За първи път утре ще имаме смесено гласуване при вот

...
За първи път утре ще имаме смесено гласуване при вот
Коментари Харесай

Особености на вота 2 в 1: Цветни бюлетини, 4 урни и повече пари за протоколи без грешки

За първи път на следващия ден ще имаме смесено гласоподаване при избор " 2 в 1 " и за първи път от 20 години още веднъж ще пускаме цветни бюлетини. Двойно повече цифри за обработка, 2000 чиновници, които да пресмятат данните от гласуването и денонощна работа - това се обрисува да е картината след края на изборния ден. Какви са разликите при двата типа избор и защо да внимаваме пред урните?

Още с влизането в секцията гласоподавателят би трябвало да е решил дали ще гласоподава и на двата, или единствено за единия тип избори. За да не се объркват хората, от ЦИК взеха решение бюлетините да са цветни - за Народно заседание надписите, номерата и защитната лента на гърба са зелени, а за Европейския парламент - сини. На последните избори имаше доста невалидни бюлетини, поради маркирани единствено преференции, без партия.

" Ако се гласоподава единствено в кръгчето, гласът е нереален, по тази причина още веднъж споделям - доста е значимо гласоподавателите на първо време да гласоподават в квадратчето на номера на определената партия или коалиция ", изясни Росица Матева, зам.-председател и представител на ЦИК.

В секциите с над 300 души - над 9300 в страната, ще можем да гласуваме с машина. След слагането на картата в устройството гласоподавателят има три варианти - да гласоподава за двата типа избори, единствено за Европейски или единствено за народен парламент.

" Ако удостовери този избор, повече не може да се връща и в случай че е избрал да гласоподава за единия тип избори, повече не може да се връща обратно ", акцентира Росица Матева, зам.-председател и представител на ЦИК.

При разпечатването на машинните бюлетини, тези за Европейски парламент ще са по-къси, а за националния - по-дълги. Преди да ги пусне в урната, член на комисията им поставя по един щемпел. Заради смесеното гласоподаване в секциите ще има и по 4 кутии за бюлетините. И още една сериозна разлика при тези избори - ще има два изборни листата. Това се постанова, защото за Европейски парламент има условие за уседналост - гласоподавателят би трябвало да е живял най-малко през последните три месеца на територията на Европейския съюз.

" Ако гласоподавателят няма изборни права за членове на Екологичен потенциал, защото за Народно заседание няма да има гласоподаватели без изборни права, тогава ще гласоподават единствено с хартиена бюлетина ", сподели Камелия Нейкова, ръководител на ЦИК.

За да подтикват секционните изборни комисии, от ЦИК гласоподаваха и в допълнение заплащане от по 25 лв. на човек за тези сформира, които предадат протоколи без неточност. По-високо е и главното им възнаграждение - по 275 лв. за ръководител и по 234 лв. за член.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР