През изминалата седмица на Балканите продължи тенденцията за постепенно облекчаване

...
През изминалата седмица на Балканите продължи тенденцията за постепенно облекчаване
Коментари Харесай

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

През миналата седмица на Балканите продължи наклонността за последователно облекчение на рестриктивните мерки, наложени поради пандемията от КОВИД-19, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31105
Същевременно завръщането към нормалността и обвързваните с това по-интензивни контакти доведоха до ново увеличение на случаите в някои от страните в района, макар че към този момент не се оповестява за повишаване на хоспитализациите и смъртните случаи.

АЛБАНИЯ

В Албания продължава наклонността за затихване на разпространяването на ковид. Денонощният брой на новозаразените в сряда беше едвам 18, а седемдневният междинен денонощен брой е 31, демонстрират данните на университета „ Джонс Хопкинс “.

За цялата седмица смъртните случаи от КОВИД-19 в Албания са сред 0 и 2 на ден. Данните демонстрират, че със приключен имунизационен цикъл е 42,39 % от популацията.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

В Босна и Херцеговина също се резервира низходящата наклонност в новите случаи на КОВИД-19. На 23 март бяха регистрирани 147 нови случая. Същия ден от КОВИД-19 са умряли 8 пациенти, а приблизително за седмицата дневният брой на смъртните случаи е 5.

Босна остава страната с най-ниско имунизационно покритие – едвам 25,63 % от жителите й са изцяло имунизирани.

ГЪРЦИЯ

В Гърция обаче броят на новозаразените след 5 март още веднъж пое нагоре и през последните дни трайно е над 20 хиляди на ден. В четвъртък бяха открити 23 106 случая на КОВИД-19 и 53 свързани с вируса смъртни случая. Седемдневният междинен брой на умрелите за едно денонощие е 48. Въпреки повишаването на новозаразените към този момент най-малко наклонността за спад на смъртните случаи се резервира.

Все още остават и местни огнища за разпространяване на болестта, като управляващите оповестиха за 23 инфектирани измежду екипажа на круизен транспортен съд в пристанището на Кавала.

В сряда гръцкият министър на опазването на здравето разгласи, че от 15 април ще бъде спряно налагането на санкции на лицата на възраст над 60 години, които не са имунизирани. Мярката беше въведена в средата на януари и съгласно Плеврис оттогава над 250 хиляди възрастни гърци са се ваксинирали. Общо са имунизирани над 70 % от популацията на страната.

Той съобщи, че ограниченията ще бъдат облекчавани последователно. Министърът сподели, че обстановката ще бъде следена, само че сега новите случаи не водят до повече хоспитализации и би било догматично да се упорства за строги ограничавания.

КИПЪР

Тенденция за увеличение на новите случаи се следи и в Кипър. В сряда бяха регистрирани 4704 новозаразени, след спад до малко над 2 хиляди на ден при започване на март. Смъртните случаи обаче остават малко и се задържат на към 3 приблизително на денонощие.

Кипърското държавно управление реши през тази седмица при предпочитание да бъде поставяна четвърта доза от имунизациите против КОВИД-19 на избрани категории жители -  лица на възраст над 70 години, такива, които живеят или работят в домове за възрастни хора и затворени обществени институции, медицински служащи и хора с компрометирана имунна система.

53,84 % от кипърците са със приключен имунизационен цикъл.

КОСОВО

Новите случаи в Косово спадат. В сряда те бяха 40, а седемдневният междинен брой е 35.

На ниски равнища остават и смъртните случаи. В сряда бяха регистрирани 3 умряли от КОВИД-19, а приблизително за седмицата дневно е регистриран 1 смъртен случай.

Напълно имунизирани са 45,68 % от косоварите.

РУМЪНИЯ

В четвъртък Румъния записва 4521 нови случая на КОВИД-19 - с 619 по-малко от предходния ден.  След внезапния спад в края на февруари и началото на март има известно стабилизиране на броя на новозаразените, като седемдневният им междинен денонощен брой е 3535. Смъртните случаи не престават да спадат и през вчерашния ден бяха 40.

Въпреки това румънският здравен министър Александру Рафила съобщи в четвъртък, че не изключва връщане на ограничаващите ограничения, които бяха отстранени по-рано този месец, като посочи, че пандемията от КОВИД-19 още не е свършила.

Ваксинирани са 41,75 % от жителите на Румъния.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Пандемията най-малко към този момент наподобява, че затихва в Северна Македония. В сряда бяха регистрирани 319 случая, като броя е сходна през последните дни. Среднодневният брой на смъртните случаи е към 7, а на 21 март бяха регистрирани единствено двама умряли пациенти с КОВИД-19.

Ваксинирани с най-малко две дози са малко над 40 % от популацията на страната.

СЛОВЕНИЯ

Известно нарастване на новозаразените се следи през последните дни в Словения. В сряда бяха регистрирани 3386 нови случая, само че във вторник броят им надвиши 5 хиляди, до момента в който при започване на март беше понижен до под 2 хиляди. Седемдневната заболеваемост на 100 000 души от популацията продължава да пораства и сега е 2809, оповестиха здравните управляващи във вторник. Увеличението може да се дължи и на новия подвариант BA2, сподели основният инфекционист на страната Бояна Беович, като прикани да се носят защитни маски на закрито. Според нея към този момент даже може да се приказва за  шеста вълна на пандемията.

Смъртните случаи остават ниски през последната седмица. В сряда бяха регистрирани трима умряли, а приблизително за седмицата дневният брой на смъртните случаи е пет.

Напълно имунизираните словенци са 58,43 % от популацията.

СЪРБИЯ

През последната седмица броят на новите случаи в Сърбия се задържа на равнище към 2 хиляди дневно. В сряда бяха регистрирани 2314 нови случая, а приблизително за седмицата денонощният брой е 2029. Смъртните случаи гладко понижават и на 23 март бяха 12 при приблизително 11 за денонощие за седемдневния интервал.

По публични данни процентът на изцяло имунизираните поданици на Сърбия е 47,07 %.

ТУРЦИЯ

Низходяща е наклонността в разпространяването на КОВИД-19 и в Турция. В сряда бяха регистрирани 17 161 новозаразени за 24 часа, което е надалеч от максимума за тази година от 111 157, регистриран на 4 февруари. На 23 март бяха открити 89 смъртни случая, до момента в който в пика на предходната вълна денонощният брой на умрелите надхвърляше 300.

Общо 63,46 % от турското население е със приключен имунизационен цикъл против КОВИД-19.

ХЪРВАТИЯ

В четвъртък в Хърватия новозаразените с вируса SARS-CoV-2 бяха 2061 души, а умрелите - 9. Тенденцията в разпространяването на вируса остава най-вече низходяща, макар известно нарастване през последните дни. 

Директорът на Института за публично здраве Крунослав Цапак предвижда, че няма да има шеста вълна на пандемията от КОВИД-19, без значение от покачването на новите случаи на ковид. Цапак посочи, че броят на приетите в болница продължава да спада значително, както и броят на смъртните случаи. По думите му отчитаното покачване може да се дължи на възобновяването на образователния развой или на разновидността BA2, който в този момент съставлява 25 % от новите случаи.

Цапак сподели, че рестриктивните мерки, които са в действие, няма да бъдат затягани към този момент, а маските ще би трябвало да се носят на закрито още известно време, като означи, че премахването им изисква доста невисок брой новозаразени.

ЧЕРНА ГОРА

В четвъртък държавното управление на Черна гора одобри нови облекчени противоепидемични ограничения, които ще важат от 25 март до 8 април. Според новите ограничения в страната се позволява работата на нощните клубове и нощните заведения и учебните излети и екскурзии, в това число отвън Черна гора. Повишава се броят на посетителите на спортни прояви навън, като е разрешено трибуните да бъдат запълнени до две трети от общия брой седалки при съблюдаване на главните противоепидемични ограничения. В закритите спортни обекти остава ограничаването броят на посетителите да е до 50 % от местата, като има по едно празно място сред феновете.

Директорът на Института за публично здраве Игор Галич съобщи, че през последните две седмици броят на новозаразените е намалял с 42 % спрямо предходните две седмици. Броят на умрелите от коронавирусна зараза в Черна гора през последните две седмици е намалял с 63 %. Хоспитализираните пациенти с КОВИД-19 в Черна гора сега са 46.

Ваксинираните черногорци са 45,21 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР