През изминалата седмица се сринаха две от най-големите социални мрежи

...
През изминалата седмица се сринаха две от най-големите социални мрежи
Коментари Харесай

Кой оглави класацията за най-надеждна мрежа у нас

През миналата седмица се сринаха две от най-големите обществени мрежи - Фейсбук и Instagram. Незабавно последваха всеобщи реакции и недоволства от консуматори по целия свят. Не подозирайки за действителната причина, огромна част от тях взеха решение, че имат проблем с мрежата. Мрежата беше почтена, само че казусът е индикативен за това какъв брой доста чакат хората от нея - не просто да имат постоянно Фейсбук, само че също по този начин да имат постоянно покритие, добра връзка, да се обаждат безпроблемно на всички места и още, и още.

Доколко добра и надеждна е една мрежа, е обект на измервания на разнообразни международни организации. Една от тях е интернационалната организация за относителен разбор umlaut, която мери мобилните мрежи у нас и на тази база издава документа за най-хубава мрежа Best in Test. Той регистрира действителното потребителско ползване и преживяване в мрежата и демонстрира дали клиентът получава задоволително от нея.

Наскоро umlaut направи без значение премерване и на мрежите в България. Какво значи това и какво демонстрираха резултатите?

Как се мери мрежа?

За да подсигуряват безпристрастна и обективна оценка, umlaut направиха премерване на мрежите на трите мобилни оператора в страната за интервал от 24 седмици - от 31 юли 2023 до 14 януари 2024.

Оценката и сравнението са изключително комплексни и са на база покритие, надеждност и качество на предоставяните мобилни услуги. Анализираните за страната данни са събрани от действително употребявани услуги от над 15 000 самостоятелни крайни консуматори, като са направени над 129 милиона измервания. Именно мащабът и продължителността на сравнителния разбор са измежду аргументите методологията на umlaut да е международно приета в промишлеността за един от най-високите стандарти за оценяване на мобилни мрежи.

129 милиона измервания по-късно

Какво демонстрират резултатите след направените 129 милиона измервания? С общо 926 от 1000 вероятни точки, телекомът у нас, който реализира най-хубав резултат, е Yettel .

Компанията несъмнено има обичаи в това отношение - това е седмият подред документ Best in Test , който получава, и следващото самопризнание за постоянството, с което поддържа качеството на своите услуги. Това на процедура значи, че съгласно umlaut, седем следващи пъти мрежата на Yettel е най-хубавата в България , като по едно и също време с това се подрежда и измежду най-високо оценените в Европа и света.

Освен №1 по общ резултат, получените данни класират телекома преди всичко и в още четири спомагателни подкатегории - надеждност, покритие, глас и времезакъснение.

Четири пъти №1

За да определим една мрежа като надеждна, това значи, че в най-голяма степен тя дава отговор на потребностите и упованията на клиентите. На база направените измервания Yettel реализира най-хубав резултат по индикатора " надеждност " - 492 от общо 523 точки, което го прави телекома с най-надеждната мрежа у нас съгласно umlaut.

Впечатляващ е и резултатът, който реализира по параметъра качество на гласа - 47 от общо 50 вероятни точки, или единствено 3 точки под оптималния резултат. Едно от обясненията за отличното показване тук е, че над 70% от всички диалози в мрежата на Yettel се осъществят посредством VoLTE - технологията, с помощта на която клиентите на телекома организират диалози с кристално качество.

И по индикатора времезакъснение операторът реализира най-хубав резултат в страната - 193 от общо 200 вероятни точки, което значи, че мрежата му записва минимум времезакъснение спрямо останалите оператори. Това е основно за хора в региона на гейминга или онлайн трейдинга, където се изисква оптимално бързо време за реакция.

Четвъртата подкатегория, в която компанията още веднъж държи първото място, е покритие. Според данните на umlaut, операторът реализира 410 от общо 450 вероятни точки по този аршин. Това значи, че при направените замервания клиентите на телекома не просто са имали покритие, само че в най-голяма част от времето са били обслужвани от допустимо най-високата технология - 4G или 5G. Заслуга тук несъмнено има фактът, че през 2023 година 5G покритието на мрежата на Yettel е било над 70% от популацията в страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР