принудени да балансират своите политически решения сред икономическите изгоди от туризма и проблемите, които основава туристическия напор. 
 
Венеция таксува туристите

На този декор Венеция стана първият град в света, който вкара такса за туристите, които го посещават. От края на април в избрани дни те заплащат такса в размер на 5 евро. Тя се заплаща за посещаване на града сред 08:30 и 16:00 часа и е годна през всичките уикенди доникъде на юли, се показва на уеб страницата на италианската област Венето.

До края на годината ще бъде взето решение дали таксата за достъп до остарелия град на Венеция ще стане непрекъсната. Тя не важи за жителите на региона Венето, за тези които работят, учат или са родени във Венеция, както и за туристите, резервирали нощувки в града. Децата под 14 години също не заплащат туристическата такса. 

Туристите с резервации за нощувки във Венеция би трябвало да показват посредством смарт телефоните си специфичен QR код на чиновниците, които събират входните такси. За тези, които не имат смарт телефони, са обособени специфични щандове с представители на общинските управляващи, пред които могат да потвърдят, че имат право на безвъзмезден достъп до града, показва Ройтерс.   

Туристите, които дължат таксата от 5 евро и не я платят, може да бъдат санкционирани с сред 50 и 300 евро. 
Пробната самодейност е опит да бъдат обезкуражени туристите, посещаващи града в най-натоварения интервал от годината, без да заплащат за нощувки в локалните хотели. 

В региона на историческия център на Венеция, където се намират известният площад " Сан Марко ", мостът Риалто и фамозните канали на града, живеят по-малко от 50 000 непрекъснати поданици. В разгара на летния сезон от време на време Венеция се посещава от над 100 000 туристи на ден.

През предходната година градът е бил посетен от към 15 милиона души, по данни на локалните управляващи. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР