През декември или най-късно януари оцелелите лъвчета Масуд и Тери

...
През декември или най-късно януари оцелелите лъвчета Масуд и Тери
Коментари Харесай

Спасените лъвчета от Разград заминават скоро за Холандия

През декември или най-късно януари оживелите лъвчета Масуд и Тери от зоокъта в Разград ще заминат за избавителен център за животни в Холандия. Когато укрепнат задоволително, дребните ще бъдат превозени до Южна Африка, заяви Явор Гечев от " Четири лапи " за " Дневник ".

В момента те са в положително здравословно положение, чипирани, скоро ще бъдат и имунизирани.
Вече са на два месеца, само че когато се родиха на 9 септември в зоокъта в Разград, бяха отхвърлени от майката и избавени по неотложност от фондация " Диви животни " с огромен риск за живота. В момента са под грижите на опитни експерти в клиника " Добро скимване ".

Краят на рисковото отглеждане на лъвове в Разград

Зоопаркът в Разград ще приключи развъждането на лъвове, а през днешния ден екип на организацията за отбрана на животните " Четири лапи " ще прегледа на място всички животни от типа. Това са се договорили от организацията, която поема и грижите за всички лъвове там, оповестиха още от " Четири лапи ".

 Спасените лъвчета от Разград отпътуват скоро за Холандия
© фондация

От 2010 година насам организация се бори за тази смяна. Едва след седем години те стигнаха до съглашението зоопаркът да приключи развъждането на лъвове. Това се случва след скандалния случай с двете новородени, инспекция на виновните институции и съглашение с новия кмет Валентин Василев.

 Спасените лъвчета от Разград отпътуват скоро за Холандия
© фондация

След случаят с новородените инспекция на място установи редица нарушавания в развъждането на животните от години, само че глобени за страдащите там животни няма и до в този момент. Зоопаркът в Разград е издигнат през 1960 година и от този момент насам е съществена станция за отглеждане на лъвове в България. Когато през 2008 година е признат Законът за отбрана на животните и развъждането на огромни котки от частни лица е неразрешено, главният приход на зоопарка е загубен. Но развъждането им по този начин и не стопира.

Лъвовете в зоокъта в никакъв случай не са били преглеждани

Днес екип на " Четири лапи " ще извърши по този начин нужните медицински прегледи на лъвовете в Разград, които в никакъв случай не са преглеждани от експерти и липсва ясна информация за тяхното здравословно положение.

За пет от тях от " Четири лапи " ще обезпечат подобаващ за типа им дом в едно от техните убежища за огромни котки. Всички мъжки ще бъдат подложени на вазектомия (вид кастриране).

 Спасените лъвчета от Разград отпътуват скоро за Холандия
© фондация

В най-трагично здравословно положение е лъвът Асен. Той е на три години, евентуално има тежка форма на рахит, тъй като е живял в малко мрачно и влажно помещение. Освен това има и други поведенчески и физически здравословни проблеми. Ветеринарите от " Четири лапи " ще го транспортират в София този петък, с цел да бъде подложен на обширен обзор със скенер в частна ветеринарна клиника, ще бъде настанен краткотрайно в зоопарка в София, където положението му ще бъде следено от специалисти. Когато се стабилизира, ще бъде превозен в едно от убежищата за огромни котки на " Четири лапи " отвън България.

Други два лъва от зоокъта са Рая и Хектор, родени през 2005 година И са с неразбираемо здравословно положение.
 Спасените лъвчета от Разград отпътуват скоро за Холандия
© фондация
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР