През декември 2022-а година Лоте Мис планирала посещение на закрит

...
През декември 2022-а година Лоте Мис планирала посещение на закрит
Коментари Харесай

Вече може без горнище - революция в германските басейни

През декември 2022-а година Лоте Мис възнамерявала посещаване на закрит плувен басейн в Берлин и особено се уведомила авансово по телефона дали е допустимо да плува там " топлес ". Служителите дали отговор позитивно, само че на място я помолили или да покрие гърдите си, или да напусне. След като 33-годишната жена отказала да се подчини, администрацията на берлинския басейн извикала полицията.

" Заради пола ми се отнесоха към мен като човек второ качество, беше доста унизително и неприятно. Те ме лишиха от опцията независимо да реша по какъв начин да представям тялото си ", споделя Мис пред Дъждовни води. " Обмислих всичко и взех решение, че не желая да се срамя от гърдите си, не е обикновено ", продължава активистката. Според нея непрекъснатата сексуализация, на която са подложени дамите, не се лимитира единствено до гърдите. " Аз просто не желая повече да се помирявам с това ", изяснява мотивацията си тя.

Лоте Мис подала тъжба до омбудсмана в Берлин, отговарящ за използването на местния новаторски антидискриминационен закон, влезнал в действие през юни 2020-а година. В плувните басейни на немската столица в действителност в никакъв случай не е имало условия спрямо облеклото - то трябвало да е  " обикновено облекло за плуване ". Оттам нататък всичко зависело от интерпретацията на личния състав. След публичния резонанс, провокиран от случилото се с Лоте Мис, през март 2023-та година Асоциацията на публичните басейни в Берлин излиза с публично разяснение  - с гаранцията, че всички гости могат да плуват голи до кръста, покрити би трябвало да бъдат само " първичните полови белези ". 

" Проблемът " с гърдите не е от през вчерашния ден

Едно от първите каузи, основани на берлинския закон за битка с дискриминирането, е това на Габриел Льобретон от 2021-а година. Тя посетила по монокини открит плувен басейн в берлински квартал с петгодишния си наследник. Льобретон отказала да покрие гърдите си, вследствие на което била извикана полиция. В последна сметка тя и детето ѝ били принудени да изоставен. Жената решила да отбрани правата си в съда, само че изгубила на първа инстанция. Районният съд постановил, че женските гърди са разнообразни от мъжките и по тази причина могат да бъдат третирани иначе. Сега Льобретон се пробва да апелира решението.

" Предположението, че сексуализацията на женските гърди по някакъв метод се корени в биологията и затова е наложителна, не дава отговор на действителността ", споделя пред Дъждовни води Леони Тум, адвокатката на Льобретон. Според нея правосъдното решение подкопава самата концепция за антидискриминационно законодателство. Излиза, че в случай че " част от обществото не е съгласна с нещо, това е достатъчно за оправдаване на дискриминирането ".

След като през 2021-а на Льобретон ѝ било подредено да напусне басейна, активистки от Берлин основават феминисткия алианс " Gleiche Brust für alle " ( " Еднакви гърди за всички " ), който се застъпва за десексуализацията на човешкото тяло. " Мъжете нямат потребност да крият брадите си, а по някакъв метод тъкмо подобен е и казусът с женските гърди ", изяснява Леони Тум. 

Германия има дълга история, обвързвана с демократичното отношение към голотата. Напълно голи къпещи се могат да се видят по плажовете и в парковете даже и на най-консервативните региони на страната. Традицията на обществената голота е част от така наречен " просвета на свободното тяло " - придвижване от края на 19-и век, което подчертава върху здравословния метод на живот и общуването с природата.

Вижте и тази изложба на Дъждовни води: 

Банските костюми от 1900 до през днешния ден

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР