През август Русия е отчела близо 6 милиарда долара бюджетен

...
През август Русия е отчела близо 6 милиарда долара бюджетен
Коментари Харесай

Русия отбеляза през август бюджетен дефицит от 6 млрд. щ.д.

През август Русия е отчела близо 6 милиарда $ бюджетен недостиг, който е повече от бюджетния недостиг на нападнатата и окупирана Украйна, която няма доходи от нефт. 

Това съобщи икономистът Георги Ангелов, съгласно който Русия сама си сътвори казуса като се отхвърли от европейския пазар на природен газ и в този момент заплаща скъпо за това.

В началото на войната Русия манипулираше цените на природния газ в Европа и получаваше рекордни доходи от продажбите на природен газ, напомня Ангелов. През пролетта " Газпром " спря напълно газопровода " Ямал ", понижи доста количествата през Украйна, а през лятото ограничи с 80% доставките на газ по " Северен поток ". Така към този момент продаваните количества газ в Западна Европа са минимални, надлежно приходите се сринаха.

През септември обстановката ще е още по-негативна, откакто " Газпром " напълно спря " Северен поток " и няма да получи нито цент от най-големия си клиент - Германия. 

Сега " Газпром " увеличава износа към Китай - само че към Китай има единствено един газопровод, което не разрешава бързо да усили потенциалът, показва икономистът. 

Спред него сериозен проблем е неналичието на връзка сред газопроводите в Европейска Русия и газопроводите в Азиатска Русия. Така газът, предопределен за Европа, не може да бъде пренасочен към Китай. А Китай употребява слабостта на Русия и заплаща неуместно ниски цени за газа.

Икономистът отбелязва също, че занапред Русия ще има проблеми и с петрола. Той значително поевтинява това лято - на инат на всевъзможни прогнози за астрономически цени от 380 $ за барел, цената падна под 100 $ за барел, а съветската цена е още по-ниска - около 60-70 $. Причината е, че множеството огромни пазари заобикалят съветски нефт и го взимат единствено, в случай че получат огромна отстъпка.

Непетролните доходи в съветския бюджет също се срутват - с 37%, тъй като съветската стопанска система е в тежка криза, показва Георги Ангелов. И добавя: Изкуствено поддържаният надценен курс на рублата убива промишлеността. Санкциите лимитират достъпа да вносни технологии и съставни елементи, които стопират цели промишлености -  например Русия не може да създава коли поради липса на вносни елементи. Телекомите не могат да влагат в мобилната мрежа, тъй като няма импорт, съумяват да поддържат мрежата с запаси от предходни години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР