През изминалата 2020 г. всички сфери на изкуството понесоха тежки

...
През изминалата 2020 г. всички сфери на изкуството понесоха тежки
Коментари Харесай

Ученици на Красимира Стоянова пяха във виенския Концертхаус

През миналата 2020 година всички сфери на изкуството понесоха тежки провали в световен мащаб и секторът на културата бе измежду най-засегнатите поради  пандемията от Covid-19. Прекратяването на активността на културните институции, както и провеждането на събития с понижен потенциал на залите се отразиха изключително отрицателно на заетостта на музикалните създатели на свободна процедура. Именно в тази комплицирана обстановка - през декември 2020 година българската оперна певица Нина Веселинова-Хакл, която живее в Австрия, и нейният брачен партньор Стефан Хакл взимат решението да учредят във Виена  „ Wiener Kulturverein “ - културно сдружение. В тази своя активност те слагат главен фокус върху една благородна идея - поддръжка за млади музикални гении, на които да бъде предоставена опция за  изява на влиятелни концертни подиуми.

Нина Веселинова-Хакл, която поема артистичното управление на Културното сдружение и е негов абстрактен мотор, е родена във Варна и на 5-годишна възраст стартира своето образование по цигулка. Още в Музикалната гимназия тя учи като втора компетентност класическо пеене. Завършила е бакалавърска степен в  Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров “ в София със компетентност цигулка и оперно пеене. Следващ стадий в нейното професионално  образование е магистратура в Университета “Моцартеум “ в Залцбург с цигулка при проф. Паул Рочек и следдипломна подготовка по оперно пеене при проф. Елизабет Вилке. Благодарение на своите преподаватели Нина Веселинова-Хакл получава доста благоприятни условия за солистични изяви и гастроли, измежду които в Брюксел и Милано, както и присъединяване на фестивала " Моцартова седмица " в Залцбург, в границите на който извършва основната роля в операта " Аполон и Хиацинт " от Волфганг Амадеус Моцарт. Партнирала си е в музикални планове с диригентите Денис Ръсел Дейвис и Адам Фишер.

Сред значимите моменти в кариерата й е креативната среща със актуалната италианска композиторка Себастиана Иерна, която, въодушевена от гения на Нина Веселинова-Хакл, й посвещава творбата " Oh musa ispiratrice ". Творбата е по стихове на Джакомо Леопарди и съставлява една приказна оперна песен с цигулково интермецо, в която е разказана мистерията на луната като отражение на вътрешния свят на всеки един човек. Премиерата на творбата проехтява в Концертхаус в осъществяване на българската певица с клавирен акомпанимент на авторката и е посрещната с възторжени овации. Планиран е и студиен запис с композиторката Себастиана Иерна. Нина Веселинова-Хакл има дълготрайно партнъорство на австрийска сцена като вокален и инструментален реализатор с надарената българска пианистка с сполучлива интернационална кариера Ружа Семова.

На 6 октомври в зала “Шуберт “ на Концертхаус, учреденото от Нина Веселинова-Хакл Културно сдружение показа своя първи важен план – концерт с присъединяване на 8 млади оперни артисти от Австрия, Франция, Финландия, Южна Корея, Гърция и Тайланд, специализирали в Университета за музика и театрални изкуства при българската прима - Камерзенгерин проф. Красимира Стоянова. Те изпълнихат арии от опери на Моцарт, Офенбах, Верди, Масне и Чайковски в клавирен акомпанимент на Ружа Семова. Събитието е под надпис " Гласове на светлината ", с две арии като специфичен посетител на събитието се включва и Нина Веселинова-Хакл.

В изявление за предаването " Алегро Виваче " по Хоризонт Нина Веселинова-Хакл показа детайлности за този концерт с благородна идея, подкрепящ младите актьори в техните старания да намерят влиятелна театрална изява, както и вълнуващи думи на признателност за вдъхновяващата креативна среща във Виена с оперната прима Красимира Стоянова.

Чуйте изявлението в звуковия файл.

 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР