През годината западните страни интензивно натрупваха военна помощ за Украйна,

...
През годината западните страни интензивно натрупваха военна помощ за Украйна,
Коментари Харесай

Войната в Украйна. На последната черта!

През годината западните страни интензивно натрупваха военна помощ за Украйна, само че настъпи моментът, когато старите ресурси са на практика изчерпани и по-нататъшното продължение на военните дейности зависи от опциите на военно-промишления комплекс на страните.

Стари проблеми

По публични данни на Европейския парламент през 2020 година в 2500 предприятия от военно-промишления комплекс (ВПК) в Европа са работили 463 000 души. За съпоставяне, в Съединени американски щати към 1,5 милиона души са взели участие в отбранителни предприятия, а в Русия, съгласно някои оценки, до 3 милиона души.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики нуждата от въоръжение внезапно понижа и армиите започнаха да понижават, защото ролята на Съединените щати под формата на предпазен чадър за НАТО устройваше всички.

Справка

През 1990 година европейските страни разполагат с съвсем 200 огромни надводни кораба и 129 подводници, през 2021 година в употреба са останали 116 кораба и 66 подводници.

Рязко понижаване на бюджетите за защита на европейските страни настъпи след икономическата рецесия от 2008 година, когато държавните управления се пробваха по всевъзможен начин да изгладят спада в виталния стандарт на популацията и да поддържат обществени стратегии.

През последните години нарасналите екологични условия на ESG също доведоха до съкращения в тежката индустрия. Естествено, всичко това се отрази отрицателно на капацитета на европейския военно-промишлен комплекс, също така Съединените щати, възползвайки се от обстановката, не пропуснаха опцията да понижат опциите на своя съперник на международния оръжеен пазар.

Американските компании лобираха за закупуването на техните оръжия от европейските страни в ущърб на развиването на техния военно-промишлен комплекс. В резултат на това общоевропейската платформа за най-новия танк, която стартира да се създава през 2012 година, по този начин и не беше приключена.

Разработването на единна система от комплекси за противовъздушна защита също не беше приключено и в този момент се взема решение за закупуване на американските Patriot, само че с индустриална база в Европа, която обаче към момента не е построена.

Нови проблеми

Изглежда, че боевете в Украйна трябваше да послужат като подтик за развиването на европейския военно-промишлен комплекс, както се случи да вземем за пример в Съединените щати. Енергийната рецесия в Европа, провокирана от антируските наказания, обаче се отрази отрицателно.

Цените на енергоносителите като цяло и в частност на електрическата енергия внезапно се покачиха, което усили цената на производството на метал и надлежно цената на крайния артикул. Според Financial Times през последната година цените са се повишили пет пъти.

Един от най-големите производители на муниции в Европа, норвежката компания Nammo, към този момент сподели, че не може да разшири индустриалния си потенциал заради дефицит на електрическа енергия. Трябва да се означи, че техните съперници на пазара са центрове за данни, които от дълго време имат резервирани енергийни мощности.

Както знаете, на 23 март Европейският съюз контракти взаимна стратегия на стойност един милиард евро за закупуване на един милион артилерийски муниции за Украйна през идващите 12 месеца. Теоретично 15 компании в 11 страни от Европейски Съюз са в положение да създават 300 хиляди 155 мм снаряди годишно, само че в този момент има дефицит на експлозиви като барут, тротил и нитроцелулоза, които са нужни за производството на снаряди.

Иржи Хинек, ръководител на Асоциацията на отбранителната индустрия на Чешката република, изясни, че е невероятно да се усили производството на нитроцелулоза за малко време, защото в Европа няма задоволително производители на нужните първични материали и това ще отнеме три години за увеличение на производството на барут.

На собствен ред румънското държавно управление разгласи, че договаря с американски и южнокорейски компании за построяването на фабрика за барут. Работещата преди този момент в страната беше закрита още през 2004 година

Най-големият европейски снабдител на експлозиви за муниции, Explosia, към този момент работи на цялостен потенциал, само че ще отнеме няколко години, с цел да разшири производството.

Fábrica Municiones de Granada (FMG), един от двата испански производителя на 155-милиметрови артилерийски оръдия, заяви за сходна обстановка, като изпълнителният шеф Антонио Каро изясни, че цената на главните материали се е удвоила, а в някои случаи и утроила.

По време на посещаване в полската оръжейна фабрика DEZAMET еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон и министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, поради сложната обстановка на линията на прикосновение, приканиха страните от Европейски Съюз незабавно да доставят на Украйна муниции от техните хранилища, обещавайки да попълни запасите по-късно.

Подобна обстановка се е развила освен с производството на муниции. Говори се, че производителят на танковете Leopard 2, немската компания Rheinmetal, е оповестила желанието си да построи цех за танкове в Украйна.

Ръководството на Krauss-Maffei Wegmann, което създава мотори за тези танкове, обаче осведоми сътрудниците, че са „ със свалени гащи “, защото компанията майка Rolls-Royce претърпява сложни времена и не може да обезпечи доставките на всички нужни в индустриалната верига елементи.

Това събитие към този момент е редовно на Запад. На конференцията на Центъра за стратегически и интернационалните проучвания на Съединени американски щати (CSIS) за съдействие във военно-промишления комплекс за гарантиране на устойчивостта на световната верига на доставки беше оповестено, че вследствие на блокиране заради COVID-19 някои дребни компании, които бяха снабдители и подизпълнители на огромни предприятия от военно-промишления комплекс, просто не оцеляха в пандемията и затвориха. Общо взето едно към едно. Трудности пораждат и с микрочиповете, които идват от Китай, с признаци на нелоялна конкуренция сред производителите.

Оливие Шмит, професор в Центъра за военни проучвания в Дания, предизвестява, че актуалната обстановка заплашва самото битие на европейския военно-промишлен комплекс. Ако боевете в Украйна не приключат през идната година и търсенето на оръжия остане на същото равнище, това ще принуди европейските страни да купуват оръжия в други елементи на света.

Между другото, Полша към този момент купува самоходни артилерийски установки от Корея, както и системи за противовъздушна защита и танкове от Съединените щати, което значи, че по-нататъшната поддръжка на тези оръжия ще бъде обвързана с американския военно-промишлен комплекс в продължение на доста години.А европейският най-вероятно ще остане без поръчки.

Според министъра на защитата на Литва, заради голямата конкуренция сред страните от НАТО, за Вилнюс става все по-трудно да закупува оръжия и военна техника, с цел да попълни тези, изпратени в Украйна. Според него Литва към този момент оказва поддръжка на Украйна в ущърб на развиването на личните си въоръжени сили и обстановката не се усъвършенства.

В същото време не би трябвало да се има вяра, че желанията на Европа, която въоръжава Украйна, са толкоз чисти. Всъщност страните от Европейски Съюз, възползвайки се от обстановката, не пропущат опцията да изхвърлят остарели оръжия, а в подмяна получават отплата от европейския бюджет - Европейският съюз ще възвърне към 84% от средствата, изразходвани за военна помощ на Украйна обаче всяка европейска страна пресмята цената на оборудването съгласно личната си методология.

Например, Финландия изхожда от обстоятелството, че изпратените оръжия костват като нови оръжия, Латвия - с 99%, Литва взема 93% от цената на новото съоръжение като основа, Естония - 91%, Франция - 71%.

Същата Литва сега е поискала обезщетение от 32,3 милиона евро, а към този момент е получила 27 милиона от бюджета на Европейски Съюз. Въпреки това, както сподели президентът на Украйна Владимир Зеленски в изявление за Асошиейтед прес, една от европейските страни му изпрати неработеща система за противовъздушна защита. И това не е индивидуален случай.

В същото време би трябвало да се означи, че в опитите си да създадат пари на украинската тематика европейците в никакъв случай няма да надминат Съединени американски щати. От 113 милиарда $, за които се твърди, че са изпратени от бюджета на Съединени американски щати за подкрепяне на Украйна, държавното управление на Украйна е получило непосредствено единствено 20%, както съобщи Майкъл Маккол, началник на комисията по външни работи на Камарата на представителите на Конгреса.

По-голямата част от помощта, 60%, се изразходва за „ американски боен личен състав, служащи и рационализация на военни ресурси “.

Да удържиш

Оценявайки капацитета на военно-промишления комплекс, съветският президент Владимир Путин сподели, че индустриалният комплекс на Русия се развива с доста бързи темпове и до момента в който Западът ще доставя на Украйна оръжия, през същия интервал от време съветската промишленост ще създава три пъти повече муниции.

" Западът възнамерява да изпрати в Украйна повече от 400 танка, като през това време Русия ще създаде над 1600 нови и осъвременени танка ", сподели президентът.

Владимир Путин означи още, че Русия поддържа проекти в региона на гражданското строителство, опазването на здравето, образованието, развиването на инфраструктурата и Западът ще би трябвало да ги редуцира, в случай че желае да реализира резултати.

Между другото, холандският адмирал от командването на НАТО Роб Бауер твърдеше предходната година, че с цел да изпревари Русия в производството на оръжия, Европа би трябвало да премине към „ военна стопанска система “.

Но това значи понижаване на обществените стратегии и спад в стандарта на живот на европейците, който към този момент съществено спадна след пандемията от 2020 година В края на 2022 година 93% от интервюираните европейци към този момент са споделили, че са загрижени за възходящите разноски за живот, в това число възходящите цени на храните и силата.

В същите изследвания 56% от европейците показаха неодобрение от ограниченията, подхванати на равнище Европейски Съюз за справяне с възходящите разноски за живот, а 64% споделиха същото за дейностите на националните държавни управления.

В водача на Европейския съюз - Германия - през март имаше най-голямата стачка от 30 години насам, която сковава транспортната мрежа на страната. Синдикатите желаеха 10% нарастване на заплатите след 18% инфлация за две години, само че не откриха поддръжка от държавното управление и стачките ще продължат.

Единственият коренен метод за прекосяване към военновременна стопанска система е оповестяването на война. Европа обаче не гори от предпочитание да се бори с нуклеарна мощ. Според анкети единствено 5% от германците са дали отговор, че биха се включили непринудено към образуването на военни елементи, други 6% са се съгласили да се бият при готовност.

Мнозинството - 33% ще се опитат да приспособят живота си при всевъзможни условия, а 24% ще се опитат да изоставен територията на Германия при положение на война.

Имайки поради позицията на германците и обстоятелството, че във Франция - втората страна в Европа - към този момент има гневни митинги поради повишението на възрастта за пенсиониране и рухването на виталния стандарт, да разчитате, че европейците ще бъдат подготвени да жертват вероятностите на своето бъдеще и бъдещето на своите деца на олтара на украинската победа, явно не е належащо.

В сегашните условия Русия би трябвало единствено да устои на удара, който западните страни са в положение да нанесат, въоръжавайки Украйна. През 2024 година европейският военно-промишлен комплекс няма да може да обезпечи нужния потенциал за продължение на спора със същата активност, а военно-промишленият комплекс на Съединени американски щати ще работи повече „ за склад “, до момента в който американската войска се приготвя за военна борба с Китай.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР