През февруари стартира поредната процедура по Плана за възстановяване и

...
През февруари стартира поредната процедура по Плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Русе е сред четирите области в страната с най-много одобрени проекти по Плана за възстановяване

През февруари започва следващата процедура по Плана за възобновяване и резистентност, още веднъж ориентирана към бизнеса

През февруари ще започва кандидатстването по процедура за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ на стойност 200 млн. лв.. Тя е третата, която Министерството на нововъведенията и растежа отваря по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и още веднъж е напълно ориентирана към бизнеса.

„ Считам, че компаниите ще проявят сериозен интерес към сходна опция, тъй като тя им дава късмет за доста по-голяма енергийна самостоятелност. Реализирайки сходен план те няма да бъдат толкоз мощно пострадали от външни въздействия върху нашата стопанска система и надлежно ще бъдат доста по-конкурентоспособни “, разяснява регионалният шеф на Русе Анатоли Станев. „ Областната администрация ще спомага по всевъзможен метод за това информацията да доближи до повече компании, които да аплайват по процедурата. Ако се наложи, сме подготвени да поканим и представители на отрасловото министерство на място, които да дадат повече детайлности “, добави още той. Според него реализирането на плановете ще способства с изключение на за енергийната самостоятелност и за ускорения преход към климатична индиферентност.

Припомняме, че през декември предходната година Станев и министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев организираха мобилна приемна в Русе, на която пред бизнеса бяха разяснени опциите за кандидатстване по първите две ограничения от ПВУ. В резултат Русе се подреди измежду четирите области в страната с най-вече подадени, а в следствие и утвърдени планове.

Общо 49 плана за над 13 милиона лв. ще бъдат финансирани в русенско по първата процедура за „ Технологична рационализация “. Резултатите от втората – за „ ИКТ решения и киберсигурност “ се чака да станат ясни до броени дни.

Мярката, по която ще може да се кандидатства от февруари, е за създаване на фотоволтаична система – така наречен слънчеви панели, които да бъдат инсталирани върху покрива на даденото дружество, фасадата му или на терена, на който се намира то. Батериите за локално предпазване на сила ще могат да я съхраняват до няколко дни, а самата сила ще се създава само и единствено за лична приложимост, без да може да се препродава и връща в енергийната система на страната. По процедурата ще могат да аплайват с изключение на микро-, дребни и междинни предприятия, само че и такива със заети до 499 лица или с до 1 500 лица. Предвижда се безвъзмездната финансова помощ да е в размер сред 100 000 и 1 000 000 лв., а съфинансирането в порядъка на 35% до 50% според от категорията на компанията. Мощностите би трябвало да бъдат до 1MWh.

По линия на Министерството на нововъведенията и растежа ще бъдат отворени за кандидатстване седем процедури за 1.2 милиарда лева единствено през първата половина на 2023 година, а общо до края на годината ще започват 10 ограничения за бизнеса. Подкрепата за микро-, дребните и междинни компании в страната ще е по три посоки – Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/, новата стратегия конкурентоспособност /ПКИП/ и новата стратегия за научни проучвания, нововъведения и цифровизация /ПНИИДИТ/. Кандидатстването по процедурите от ПВУ и тези от структурните фондове на Европейски Съюз е напълно онлайн през системата ИСУН 2020, като е оптимално облекчено за бизнеса.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР