През живота си срещаме различни твърдения за различни факти. Понякога

...
През живота си срещаме различни твърдения за различни факти. Понякога
Коментари Харесай

Хранителни митове, в които хората продължават да вярват

През живота си срещаме разнообразни изказвания за разнообразни обстоятелства. Понякога в част от тях има истина. Често обаче те се оказват легенди, в които няма нито капка истина. През последните години поради това неприятна популярност добиват храни или цели хранителни групи, които постоянно са били част от живота на хората.

Кой не е чувал, че въглехидратите би трябвало да се изключат напълно? Или че мазнините покачват холестерола? За най-разпространените легенди за храни и правилни ли са те – прочетете идващите редове.

Наситените мазнини усилват риска от сърдечни болести, имат вяра някои. Тази погрешна информация продължава да се пропагандира към този момент повече от половин век! Истината е, че това може да се случи единствено и само, в случай че те се съчетават с въглехидрати.

Това е и рецептата за наднормено тегло – не можете да надебелеете нито единствено от мазнини, нито единствено от въглехидрати. Комбинацията от двете по доста обаче може да е пагубна и за фигурата, и за здравето ви.

В този ред на мисли, различен известен мит се отнася за въглехидратите – неприятната им популярност, че от тях се образуват мазнини ги трансформира в една от най-омразните хранителни групи. Истината е, че те са потребни.

 легенди за въглехидратите

Въглехидратите са част от всяка една уравновесена диета. За да не се трансформират те в мазнини, би трябвало просто да бъдете задоволително дейни. Вредни са не въглехидратите, а простите въглехидрати – това са всички купени снаксове, бисквити, шоколади, чипсове.

Многозърнестите артикули не са потребни. Този етикет не е равностоен на определението „ пълнозърнест “. Логиката е напълно елементарна. Това, че даден артикул съдържа доста зърна, не значи, че те са в целия си тип. Не значи, че те не са рафинирани, нито пък, че са потребни.

Захарта е зложелател. Това изказване е подкрепено от десетки документални филми през последните години. Обяснението, че захарта е отрова обаче не е задоволително, с цел да я жигосах. Тялото ни в действителност се нуждае от захар. Тя е и главен източник на сила за тялото ни.

Много хора имат вяра, че яйцата са зложелател на сърцето. Те в действителност са една от суперхраните – извънредно богати на витамини, минерали и омега-3 мастни киселини. Те са една от най-хубавата храна, която може да дадете на тялото си.

 легенди за яйцата

Мит е, че можете да си позволите до 1 жълтък на ден. Напротив. Тялото ви напълно сполучливо може да понесе и 3 яйца дневно. Не бива да прекалявате обаче – питателните режими, основаващи се единствено и само на яйца могат да ви навредят.

Вредата от микровълновите е различен хранителен мит, в който всички имат вяра. Вредно е йонизиращото излъчване – това, което излъчва рентгенът, да вземем за пример. Микровълновите печки употребяват талази, които не могат да разрушат молекулите на продуктите, които консумираме.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР