През извисяващи се борови гори и недокоснати ливади пътят към

...
През извисяващи се борови гори и недокоснати ливади пътят към
Коментари Харесай

Вечната война на психопата Путин

През извисяващи се борови гори и недокоснати ливади пътят към езерото Байкал в Южен Сибир се вие около гробища, където ярки пластмасови цветя означават гробовете на руснаци, убити в Украйна. Далеч от Потьомкинския парадайс в Москва, войната е постоянно забележима, пише Роджър Коен за " Ню Йорк Таймс ".

На източния бряг на езерото, където белокрилите чайки се гмуркат в стоманеносинята вода, 35-годишната Юлия Роликова ръководи хан, който служи и като детски летен лагер. Тя е на около 5600 км от фронта, само че все пак войната отеква в фамилията и в главата й.

" Бившият ми брачен партньор искаше да се бие - той твърдеше, че това е негов дълг ", сподели тя. " Казах: " Не, имаш щерка на 8 години и е доста по-важно обвързване да бъдеш татко за нея. "

" Хората умират там в Украйна за нищо ", сподели тя.

Той най-сетне разбра и остана, сподели ми тя с взор, който споделяше: Моят е просто още един елементарен съветски живот. Това значи животът на самотна майка в страна с един от най-високите равнища на разводи в света, нация, потънала в неразрешима война, воюваща със прилежаща страна, която президентът Владимир Путин счита за небивалица, където десетки милиони руснаци, както и самата тя, имат фамилни, културни и исторически връзки.

Прекарах един месец в Русия, страна, огромна съвсем колкото Съединените щати и Канада взети дружно, в търсене на улики, които биха могли да обяснят нейното националистическо клатушкане в непредизвикана война и настроението й повече от 17 месеца във война замислена като мълниеносен удар, единствено с цел да се трансформира в нескончаем призрачен сън. Войната, която преобрази света коренно, към този момент е лишила 200 000 живота от 24 февруари 2022 година, почти разграничени сред двете страни, пресмятат американските дипломати в Москва.

Докато пътувах от Сибир до Белгород на западната граница на Русия с Украйна, през предизвикващата световъртеж безкрайност, открих страна, несигурна по отношение на посоката или смисъла си, разкъсвана сред славни легенди, които Путин е култивирал и ежедневна битка за оцеляване.

По пътя се сблъсках със боязън и пламенна враждебност, както и с настойчиво търпение за дълга война. Открих, че Homo sovieticus надалеч не е липсващ, а е живял в модифицирана форма, дружно с навиците на раболепство. И по този начин, благодарение на безмилостната агитация по държавната телевизия, остарялата книга на Путин - пари, основаване на легенди и опасност от ликвидиране - се е запазила.

Но чух и амбивалентни гласове като този на Роликова, дружно с някои, повдигнати в намерено противоречие, изключително от младежи в страна със мощно разделяне сред поколенията.

Именно това безпокойствие, това неспокойствие към привидната променчивост на войната и към безгрижието на привилегированите в Москва и Санкт Петербург оформиха фона на краткотрайния протест, воден от Евгений Пригожин, създателят на групата Вагнер, в края на юни. Не на вятъра той назова своето въстание " марш за правдивост ".

" Това, че Пригожин се разпалва, беше симптоматично за доста обществени проблеми, само че методът, по който той напредна гладко към Москва, също показва раздразнителност по отношение на това дали всички армейски елементи ще се бият ", сподели Александър Баунов, старши помощник в Центъра за Евразия на Карнеги Русия. " Путин очевидно не искаше да даде заповед за пукотевица, тъй като не беше сигурен, че ще бъде изпълнена. "

Превръщането на Пригожин в страдалец беше прекомерно рисковано в кратковременен проект и по други аргументи. Ролята на Вагнер в избягването на прибягването до непопулярна военна работа посредством вербуването на доста хиляди нарушители, с цел да поемат тежестта на тежките борби в Украйна, беше от решаващо значение. Ако 70-годишният Путин не мигна, той сигурно трепна.

И въпреки всичко, след 23 години отпред на Русия, властта на Путин към момента е твърда, до момента в който борбите в Южна и Източна Украйна се ускоряват. Той научи от дълго време, в действителност от началото на ръководството си през 2000 година, че, както се изрази авторката Маша Гесен, " войните бяха съвсем толкоз положителни, колкото и репресиите, тъй като дискредитираха всеки, който искаше да усложни нещата ".

Той постоянно е употребявал войната - в Чечня, в Грузия и в Украйна - с цел да сплоти руснаците в опростените легенди за национализма и да ги накара да стигнат до опростеното умозаключение, че неговото все по-репресивно ръководство е толкоз значимо, че би трябвало да бъде постоянно.

Все отново, доколкото е допустимо, войната би трябвало да бъде невидима, прогонена тук-там като Улан-Уде, покрай езерото Байкал, близо до монголската граница. Това се реализира частично посредством заплащане на новобранците към 2500 $ на месец, голяма сума в район, където месечната заплата е към 500 $.

" Парите са главната причина хората да се бият ", сподели Роликова. " Договорите, които се оферират на доброволците, са невъобразими за нашите стандарти. "

Но всичките пари, с които Путин обсипва най-отдалечената Русия, единствено изострят чувството за войната. Това е изписан на уплашените лица на новобранци, които се подреждат на летището за полети до Москва, а оттова по суша до Ростов на Дон и в Украйна. Намира се в прясно обърнатата пръст на гробищата, където са положени млади мъже. Витае във въздуха, това е една пелена от смут.

Партньорът в живота на най-хубавата другарка на Роликова е погубен в Украйна през февруари, оставяйки приятелката с две дребни деца. Полубрат й е избягал в Грузия. Дядо й е от региона на Донецк в Украйна, фамилна връзка, която усложнява нейната тъга.

Роликова гледа към голямото ослепително езеро, което съдържа повече от 20% от прясната вода в света. Вятърът внезапно се усили; чайките удряха мощно с криле, с цел да останат неподвижни. Тя сподели, че се е пробвала да извлече мъдрост от природата, намирайки в нея леговище от разтърсванията на войната.

Поне поради щерка си Валерия Роликова се надява войната да завърши до две години. " На нас се споделя една истина, на тях се споделя друга истина ", сподели тя. " Но за какво би трябвало да се избиваме един различен, както през Първата международна война? "

Новият цар на Москва

В Москва, един свят надалеч от Улан-Уде, западните наказания наподобява са имали дребен резултат оттатък магазини като Dior, които имат табели с надпис " Затворено по механически аргументи " и комичното преименуване на напуснали западни компании, като " Звезди ", за Starbucks.

Метрото е безупречно; заведения за хранене, предлагащи известна японско-руска фюжън кухня преливат; хората вършат безконтактни заплащания за множеството неща, употребявайки телефоните си; има неуместна централизация на първокласни коли; Интернет работи безупречно, както и в цяла Русия.

Войната не се вижда на никое място, с изключение на в билбордовете на Министерството на защитата и до неотдавна групата Вагнер на Пригожин (сега с нестабилно бъдеще), които се пробват да привлекат новобранци с лозунги като " Героите не се раждат, те стават герои. "

Те могат да бъдат открити до голям брой нови високи здания с британски имена като Trendy Towers или High Life. Въпреки всичките старания на Путин да охули Запада, той към момента живее в съветското въображение като фантазия на самообладание.

За първи път посетих Москва преди четири десетилетия, когато беше град лишен от първоначални цветове, който живееше в бедността на комунизма. Гледайки Москва през днешния ден, е допустимо да разберете за какво Путин завоюва толкоз огромно почитание от своите сънародници. Той отвори Русия, единствено с цел да я затвори още веднъж за Запада; той също я модернизира, като в същото време остави нишката към предишното на Русия непрекъсната.

Седнал в кафене с аспект към Патриаршеските езера в един от най-тоналните региони на централна Москва, Пьотр Толстой, заместник-председател на Държавната дума и директен потомък на великия романист Лев Толстой, излъчваше убеденост, до момента в който богата навалица ядеше омари, раци и други вкусотии.

Когато го попитах по какъв начин Русия предлага да заплати за продължителни военни старания, той отвърна: " Ние плащаме за всичко от нашите продажби на нефт в Европа през Индия. "

Това беше пресилено пъчене, само че имаше известна истина. Русия бързо се приспособи към загубата на европейските пазари с продажби на нефт в Азия - а Индия продаде част от него на Европа в рафинирана форма.

" Нашите полезности са разнообразни ", сподели Толстой. " За руснаците свободата и икономическите фактори са второстепенни във връзка с целостта на нашата страна и опазването на съветския свят ".

Управлението на Путин е обвързвано напълно с възобновяване на този утопичен съветски свят или " Руский мир ", реваншистки мит, построен към концепцията за безконечна съветска културна и имперска сфера, от която Украйна - нейното решение да стане самостоятелна страна, което в никакъв случай не е й простено - е интегрална част.

Що се отнася до бъдещето, Путин има доста малко, което да каже, оставяйки хората да гадаят.

Рядко в Москва или другаде в Русия обликът на Путин се вижда, с изключение на по малкия екран, въпреки че в последно време той се осмелява малко повече. Той ръководи от сенките, за разлика от Йосиф Сталин, чийто портрет беше на всички места. Няма фетиш към водача в чистия тип на една фашистка система. И въпреки всичко мистерията има собствен личен магнетизъм. Обхватът на властта на Путин визира всички.

Това е явно в телохранителите, които нахлуват в първокласните московски заведения за хранене, с цел да създадат място за някой " капо " или олигарх от системата, където огромното благосъстояние идва единствено с цената на непоколебима преданост към президента.

Преди всичко това е страха, който кара хората да намаляват гласове и да се двоумят, преди да произнесат онази подла дума от двумислието на Путин - " война ".

Кремлинологията на Студената война беше сменена от също толкоз сложното гонене на опити да се проникне в цялостната неяснота на Кремъл, с цел да се прочетат мислите на един нов цар, Путин, в този момент в есента на своето ръководство.

Репресиите станаха жестоки и войната, която Путин стартира в Украйна, се води с съвсем цялостна липса на безпокойствие за следствията от решението му, човешка линия, която Джон льо Каре един път разказа като " съществена подготовка за психопатията ".

Путинизмът е постмодерна компилация от несъгласия. Той съчетава мрачна руска носталгия с мафиотски капитализъм, извратена лоялност към Православната черква с разпространяване на разрушени фамилии, свирепи офанзиви против " еднополюсен " американски свят с обновена съветска империалистическа експанзия - всичко това се държи дружно от безмилостното угнетяване на дисидентските гласове и прибягването до принуждение когато е належащо.

Все по-обезоръжаващото събитие за Русия е, че наподобява някак познато на американец или европеец, само че изобщо не е. Тя " работи с друг програмен продукт ", както ми сподели Пиер Леви, френският дипломат. А определението за държавна загадка продължава да се трансформира.

Бях посъветван да не одобрявам документ, в случай че не е меню и даже тогава да употребявам QR код, с цел да поръчам храна, когато е допустимо.

Истинските " вярващи " на Путин

Пет часови зони от Москва, полуразрушена въглищна електроцентрала от руската ера бълва пушек над покривите от гофрирана ламарина на скромни дървени къщи в Улан-Уде. Бюст на главата на Владимир Ленин, най-големият в света, тежащ 42 тона, към момента се извисява над централния площад на този град с повече от 400 000 души.

Сега тази тиха столица на съветската република Бурятия, център за произвеждане на самолети и хеликоптери, който беше затворен за чужденци по време на Студената война, се оказва въвлечена в друга война против Запада, чиито корени са в разпадането на Съветския съюз на Ленин.

Александър Василиев, 59-годишен, икономист, се канеше да се върне на далечния фронт за второ турне, откакто подписа един от тези контракти за 2500 $ с Министерството на защитата.

През декември украински снаряд умъртви най-близкия му другар Виктор Прилуков покрай Соледар, в Източна Украйна. Дни по-късно Василиев е ранен от граната. " Аз не съм доста добра птица ", сподели той. Той се завърна в Сибир с раздробено рамо, недоизлекувано.

" Разбира се, парите са положителни, само че това не е главната причина да отида още веднъж ", сподели Василиев, деятелен мъж, който постоянно употребява тежестите на пода в жилището си от руската ера.

" Воювам от дълг към родината ", сподели той. " Нашите дядовци са отишли чак до Берлин през 1945 година, с цел да се уверят, че няма да имаме вражеска страна в съседство. Няма да позволим на Америка да направи това ".

Докато Василиев говореше, часовник с циферблати с Путин и неговия угодничав от време на време заместител Дмитрий Медведев го гледаше от стената на кухнята му.

" Майка ми ми подари часовника преди 10 години, тъй като смяташе, че ги подлагам на критика прекалено много ", сподели той. " Знаеш ли, нашето всекидневно съветско бърборене, налози и корупция. Ние подлагаме на критика - царете, Сталин и неговия Гулаг, Елцин - и... одобряваме ".

Прегръдката на войната от други е още по-пламенна. 44-годишният Николай Вородников ме предложения в своя гараж, където ремонтира и приготвя транспортни средства за изпращане на фронта. Около 100 джипа и камиона към този момент са си проправили път от неговия сибирски гараж до Украйна.

Той се е бил в Мариупол, украински град, разрушен на прахуляк от съветските сили. През април 2022 година, когато щурмува основната постройка на администрацията там, Вородников получава два патрона в гърдите. Той се възвръща в продължение на доста месеци в Улан-Уде, откакто получи незабавна помощ.

Подобно на Путин, той има вяра, че Киевска Рус от 10-ти век - включваща територия, която отчасти се припокрива с днешна Украйна - е родното място на модерна Русия и че районът постоянно е съставлявал неотменимите граници на Велика Русия. Русия и Украйна са " едно тяло ", споделя той.

" Тялото има израстък — той е в Украйна и ние би трябвало да го излекуваме ", сподели ми той. " Туморът идва от американци, които вървят тук-там, на които не е належащо. Нашата задача е ясна и ще бъде изпълнена, справедливостта възобновена, фашизмът надвит. "

Попитах го за Путин. " Той беше изпратен в Русия от Бог ", сподели той.

" Вълшебното " решение

Във време на гнет огромната маса е въодушевена, отстъпчива, пресметлива или уплашена. Малко смели хора, в противен случай, се движени от вътрешен компас.

Проблемите на 39-годишния Евгений Власов започнаха в края на предходната година, когато той стартира да разгласява сериозни мнения във " Вконтакте "  или ВК, съветската версия на Фейсбук.

Висок, слаб мъж с обезоръжаваща искреност и дръзновение, Власов, електроинженер в Улан-Уде, разгласява графика от опозиционен уеб страница, илюстрираща жертвите от войната.

Той сподели, че за всеки московчанин, умрял във войната, 87,5 души умират от Дагестан, най-южната република на Русия; 275 души от Бурятия, където живее; и 350 души от Тува, дом на азиатско малцинство и най-бедният район на Русия.

За разлика от всички билбордове за рекрутиране, чиито изображения са съвсем извънредно на бели етнически руснаци, непропорционално огромен брой от починалите на фронта идват от етническите малцинства в Русия, модел, доказан от Mediazona, наред с други самостоятелни новинарски издания.

Приятелите му споделиха да спре да разгласява. Той не обърна внимание. Като просто никой, той смяташе, че и никой няма да се интересува от неговите антивоенни видеоклипове.

Приятели на Власов, множеството от които се възхищават на Путин, го попитаха по кое време за последно е гледал телевизия. Той отговори: " Спрях да виждам преди 10 години. Всичко е отпадък. И по тази причина имам друго виждане. "

Какво виждане е това?

" Бях сърдит ", сподели той. " Просто не разбирах за какво трябваше да нападаме Украйна предходната година. Нямаше естествена причина. "

Путин, твърди Власов, е изгубил ориентировка. Анексирането на Крим през 2014 година мина толкоз безпрепятствено, че Путин смяташе, че премахването на Украйна ще бъде елементарно.

" Единственият проблем ", сподели Власов, " беше, че Украйна се приготвяше през цялото това време, до момента в който доближените на Путин крадяха милиарди през цялото това време, заради което нашите бойци се ровеха за чорапи ".

Власов се замисли за миг. " Путин е апаш ", сподели той. " Войната в Украйна сподели на руснаците какъв брой пари са изчезнали, с цел да се построят неговите дворци. "

През декември служител на реда се обадил и наредил на Власов да се яви в локалното полицейско ръководство. Власов е изискал да разбере каква е причината, никой не му я дава. Той въпреки всичко отиде и го попитаха дали страницата в обществените медии, съдържаща рецензии за войната, е негова. Той сподели, че е по този начин.

Полицията сформира отчет, в който се споделя, че той е признал виновността си (което той не е направил) и че ще бъде санкциониран с 60 000 рубли (около 630 долара) и ще бъде вкаран в пандиза, в случай че го направи повторно.

Власов наема юрист Надежда Низовкина, която е дейна в политическата съпротива в Улан-Уде. " Аз се боря за свободата на словото, само че също по този начин се боря против всичко, което се случва ", ми сподели тя. " Според конституцията моят клиент би трябвало да има свободата да разгласява това, което желае. "

През последните шест месеца Власов се яви в съда три пъти. В последна сметка санкцията му беше понижена на половина, след което отпадна през април, само че той не е получил публично известие, че казусът е завършен.

С децата си на 10, 9, 4 и 2 години Власов желае да напусне Русия. Той не вижда бъдеще за фамилията си в Улан-Уде. Мечтата му е да стане електротехник в Калифорния; той счита, че жена му може да си откри работа в салон за нокти.

" Путин е на власт толкоз дълго, че децата не питат кой ще бъде идващият президент, те питат кой ще бъде идващият Путин ", сподели той. " Това не е хубаво нещо. "

Власов коментира, че през 2021 година е ходил на проява в поддръжка на Алексей Навални, лишен от независимост опозиционен водач, който предходната седмица беше наказан на спомагателни 19 години затвор при брутални условия. " Имаше доста хора, които стачкуваха ", сподели той. " Подкрепата за Путин понижа. "

Две години по-късно някои от неговите другари, които стачкуваха, в този момент са поддръжници на Путин, смяна, която той приписва на " това магическо решение, донесено от войната! "

Разбрахме се да се срещнем на идващия ден на Южното гробище, на 40 минути път с кола от Улан-Уде, в борова гора. В гробищата в центъра на града към този момент няма място.

Разходихме се из голямото гробище, около мършави бездомни кучета и маси за пикник и огромни букети от разноцветни пластмасови цветя, проблясващи на слънчевата светлина към новоизкопаните гробове на бойци.

Цяла част от гробището на Улан-Уде е дадена за починалите във войната.

Една стара двойка приготвяше гроб, изгребваше земята и я отбиваше назад. Поставяха пласт на земята до надгробния камък, който щяха да слагат.

Попитах кого погребват.

" Нашият внук. "

На какъв брой години беше?

" Деветнадесет. "

Какво стана?

" Случи се Украйна. "

Надгробният камък гласеше: Андрей Малих, роден на 4 май 2003 година, умрял на 31 октомври 2022 година

Докато го четох, щерка им се приближи, заплашвайки да се обади на вездесъщата Федерална работа за сигурност или ФСБ, в случай че диалогът продължи.

Повторно водене на остаряла война

Честването на стогодишнината на република Бурятия се организира на 30 май в богато украсената опера в Улан-Уде под таван с стенописи на руски самолети с червени звезди и руско знаме, украсено с облика на Ленин.

Губернаторът Алексей Циденов от партията на Путин " Единна Русия " приказва в продължение на половин час, възхвалявайки 39 000 буряти, починали във Втората международна война. След това той уважи осем локални бойци от актуалната война, към този момент издигнати до статут " Герой на Русия ".

Целият спектакъл стана, с цел да приветства закачането на медали на реверите на трима от тези герои, както и на реверите на няколко ветерани от Великата отечествена война от 1941-45 година

Това беше съвършен облик на пресиленото обединение на двете войни, което Путин се опита да сътвори.

" Днес ролята на спечелили на нацизма още веднъж се играе от ново потомство ", съобщи Циденов. " Нашата войска ще победи. През всичките стадии на историята е имало хора, които са ни пожелавали зло. Но ние преодоляхме всички трудности. "

Последва театрално зрелище със стилизирано руско въздействие, включващо напълно мъжка танцова натрупа, която се въртеше под химн за производството на въглища до момента в който пееха: " ДА! ДА! ДОБИВЪТ НА ВЪГЛИЩА Е НА НАШИТЕ ПЛЕЩИ И ЦЯЛА РУСИЯ Е ЗАД НАС! "

Навън настроението не беше толкоз приповдигнато.

Заплати от приблизително няколкостотин $ на месец значат мъчно битие за мнозина.

Двете дъщери на Ирина Концова, 7 и 9, научиха по малкия екран за гибелта на татко си, Максим Концов, 33-годишен, предходната година в Украйна. Самата тя не можа да им каже. По-голямата й щерка Маргарита се върна от учебно заведение рано и видя известие по малкия екран, че татко й е получил премията " Златна звезда на Герой на Русия ".

Отидохме до гимназията, където двойката се среща за първи път. На фасадата е сложена нова плоча. Тя отбелязва героизма на Концов, погубен в далечна земя, с цел да услужи на манията на застаряващ водач.

До плочата застана специалистът по горско стопанство Концова. " Не можете да разбиете съветския народ ", сподели тя. " Особено съветските дами. "

Гледайки я, всичко, за което можех да мисля, бяха децата без татковци, отровното наследство на заплетената история и всички тези медали, раздадени, с цел да популяризират кървавата жертва на войната.

" Кула на мълчанието "

За да стигнете до московския офис на Дмитрий Муратов, редакторът, притежател на Нобелова премия на затворения самостоятелен вестник " Новая газета ", би трябвало да минете около офиса на Анна Политковская, убита от режима на Путин през 2006 година поради нейните репортажи за съветските нарушавания на човешките права в Чечня.

Нейната пишеща машина стои на бюрото й, дружно с нейните очила и бележки и книга със заглавие, което обобщава безнаказаността на епохата на Путин: " История на едно неубедително следствие ".

Минавате около фотосите на шестима други публицисти на Новая газета, убити от 2000 година насам. По разнообразни способи те се придържаха към максимата на великия боен фотограф Робърт Капа, която Муратов цитира в речта си за приемане на Нобелова премия: " Ако вашите фотоси не са задоволително положителни, не си задоволително близо. "

61-годишният Муратов седи в офис със фотография на Михаил Горбачов, водачът, който в този момент е хулен от доста руснаци, който отхвърли комунизма в интерес на свободата на словото, свободното предприемачество и отворените граници.

Неговата перестройка и публичност от края на 80-те години на предишния век доведоха до разпадането на Съветския съюз и, спокойно и мимолетно, сплотиха разграничена Европа в независимост. На фотографията Горбачов, който умря предходната година, държи яйце.

" Той беше доста деликатен с живите неща ", споделя ми Муратов. " Той беше фермер. Ценеше живота. Сега в нашата страна гибелта е по-важна от живота ".

Последните 17 месеца приличаха на траурен марш. Правителството затвори Новая газета, дружно с множеството самостоятелни медии, скоро след началото на войната. Клон на вестника, Novaya Gazeta Europe, в този момент разгласява в Рига, Латвия. Муратов остана в Русия, страна, " където истината към този момент е закононарушение ", както той.

Говорителите на истината - Навални, откровеният критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза, военният критик Иля Яшин, театралният режисьор Евгения Беркович, драматургът Светлана Петрийчук и безчет други писатели и поети - са в пандиза.

" Ние сме задушено общество ", споделя Муратов. Русия се трансформира в кула на мълчанието.

Никой, твърди той, не знае какво в действителност мисли страната. Знае се единствено, че по-старото потомство има вяра в Путин с религиозна пристрастеност.

Що се отнася до младите, до 1 милион от най-хубавите и най-умните отпътуваха от началото на войната. Муратов ми споделя, че тези млади руснаци не са желали да убиват или да бъдат убити. Те не смятаха, че славата се реализира посредством кръвопролития. Ако не друго, те имат вяра, че славата се крие в изкуството и интелекта. За да бъдат размени ще отнеме минимум потомство или повече, счита той.

В Русия също има гневни младежи.

В региона на Белгород, покрай западната граница на Русия с Украйна, където украинските трансгранични офанзиви принудиха хиляди руснаци да изоставен домовете си, срещнах Иля Костюков, 19-годишен.

Миналата година той е изхвърлен от колежа поради опълчването си на войната, само че научи задоволително за закона, с цел да работи като това, което той назовава " юрист ", като главно оказва помощ на руснаци, обезверени да избегнат или изоставен фронта на войната.

" Поставихме човек от ФСБ на върха на държавното управление, позволихме на бандитите да оперират и ръководят, мислехме, че всичко, което се обърка, може да бъде поправено на избори ", сподели Костюков, " само че беше прекомерно късно, когато хората започнаха да осъзнават - и ето до каква степен се докарахме! "

Под повърхността на съветския живот се крие изострен спор сред поколенията. Не е ясно по кое време ще изригне, само че наподобява допустимо един ден да стане.

В Москва попитах Муратов какво е предиздвикало Путин да нахлуе по този начин неразумно в Украйна.

" Той разви цялостно пренебрежение към Запада ", сподели Муратов. " Всички тези водачи и политици щяха да дойдат в Москва и да отидат на гроба на Политковская сутринта и да приказват за човешките права с представители на гражданското общество, а по-късно щяха да се видят с Путин и да подписват покупко-продажби за нефт и газ. "

" След като изоставен офиса ", сподели той, " Путин щеше да ги купи - някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер, някогашният френски министър председател Франсоа Фийон - всички те бяха щастливи да вземат парите на Путин. И по този начин, той заключи, че всички тези западни приказки за полезности са отпадък ".

Путин, съгласно Муратов, също е стигнал до друго умозаключение: западните сили са употребявали интервала на постсъветска уязвимост на Русия, с цел да подкопаят славата на Червената войска, която си проправи път към Берлин на Адолф Хитлер през 1945 година Всъщност Западът, съгласно него, е обидил 27-те милиона руски жертви във войната, измежду които и по-големият брат на Путин. Баща му е тежко ранен.

Западът бил направил това, като е разширил НАТО на изток към границите на Русия, неизпълнено заричане, съгласно Путин.

" И по този начин, Путин реши да печели още веднъж към този момент приключилата Втора международна война ", сподели Муратов. " Той реши да пази резултата от тази война. Ето за какво ни споделят, че се борим против нацисти и фашисти ".

Чудотворният анемичен завършек на руския тоталитарен комунизъм и рухването на Берлинската стена през 1989 година в последна сметка не бяха безкръвни.

Нова държавна идеология

За Путин войната има уголемен темперамент, трансформирайки се в кулминационна точка на цивилизационна война против Запада. Може да се развие в Украйна, само че враговете си Москва вижда оттатък.

Съединените щати, Европа и НАТО в този момент непрекъснато се разпознават като източници на " прям сатанизъм ", съгласно неотдавнашните думи на Сергей Наришкин, шеф на съветското външно разузнаване.

Тъй като е идеологическа, войната е двойно неразрешима. " В момента няма учредения за съглашение ", сподели ми Дмитрий Песков, представител на Кремъл. " Ще продължим интервенцията в обозримо бъдеще. "

Антизападните хули са придобили фантасмагорични размери. Това е част от зараждаща държавна идеология, която дефинира курс за евентуално доста десетилетия на борба.

Тридесет години откакто Русия - в разгара на пламенните демократични очаквания от 90-те години - одобри конституция, чийто член 13 гласи: " Никоя идеология не може да бъде провъзгласявана за държавна идеология ", Русия на Путин се устремява към нова публична идеология на консервативни полезности.

Възможността за изменение, отменящо член 13, беше повдигната от министъра на правораздаването Константин Чуйченко, наред с други.

Тази антизападна идеология се основава на православната черква, отечеството, фамилията и " целта на духовното над материалното ", както е посочено в указа на Путин за духовните и морални полезности, публикуван през ноември.

Врагът, както се прогласява, са Съединените щати и " други вражески непознати страни ", които имат желание да култивират " нарцисизъм, всепозволеност, порочност, отказване на идеалите на патриотизма " и " разрушение на обичайното семейство посредством поощряване на нетрадиционни полови връзки. "

Ако по време на Студената война Западът беше представян като кошмарния дом на безмилостния капитализъм, в този момент, както го вижда Русия, той е домът на измененията в пола, яростта на мил кралиците, варварските диспути за пола и завладяването на LGBTQ+.

" Колко дълго Русия би трябвало да толерира открита война от Запада, употребявайки украинско месо ", попита в изявление Сергей Караганов, съветски специалист по външна политика с положителни връзки.

" Има висок риск от нуклеарна война и той се усилва ", сподели той. " Войната е продължителна кубинска ракетна рецесия, само че този път със западни водачи, които отхвърлят естествените полезности като майчинство, родителство, пол, обич към родината, религия, Бог. "

Тази едвам завоалирана съветска нуклеарна опасност е част от безмилостната офанзива против Запада. От края на март до май Русия алармира, че е почнала нова фаза на откровена борба.

При първия арест на задграничен сътрудник след Студената война Евън Гершкович от The Wall Street Journal беше арестуван по обвинявания в шпионаж, които изрично се отхвърлят от държавното управление на Съединени американски щати и неговия вестник. Четири месеца по-късно той лежи в московския затвор Лефортово.

Англо-американското учебно заведение в Москва, институция в основата на руско-американското съдействие от съвсем 75 години, затвори вечно на 12 май след правосъдно решение и обвинявания от локален вестник, че пропагандира ЛГБТК полезности.

Путин без подозрение ще употребява безмилостно тази идеологическа офанзива и войната в Украйна в навечерието на идващите президентски избори в Русия през март 2024 година Неговото преизбиране, съвсем неизбежно, ще бъде за шестгодишен мандат с опция за възобновяване.

" Нашите президентски избори в действителност не са народна власт, това е скъпа администрация ", сподели Песков. " Путин ще бъде избран отново идната година с повече от 90% от гласовете ".

Единственият път, когато известността на Путин спадна, беше през септември, когато беше подредена частична готовност. " Видяхме най-големия спад в поддръжката за Путин от 30 години на социологически изследвания ", сподели ми в Москва Денис Волков, шеф на Левада център, единственият огромен самостоятелен социолог в Русия. " Изведнъж войната беше тук! "

Рейтингът на утвърждение на Путин падна до към 50% от 80%, съгласно Левада, която се концентрира върху анкетите от врата на врата. Оттогава поддръжката за Путин се върна до към 80%, доколкото може да се има вяра на изследванията в актуалната среда.

Като упорства, макар всички доказателства, че Украйна е нация, ръководена от фашисти и нацисти, и като внушава, че Западът желае Украйна да бъде още един дом на честен разпад, изменящ пола, Путин сполучливо трансформира войната на експанзия в отбранителна война, от значително значение за спасяването на Русия от тези, които имат намерение " да раздерат нейната физическа и морална конструкция ".

" Това, което виждаме, не е премереният език на властта от десетилетия ", сподели Баунов, помощник в Евразийския център Карнеги Русия. Това е като говорене на " революционери и произлиза от огромна международна мощ с нуклеарен боеприпас. "

Путин, Романтикът

В тази късна ера на Путин работи огледален резултат. Обвиненията, които насочва към Запада и Украйна - експанзия, фашизъм, нуклеарни закани - се трансформират в негови лични дейности. Разбитият на прахуляк от Русия Мариупол през 2023 година не наподобява на нищо повече от сринатия от нацистите Сталинград (сега Волгоград) през 1943 година

Отмъстителната тресчица, кипяща в съветския водач, доближи връх в навечерието на войната в Украйна. По-специално загубата на Крим при разпадането на Съветския съюз беше гнойна рана заради необятно публикуваното мнение в Русия, че това е съществена част от историята на страната.

" Путин беше захласнат от някаква правдивост, само че по този начин, както той самичък я виждаше ", сподели Алексей Венедиктов, чиято известна радиостанция " Ехото на Москва " беше затворена скоро след началото на войната. " Той ми сподели през 2014 година " Може да не ти харесва анексирането на Крим, само че това е ".

Венедиктов споделя, че познава добре Путин. Той има вяра, че всички, в това число и той самият, са разбрали неправилно съветския водач.

" Не видяхме Путин, който е на историческа задача за възмездие. Мислехме, че е подкупен човек от оскъдно семейство, който желае яхти, дворци, девойки и пари. Не видяхме офицера от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който смяташе загубата на Съветския съюз за несправедлива. Мислехме, че е безсрамник. Всъщност той беше " романтик ". "

Национализмът не е фашизъм, само че е значителен негов съставен елемент. Неговата безконечна същина е заричане да промени сегашното в името на илюзорно минало, с цел да изкове бъдеще, неразбираемо във всички връзки, като се изключи неговата популярност.

" Историята за Путин е инструмент за образуване на настоящите събития. Той безусловно не се интересува от историческата истина ", сподели Олег Орлов, водещ правозащитник повече от три десетилетия отпред на Мемориал, който беше закрит през 2021 година

70-годишният Орлов в този момент е съден за " обществени дейности, ориентирани към дискредитиране на потреблението на въоръжените сили на Руската федерация ". Грозят го до три години затвор.

В продължение на години режимът на Путин употребява всички средства, с цел да даде нова сила и да пренасочи историята. Тематичните паркове " Моята история " се популяризират, с цел да припомнят на руснаците за техния подвиг, от съпротивата против монголите през 13 век до нацисткото настъпление. Децата се индоктринират посредством уроци и извънкласни действия, построени към военни тематики.

Шествието на милиони руснаци, носещи облици на своите мъртви предшественици на паради в цялата страна, се трансформира в част от честването на Деня на успеха на 9 май, отбелязвайки съветския успех във Великата отечествена война. Тази година обаче, на тиха гала, тези по този начин наречени събития на Безсмъртния полк бяха отстранени.

" Може би е имало боязън в Кремъл, че някой ще марширува със фотография на наследник, погубен в Украйна ", ми сподели Геза Андреас декор Гайр, напускащият немски дипломат в Русия.

В началото на войната предходната година Орлов стоеше самичък на Червения площад с транспарант, на който пишеше: " 1945: Страна, победила фашизма. 2022: Страна, в която фашизмът побеждава. "

Той ми сподели, че в този момент има два разновидността. Първият беше, че Путин ще бъде заменен по някакъв метод и че ще стартира интервал на промени, както при Никита Хрушчов след Сталин.

" Вторият вид, който е по-реалистичен, е режимът да остане в действие и Русия постепенно да умира ", сподели Орлов. " Тя ще изостане от други страни и с цел да направи този режим постоянен, равнището на репресии ще се увеличи. "

Путин съвсем несъмнено има задоволително от страната си и задоволително пари зад тила си, с цел да продължи войната най-малко още 18 месеца до две години, споделиха ми в Москва трима западни посланици в Русия.

Попитах Песков, представителят на Кремъл, дали Русия желае повече украинска територия отвън четирите анексирани провинции.

" Не ", сподели той. " Ние просто желаеме да направляваме цялата земя, която в този момент сме записали в нашата конституция като наша. "

Русия се върти в своя кръг

Рибният музей на езерото Байкал, дървена постройка, която отчасти е потънала във водата, е публично затворен. Но Роликова, счете, че е значимо да го забележим и по тази причина отвори заключената с катанец врата, с цел да разкрие палимпсест от Русия през предишния век.

Тук-там бяха разпръснати бъчви, в които в миналото е лежала осолена риба, шейни, мрежи, пейки и избелели фотоси на риболовци, тръгнали с дървени лодки към голямото езеро. Сетих се за наблюдението на Ролан Барт, френски мъдрец, че във всяка остаряла фотография дебне злополука.

Съветски плакати от времето на Великата отечествена война украсяваха стените: " Голямата риба е за фронтовата линия! " " Задължението на всеки риболовец е да надвиши проекта! "

Визия за казани с осолена риба, влачени през хиляди километри съветска степ, с цел да подхранват Червената войска, проправяща си път към хитлеристкия Берлин, като че ли улавя необятността на руската решителност и жертва, които Путин упорства, че би трябвало да уважи посредством още една война.

" Никой не пристигна и не ни попита: Искаме ли тази война или не ", сподели Роликова.

По пътя назад към Улан-Уде от езерото Байкал жертвите от войната на Путин за превръщане на историята бяха неизбежни.

В едно гробище лежи Андрей Межов, морски пехотинец, роден през 2000 година и погубен на 6 март 2022 година в Украйна. Той беше от близкия град Таловка, учил е в Байкалския държавен университет и е служил в армията във Владивосток.

Морско знаме се развяваше напразно над букет цветя. На него беше мо
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР