През февруари изтича валидността на около 340 хиляди годишни винетки.

...
През февруари изтича валидността на около 340 хиляди годишни винетки.
Коментари Харесай

Извънредно важна новина за над 340 000 шофьори. От АПИ бият аларма: Проверете валидността!

През февруари изтича валидността на към 340 хиляди годишни винетки. Това напомнят от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ).

На интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона „ Проверка на винетка “ след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и страната, в която е регистриран, всеки може да ревизира крайния период на електронната винетка. Статусът може да е „ деен “, „ с изминал период “ или „ необработен “ в случаите, когато винетката е купена с отсрочен старт до 30 дни от началната дата на годност.

От началото на годината всички типове е-винетки поевтиняха с 10% спрямо м. година Годишната коства 87 лева, тримесечната е 48 лева, месечната – 27 лева, седмичната – 13 лева, а уикенд винетката – 9 лева

До 24 януари са продадени 351 681 броя винетки за 20 035 616 лв.. Приходите от тол такси за същия интервал са 20 046 552,46 лв. – 2 168 379,55 лв. от тях са от маршрутни карти, а 17 878 172,91 лв. от тол заявления.

Е-винетка може да бъде купена както в обектите на Агенция „ Пътна инфраструктура “, по този начин и в партньорската комерсиална мрежа. Националното тол ръководство моли водачите при пазаруване на винетка да употребяват уеб страницата www.bgtoll.bg или мобилното приложение, както и останалите канали за продажба на АПИ – на гише против заплащане в брой или посредством терминал за самотаксуване – с карта. Гишета са ситуирани на главните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те регионални пътни ръководства в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500.

При пазаруването на е-винетка е належащо потребителите деликатно да преглеждат и ревизират въведената от тях или от съответния чиновник информация преди финално да потвърдят заплащането на пътната такса. Отговорността за попълване на правилна информация за номера на транспортното средство, категорията му и интервала на годност на винетката е на притежателя или ползвателя му. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Символите от регистрационния номер може да бъдат изписани и на кирилица, и на латиница, само че би трябвало да подхождат на знаците в самия регистрационен номер. При изписването на номера се вкарват единствено букви и числа. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимнозаменяеми. За цифра от номера би трябвало да се изпише 0 (нула), а за писмен знак – „ О “. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или период те не се вкарват, припомят още от Агенция „ Пътна инфраструктура “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР