През март потребителските цени в Обединеното кралство са скочили със

...
През март потребителските цени в Обединеното кралство са скочили със
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания е най-висока от 30 години

През март потребителските цени в Обединеното кралство са скочили със 7% в съпоставяне със същия месец на предходната година, съгласно данните на Националната статистическа работа (ONS) на страната. Покачването на цените е рекордно от март 1992 година насам.

Инфлацията се форсира по отношение на предходния февруари, когато потребителските цени набъбнаха с 6,2%.

Анализатори, интервюирани от Bloomberg, чакаха междинната потребителска инфлация през март да е от 6,7%. Консенсусната прогноза на икономистите, формирана от Trading Economics, също предвиждаше растеж до 6,7%.

Потребителските цени във Англия нарастват с 1% по отношение на предходния месец. Експертите предвидиха приблизително растеж от 0,7%. За съпоставяне, през февруари цените се повишиха с 0,8% по отношение на януари.

Цените, без храна, алкохол, тютюн и сила (базова инфлация, CPI Core), се покачиха с 5,7% на годишна база през март, откакто се усилиха с 5,2% през февруари. Индексът CPI Core се увеличи с 0,9% на месечна база, откакто се повиши с 0,8% месец по-рано. Експертите чакаха нарастване на индикатора през март в годишно изражение с 5,4%, на месечно - с 0,5%.

Цените на дребно (индекс RPI) скочиха с 9% на годишна база, откакто се покачиха с 8,2% месец по-рано. Индексът RPI се употребява от английските работодатели при договаряне на заплатите. Разликата в динамичността на показателите CPI и RPI се дължи на включването на жилищните разноски в RPI, както и на особеното тегло на самолетните билети, застраховките и цените на бензина.

Цените на производител (индекс PPI) през март се покачиха с 12% на годишна база след повишаване с 9,9% през февруари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР