През изминалото денонощие са регистрирани 14 силни слънчеви изригвания. Едно

...
През изминалото денонощие са регистрирани 14 силни слънчеви изригвания. Едно
Коментари Харесай

Удрят ни най-мощните магнитни бури, кога ще ги усетим

През миналото денонощие са регистрирани 14 мощни слънчеви изригвания. Едно от тях принадлежи към класа на оптималната мощ - X, а генерираното от него плазмено изхвърляне е ориентирано към Земята.

За това написа Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт на Руската Академия на науките (ФИАН), заяви „ Фокус “. „ Оценката на въздействието върху Земята от настоящите събития демонстрира в този случай неизбежността на съвсем оптималното влияние, което може да аргументи изригване от клас X1.0. Очаква се първият контакт на магнитното поле на Земята с плазмата, която е била част от слънчевата атмосфера предния ден, да се случи към 10 часа сутринта на следващия ден, 30 октомври “, се споделя в известието.

Според откривателите тези изригвания са станали в четвъртък в една и съща област на повърхността на Слънцето, която в този момент е ориентирана тъкмо към Земята. Заради зародилите вследствие на това изхвърляния на коронална материя в събота ще стартира мощна геомагнитна стихия. Тя ще продължи към 1,5-2 дни.

Експертите на ФИАН считат, че това събитие ще се трансформира в най-големия естествен феномен по рода си през последните няколко години. Това може да аргументи съществени неизправности в сателитните навигационни и радиокомуникационни системи, а също по този начин може да аргументи повреди в енергийната система и подправени сработвания на защитните системи.

Засега учените не могат да кажат дали същата област ще бъде източник на други мощни огнища през идващите дни и седмици. Според тях самият факт на появяването на такова мощно изригване е огромна изненада за астрономите, защото звездата към този момент е покрай минимума си на интензивност. През последните четири години вчерашното събитие е едвам второто огнище от клас Х, записано със сателитни принадлежности.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР