През годините пазарът на криптовалути отбеляза значителен ръст, успоредно с

...
През годините пазарът на криптовалути отбеляза значителен ръст, успоредно с
Коментари Харесай

5 признака за край на бичият пазар на Биткойн

През годините пазарът на криптовалути означи забележителен растеж, паралелно с волатилността, присъща на активи като Биткойн (BTC), при които се следиха интервали на забележителни скокове, последвани от сривове.

Бичите сезони се характеризират с повишен приток на капитали на пазара, което тласка цените на активите нагоре. Обратно, мечите сезони нормално следват интервали на нараснали цени, подтиквани от разнообразни индустриални и макроикономически фактори, което води до пазарни спадове. В историческите данни за цените на Биткойн се следят както исторически върхове, по този начин и исторически дъна, което илюстрира тези трендове.

Ярък образец за това е бичият интервал през 2021 година, когато BTC се повиши до невиждан исторически връх към $64,000, последван от мечия пазар през 2022 година, когато Биткойн се срина под $19,000. Разпознаването на признаците, показващи приключването на бичия цикъл, е от решаващо значение за вложителите:

1. Движения на крипто китовете

Дейностите на Биткойн китовете – физически или юридически лица, притежаващи огромни суми от дадена криптовалута, оказват доста въздействие върху пазара. Когато ончейн дейностите демонстрират, че огромни притежатели продават активи или трансферират обилни суми на тържища, това постоянно алармира за смяна в настроенията и предвещава евентуален срив на Биткойн.

2. Индекс на относителната мощ (RSI)

Индикатори като показателя на относителната мощ мерят натиска за покупки и продажби на пазара. Състояние на RSI, което сочи към свръх платен актив, допуска евентуално оттегляне, което демонстрира възможност от срив на Биткойн.

3. Ниски размери на търговия

Намалените размери на търговия значат отслабващи пазарни настройки към криптовалутите, които постоянно предшестват срив на Биткойн. Повишената интензивност нормално подтиква бичия подтик, до момента в който намалената интензивност отразява опасенията за спад на цените.

4. Регулаторни спънки

Строгите регулации, наложени от световните органи, внасят неустановеност измежду вложителите. Суровите регулаторни ограничения, постоянно прилагани в отговор на пазарни спадове, могат да провокират срив на BTC. Например сривът през 2022 година при Terra и FTX докара до обилни пазарни загуби и провокира по-строги регулации в разнообразни юрисдикции.

5. Пазарен хайп и фикс идея по меме монетите

Прекомерното неспокойствие и спекулативният порив на по-широкия крипто пазара, в това число разпространяването на меме монети, демонстрират нараснала пазарна интензивност и повишени равнища на RSI. Макар в началото да водят до покачване на цените и приток на капитали, сходни безумия постоянно са последвани от корекции и следващи сривове на BTC.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР