През март границата при Кайнарджа-Липница изглеждаше така. Снимка: СтандартМинистър-председателят Бойко

...
През март границата при Кайнарджа-Липница изглеждаше така. Снимка: СтандартМинистър-председателят Бойко
Коментари Харесай

Борисов и румънският премиер се разбрали за ГКПП Кайнарджа-Липница

През март границата при Кайнарджа-Липница изглеждаше по този начин. Снимка: Стандарт

Министър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с румънския си сътрудник Михай Тудосе и го поздрави за избирането му на поста.
Двамата са изразили убеденост, че ще продължат интензивно да работят за реализацията на планове от съвместен интерес, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.
Сред акцентите на диалога е бил и въпросът с ГКПП-Кайнарджа - Липница, който е инфраструктурно построен, само че не работи, заяви пресслужбата. Тудосе е поел ангажимент да предприеме нужните инспекции и казусът да бъде решен. Не е ясно какъв е казусът от румънска страна, защото съседите са построили от няколко години четирилентов път, до момента в който в нашата част е стеснен, двулентов.
Местните хора настояват, че тясното шосе „ за на никое място " в рамките на България в действителност се употребява само като коларски път от стопаните, които имат ниви към граничната вадичка.
За да се отвори границата сред Кайнарджа и Липница там би трябвало да се построи пътен възел, който да разрешава преход от тясното българско шосе към четирилентовия асфалт в Румъния. Заради остарялата инфраструктура у нас обаче през новото Граничен контролно-пропусквателен пункт ще минават единствено МПС-та с лимитирано тегло до 3,5 тона. Така транспортът на артикули и хора ще бъде стеснен, до тогава, дакото България не построи на своя територия път, с габарити, съизмерими с тези в прилежащата румънска община Липница.
Българските държавни управления на няколко пъти вземат решения там да има Граничен контролно-пропусквателен пункт. Последният път беше при служебното държавно управление на Герджиков.
Тудосе и Борисов са разискали и опциите за съдействие сред България и Румъния по Дунавската и Черноморската тактики, които са и измежду акцентите на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз.
Двамата министър председатели се договорили през септември да се организира взаимно държавно съвещание сред България и Румъния.
Борисов е срещнал Михай Тудосе и с резултатите от Берлинския развой в Триест и с аудиенция си в Солун, където организира срещи с гръцкия министър председател Алексис Ципрас и с президента на Сърбия Александър Вучич. Тримата разискаха план за вързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен кулоар.
50-годишният Тудосе е заместник-председател на Социалдемократическата партия (СДП). На изборите през 2016 година той е определен за народен представител за пети път. Бил е и министър на стопанската система в държавното управление на Сорин Гриндяну.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР