Независимо, че инфлацията върви устойчиво надолу, не го покриваме. Не

...
Независимо, че инфлацията върви устойчиво надолу, не го покриваме. Не
Коментари Харесай

Банкерът Левон Хампарцумян: Затягането на кредитирането е предупреждение, лихвите скачат с до 25%

" Независимо, че инфлацията върви стабилно надолу, не го покриваме. Не демонстрираме и дипломатическа, политическа мотивация да стане това по-бързо. Ще би трябвало да си осъществим критериите. Надявам се Министерският съвет да вземе нужните ограничения, с цел да ги осъществим ", коментира финансистът и банкер Левон Хампарцумян в " Денят ON AIR ".

Според него проблем е точно дефицитът: " Когато догонваш и напредък, ще имаш недостиг ".

Около 70% отновото благосъстояние в България се основава от частния бранш, сподели Хампарцумян. Относно публикуваната, само че непотвърдена информация, че Първа капиталова банка се продава, банкерът подсети, че при такива покупко-продажби обществено се афишират, когато нещата към този момент са приключени.

" Във всеки един миг една компания или банка може да бъде продадена или купена. Банковият бранш на България има по-добри и по-лоши управляеми банки, само че всички са в границите на базови критерии. Българският банков пазар е много фрагментиран, и европейският също ", изясни финансистът пред Bulgaria ON AIR.

Хампарцумян дефинира стягането на кредитирането като стъпка в вярната посока, само че е по-скоро предизвестие, в сравнение с внезапно придвижване. 

" Вероятно лихвите ще тръгнат нагоре. Няма да е внезапно, но можем да чакаме нещо сред 5 и 25%. Ниските лихви в Европейски Съюз и Еврозоната, по отношение на Америка, идват от огромните държавни задължения на южните страни в Европейски Съюз. Българска народна банка е значима институция. Тя ще продължи да е значима и в структурата на Еврозоната ", посочи той.

Финансистът изрази мнение дали е допустимо минималната работна заплата от 1 януари да стане 1080 лева. 

" Склонен съм да обсъдя със синдикатите, в случай че те, дружно с това какъв брой желаят да стане минималната заплата, кажат какъв брой членове имат. Това е една от доста добре защитаваните секрети. Ние можем да си позволим всичко, само че в случай че от другата страна няма предлагането на артикули и услуги, които да покрият новата стойност, ще получим инфлация ", анализира Хампарцумян.

Той акцентира, че страната ни е огромна международна мощ в производството на технология за хазарт.

" По-добре хазартът да бъде лимитиран в места, където има туризъм, стеснен във време и в пространство ", уточни Хампарцумян.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР