През годините сме чували всякакви идеи, обещания, призиви. Полицаите все

...
През годините сме чували всякакви идеи, обещания, призиви. Полицаите все
Коментари Харесай

Плащаме за „Добър ден, какво мога да направя за вас?“, а не да ни бият

През годините сме чували всевъзможни хрумвания, обещания, апели. Полицаите все са недоволни от ниските заплати и рядко приказват за качеството на своята работа. Гражданите са недоволни от служителите на реда, които възприемат като силова структури, която не пази публичния интерес и правата на всеки българин. Политиците от своя страна възприемат Министерство на вътрешните работи и полицията като средство за обслужване на партийни, персонални и на подмолни кръгове ползи. Логично е при такова разминаване хаосът в системата да е продължителен.

Трябва да сме наясно, че желанието на обществото за промени в тази система е доказателство, че въпреки всичко народна власт има. Така би трябвало да бъде! Ако огромна група въоръжени мъже патрулират по нашите улици и никой не обръща внимание по какъв начин употребяват дадената им от закона власт и не насочва никакви искания и недоволства, нещо доста не е наред. Протестите и опитите за промяна на полицията са знак за възстановяване на нашата демократична система.

Нещо е стартирано при започване на 90-те години, когато националната милиция, отговаряща на условията на соцалистическата система, трябваше да мине към качествено нов модел. Девизът „ Народ и милиция – единни “ бе редактиран в „ Полиция в работа на обществото “. И с това май промяната се изчерпа. Не се случи промяна на поколенията, ръководствота на Министерство на вътрешните работи остана в ръцете на остарели комунистически фрагменти. Те даже да са имали предпочитание за същинска промяна, не са имали знанието по какъв начин да я създадат. Министерство на вътрешните работи по този начин и не стана бранител на жителите.

Протестиращите през 2020 година свършиха голяма работа, разобличавайки полицейското принуждение. Изстрадаха го, само че то лъсна в целия си „ искра “. А най-много същинските вдъхновители – политическото управление на страната. Проблемът към този момент е част от националния дневен ред.

Трябва обаче да е ясно, че най -важното не е количеството пари, което ще бъде налято в системата „ вътрешна сигурност “. Убедили сме се, че увеличението на бюджета всяка година не води до качество, нито до по-човешко отношение на „ органите “, както популацията ги назовава. Важно е да се чуят рецензиите и да се опитаме да назовем аргументите за трагичното положение, в което се намира Министерство на вътрешните работи. Преди всичко би трябвало час по-скоро да се промени философията и наличието на полицейската работа. Да не е чучело и бияч, а бранител на жителя и неговите свободи.

Въпросът е по какъв начин ще решим проблемите, които до момента трябваше да взема решение въоръжен служител на реда. Нека промените бъдат обществено разисквани и оценени от други органи и публични организации, а не от представители на полицията. Последните са лимитирани професионално. В доста случаи в противоречиви обстановки сред гражданин-полицай, те вземат страната на своя сътрудник. Не ги интересува по какъв начин се усещат хората.

Видимо е, че в полицията подготовката във връзка с взимане на бързи решения и психически умения мощно куца. Нужна е намесата на профилирани служби и специалисти, които да се заемат с тези проблеми.

Полицията ще продължи да съществува и евентуално ще бъде все по този начин добре въоръжена. Но е належащо да се реши кой ще работи като обществен посредник, когато полицията не съумява да комуникира с обществото. Например полицейските ръководства се занимават със обстановки, породени от психологичните проблеми на хората. Но те нямат задоволителни умения и нещата се правят официално. Така разговор няма да се получи. Ние като общество би трябвало да настояваме за това. И да бъдем непримирими към хора като министрите Младен Маринов и Христо Терзийски, които са позволили провали в своята активност, да обитават в Народното събрание и да дават ум. Това е просто недопустимо. Какъв сигнал се дава на чиновниците в системата, които чуват публичните рецензии и неодобрение към тези особи и в това време те са във висшия законодателен орган. Тези са привикнали да обслужват властта, не да служат на жителите.

Обучението би трябвало да бъде усъвършенствано, тъй като полицията не е задоволително подготвена - на първо място по какъв начин да реализира деескалация в конфликтни обстановки. Да спре да се държи като по-силен с по-слаби, както е в диктаторските режими - подобен у нас действаше допреди няколко месеца. Трябва да спре насаждането на войнствена просвета на държание у хората с униформи и оръжие. Милитаристичният метод за поддържане на реда от дълго време е отживялост и тематика на кино екшъни. Но откакто на млади и незадоволително подготвени хора бъде обещано оръжие и те излязат на улицата да поддържат реда, би трябвало да се тормозим, че могат да превишат правата си. Заради страсти и куп други аргументи. Възможно е, тъй като върховенството на правото и демокрацията не са на равнище. В страни, в които полицията е в директен разговор с обществото и жителите, униформените са наясно, че главното в работата им не е потреблението на мощ, а обезпечаването на сигурността на хората и задължението да бъдат изслушани. Най-важното умеене е да се приказва с хората и да бъдат чути. Тази концепция е доста остаряла, само че би трябвало непрекъснато да се припомня. Полицейските наряди не са военна или полицейска интервенция, а метод да се обезпечи публично успокоение и сигурност.

Този текст не изчерпва проблемите, само че е опит да се стартира диалог и деяние по промените. Да чуем разбори, хрумвания, оферти и да се работи.

„ Какъв е казусът? На к’ъв се правиш? Какво вършим в този момент “ и други заплашителни форми на полицейско другарство с жителите би трябвало да бъдат сменени от „ Добър ден, какво мога да направя за вас? “. И пречистване от корупцията и простащината, насадени надълбоко от Борисовото ръководство. Ако това не стане, ще ни мачкат и унижават, а ние ще им плащаме. Министерство на вътрешните работи не би трябвало да е обществена организация, на която властта заплаща да й бъде в услуга и за гласове по избори. Сега е по този начин и би трябвало да се постави точка.

Емил Азар
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР